22 °

max 34 ° / min 21 °

Nedjelja

08.09.

34° / 21°

Ponedjeljak

09.09.

30° / 20°

Utorak

10.09.

24° / 18°

Srijeda

11.09.

24° / 17°

Četvrtak

12.09.

25° / 16°

Petak

13.09.

23° / 18°

Subota

14.09.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Slučaj, nije Harms

Stav

Comments 5

Slučaj, nije Harms

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Đorđe Šćepović

„I zaista, zaista vam kažem,
ko Profesora u istini zatekne,
zaista će čudu svjedočiti!“

Mada je Profesor već odavno arhiviran Slučaj, kako ga je precizno označio A. Radoman, izgleda da mu ipak nije dosta devetanja. Mazohizam nije naivna rabota! Stoga, ko sam ja da mu ne udovoljim kad već ište, ipak je on moj dragi Profesor. Što bi rekao Marko Darinkin: Tući ću ga k'o vola u kupusu! Mada, nije humano a ni kršćanski (da me domicilni Bokelj starinom iz Župe nikšićke razumije) devetati Profesora nakon uništenja koje su mu na ovom istom portalu isporučili Adnan Čirgić i Aleksandar Radoman, ali, sâm pao, sâm se ubio. Da iz dana u dan sve dublje tone u podzemni svijet iz kojeg su ga upravo gorepomenuti i izvukli prije šest godina, Profesor dokazuje svakom svojom novom objavom.

Neko ko pośeduje makar zeru postotka sivih ćelija bio bi u stanju da realno sagleda situaciju u kojoj se našao, pa bi, sebe radi, položio zavjet ćutanja, jer u njegovom slučaju ćutanje ne da je zlato, nego je platina! Osim blamaže epskih razmjera s kvazinaučnim tekstom o „Pravopisu crnogorskoga jezika“, Profesor svoje biće kontinuirano portretiše rječnikom koji je imanentan nekom kočijašu ili lučkoj prodavačici ljubavi! Pa tako online prostor redovito kontaminira gomilom vulgarnosti, mizoginije, šovinizma i sličnih, njemu svojstvenih sadržaja.

Ako zanemarimo odsustvo nauke u kaonaučnom tekstu o Pravopisu, nikako ne možemo zanemariti elementarno nepoznavanje pravopisnih pravila?! Ako je već sporan „Pravopis crnogorskoga jezika“ (a nije tajna da je Profesoru sporno sve crnogorsko), Profesor je mogao konsultovati  „Pravopis srpskoga jezika“ Matice srpske, u koji se kune i od kojeg nije makao. Jer, Profesorov žuti tekstić o Pravopisu je u sukobu s pravopisnim pravilima koje propisuje bilo koji pravopis, bilo koje od zemalja regiona! Da je već odavno izgubio svaki kompas i dodir sa stvarnošću i da je nepovratno izgubljen u vremenu i prostoru, Profesor je dokazao nebrojeno puta. Nakon nedavne optužbe da je od svoje koleginice kraducnuo čitav jedan pasus, naš je Profesor fb pučanstvu obznanio da je to još jedna u nizu udbaških podmetačina, jer ako kraducnemo pasus iz nečijeg neobjavljenog rada, to faktički nije krađa! Tako veli Profesor.

Dakle, kradite, gospodo, samo se potrudite da to bude iz nekog rukopisa, nikako publikacije! Nego, sve to nije iznenađenje. A nije iznenađenje ni Profesorov kukavičluk i udvorištvo, koji iz dana u dan narastaju do neslućenih visina. Zato, nemojte očekivati da naš Profesor (poslovično glasan) niti jednim slovom reaguje na provokacije ispred Ambasade Republike Hrvatske u Podgorici, ili na bilo kakvu provokaciju koja je samo posljedica ideološke doktrine kojoj i sam Profesor ponizno služi. Ali, naš će Profesor munjevito reagirati na svaki gest ili simbol antifašizma! Kako nam obećava, potrudiće se da se u novoj vlasti za Dan opštine Tivat nađe neki drugi datum, jer, gle čuda, ovaj postojeći je isuviše antifašistički!

A da je Profesor čuđenje u svijetu uvjerava nas dok se iščuđava protestu građana Budve, protestu protivu lažne table, lažne istorije i lažnog jubileja! I zaista, nije novina da neko ko je Hrvat gine za ravnogorske ideale (śetimo se vojvode Šešelja), ali, znajući da je i sam Profesor 90-ih dobijao ćuške od svojih današnjih nalogodavaca, nije da nijesmo zatečeni. Naš će Profesor otćutati sve nacionalističke, šovinističke, srednjovjekovne ispade sada već kultne četvoroministarke, ali će zato zagalamiti na svakog ko se drzne da kritikuje njene skandalozne javne istupe. I tu je Profesor sasvim pragmatičan.

Osim što s četvoroministarkom baštini iste ideološke svjetonazore, naš se Profesor (s pravom) nada milosti nove vlasti i šaci srebrenjaka s apostolske trpeze! Da je zanos na krilima novog režima izmakao kontroli, Profesor nam eksplicitno daje na znanje. Svoju mržnju prema svemu crnogorskom i ne pokušava da sakrije. Od prijetnje da će napisati novi Pravopis crnogorskoga jezika, do prijetnji da će nadrljati svi koji su ga grdili! Da Pravopis neće napisati, to znamo, za to je ipak potrebno znanje, a da oni koji su nesretnog Profesora zavitlavali neće nagrabusiti, to mu obećavamo. Uz sve osobine nedovršenog čovjeka, Profesoru se ne može poreći smisao za humor.

Već danima na TV duel poziva čovjeka koji je za Profesora nedostižna razina u svijetu nauke. Čovjeka kojem je i sam Profesor recenzirao jednu od knjiga, i to je bez sumnje najznačajniji podatak u siromašnoj naučnoj biografiji našeg Profesora. Na TV dvoboj izaziva čovjeka koji je sarađivao s najvećim imenima iz svijeta filologije, a mnogi su od njih i dolazili u Crnu Goru, upravo zahvaljujući Adnanu Čirgiću. Kristal, Vahtel, Grinberg, Katičić, Silić, Solar, Damjanović, Matasović samo su neka od imena koja ćete lako dovesti u vezu s Adnanom Čirgićem, a ko će stati iza (ili ispred) tužnog, usamljenog Profesora?

Polusvijet iz njegove virtuelne stvarnosti (drugu nema)? Nego, kako jednom kaza Profesorov ideološki sabrat Kapor: U zemlji slepih jednooki čovek je kralj! Stoga, dok je u Profesorovm fb svijetu onih neznavenijih i od njega, i on se znavenim može zvati. Zna naš Profesor da u RTCG može da priviri samo u društvu Adnana Čirgića (lokalni portal je njegov krajnji domet) zato danima bunca o TV dvoboju. Ono što ne zna je da ne može svaka samodovoljna fb alapača da izazove nekog ko je o jeziku objavio više knjiga nego što je alapača i pročitala, jer, da biste izazvali Alija ili Frejzera, iza sebe morate imati neke važne mečeve, zar ne, Profesore?!

I zapamtite, Profo, umoran sam od podučavanja: Vi ste ravnogorska marioneta, nikako trbuhozborac, uočite razliku.


Komentari (5)

POŠALJI KOMENTAR

GRAĐANSKI

Tako se to radi ka' što su svojim tekstovima učinjeli gospoda Čirgić, Radoman i Šćepović spram toga nesretnjika.

Mašinerija

I zaboravih napisat tj. nije moglo stati sve, naš dragi Profesor -Slučaj je diktirajući Sintaksu,treći dio vremena zasmijavao samog sebe u njegovom prepoznatljivom stilu (taj smijeh znaju samo studenti koji su prisustvovali časovima).

Mašinerija

Naš dragi Profesor - Slučaj je pola svojih časova provodio u drugim kancelarijama na FCJK, a dok je drugu polovinu časova trošio diktirajući Sintaksu rečenice (inače pretežak predmet), od kojeg nam je jedino znanje bol u desnom, eventualno lijevom ručnom zglobu.