29 °

max 32 ° / min 22 °

Ponedjeljak

01.07.

32° / 22°

Utorak

02.07.

28° / 18°

Srijeda

03.07.

27° / 16°

Četvrtak

04.07.

27° / 17°

Petak

05.07.

30° / 17°

Subota

06.07.

31° / 19°

Nedjelja

07.07.

33° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Škola "Sveti Sava" bez stalno zaposlenih nastavnika

Izvor: Studio Synthesis

Stav

Comments 11

Škola "Sveti Sava" bez stalno zaposlenih nastavnika

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Slobodan Backović

Podaci koje smo dobili na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama potvrđuju, ono o čemu smo već pisali, da je vjerska Gimnazija "Sveti Sava" nezakonito dobila licencu za rad, da je nezakonito dobila 1,8 miliona eura i da sada radi mimo zakona.

Za dobijanje licence bilo je neophodno da škola ima odobren obrazovni program od Nacionalnog savjeta sa preporukom Zavoda za školstvo. Osim toga, škola je morala da ima obezbijeđene: uslove za rad (po Pravilniku), nastavni kadar, sredstva za osnivanje i rad i dokaz o uplaćenom osnivačkom ulogu koji je oročen na tri godine na račun poslovne banke.

Nacionalni savjet za obrazovanje je 23. oktobra 2023. na osnovu mišljenja Zavoda za školstvo je utvrdio programe izbornih predmeta Katihizisa i Crkvenog pjevanja. Zaključeno je: "Opšti dio obrazovnog programa Gimnazije "Sveti Sava", Podgorica je opšti dio javno važećeg obrazovnog programa za opšte srednje obrazovanje, s tim da se u nastavnom planu dodaju dva izborna predmeta i to: Katihizis i Crkveno pjevanje." Ova odluka je bila potrebna prije 18. aprila 2022. godine kada je škola dobila licencu o čemu je već pisano.

Škola sada radi u improvizovanom prostoru (ul. 19. decembra 72, Podgorica) koji ne ispunjava Pravilnikom propisane uslove. Očekuje sa da će školska zgrada biti izgrađena do 2025. Sredstva za osnivanje škole 900 hiljada eura je uplatio ministar Vojinović a oročena sredstva predviđena Zakonom su nedovoljna za jednogodišnji rad škole.

Prethodno navedeno je bilo manje, više poznato javnosti. Sada imamo izvještaje o nadzoru Prosvjetne ispekcije i Inspekcije rada. Prosvjetna inspekcija u svom izvještaju o inspekcijskom nadzoru navodi mišljenje Komisije za licenciranje škole iz Rješenja o licenci da: "ustanova ispunjava propisane uslove za izdavanje licence" i ne provjerava ispunjenost tih uslova? Ovdje se postavlja pitanje: ko može provjeriti i utvrditi da li su izvještaj i prijedlog Komisije za licenciranje škole laž ili nijesu.

Prosvjetna inspekcija je konstatovala da škola nema stalno zaposlenih nastavnika, svi su angažovani honorarno kao i da dva nastavnika nemaju licencu za rad. U školi rade i dva penzionera.

Nastavnik vjerskog predmeta Katihizis nema licencu za rad. Takođe: "Nastava iz predmeta Crkveno pjevanje sa osnovama crkvenoslovenskog jezika je nestručno zastupljena u pogledu profila stručne spreme."

Odsjek za inspekciju rada je u svom izvještaju konstatovao da su Jugoslav Blagojević direktor škole (angažovan preko ugovora o radu) i Magdalena Popović profesorica francuskog jezika i književnosti (angažovana preko ugovora o djelu) penzioneri. Otalih deset nastavnika je angažovano preko ugovora o djelu.

Inspektor je konstatovao da je nesporno da "penzioneri kojima je radni odnos prestao po sili zakona jer su navršili 66 godina života, ne mogu biti u radnom odnosu kao direktor gimnazija Jugoslav Blagojević, niti angažovani po ugovoru o djelu kao Magdalena Popović (penzioner) na poslovima nastavnika, kao ni ostali angažovani profesori po ugovoru o djelu, jer su to poslovi iz osnovne djelatnosti škole, a sa nasstavnicima se zaključuje ugovor o radu, .....":

Jugoslava i Magdalenu ne treba posebno predstavljati. Jugoslav je poznat po svojim aktivnostima sa ćirilicom, a prije toga, u Danilovgradskoj gimnaziji, dok je Magdalena u svoje vrijeme bila pod optužbom o prepravljanju ocjena ako se dobro sjećam.

Sad je slika o vjerskoj školi jasnija. Počelo se sa zahtjevom Mitropolije za izdavanje licence vjerskoj Gimnaziji "Sveti Sava", onda je Komisija za licenciranje napravila izvještaj o ispunjenosti uslova za rad (laž!) sa prijedlogom za izdavanje licence školi. Poslije dobijanja licence, ministar Vojinović je dodijelio 900 hiljada za osnivanje škole (još nije bila počela nastava), da bi za 2023. škola dobila još 900 hiljada (za odjeljenje sa 12 učenika). Budžetom za 2024. je planirano još toliko. Naravno sve ovo je nezakonito, sa bahatošću koja ne prepoznaje i priznaje zakone Crne Gore.

Na kraju, škola radi bez stalno zaposlenih nastavnika sa penzionerima koji nemaju pravo na rad. Znači, škola radi nezakonito. Novac koji se nezakonito uplaćuje školi iz budžeta nezakonito se troši na nešto drugo, najvjerovatnije na izgradnju zgrade škole koja je trebala da postoji prije dobijanja licence.

Slučaj sa ovom školom mi liči na realizaciju skrivenog dogovora organizovanje kriminalne grupe i osnivača škole Mitropolije cnogorsko-primorske čime bi trebalo da se pod hitno bavi SDT jer je šteta koja je napravljena budžetu za sada 1,8 miliona eura.

 

 

 

 

 

 

 

Komentari (11)

POŠALJI KOMENTAR

crnogorski

@Bogdan Baš si maštovit Bogdane? Kao da si moždano limitiran pa želiš da uslovno povežeš nešto što se ne može nikako povezati. A, mogu ti reći da je svo vrijeme akademskog školovanja u BG gospodin kojeg pominješ govorio samo Crnogorskim jezikom!

Profesor

Ipak, ipak, ipak se okreće... Od toliko nezaposlenih profesora, od velikog broja onih koji nemaju normu u jednoj, pa dopunjavaju normu u drugoj školi...NIKO SE, OČITO NIJE HTIO PRIJAVITI ZA RAD U USTANOVI GDJE JE VIŠE PROFESORA NEGO UČENIKA. IPAK SE DEŠAVA OTPOR. Tih, neprimjetan, ali postoji.

Bogdan

Meni je ovo baš super. Ovo piše čovjek koji je svoje cijelo akademsko školovanje završio u Srbiji. Da li je tada znao Srpski? Da sam na mjestu Ministarstva prosvjete Srbije poništio bi mu diplomu, pa neka nikšićki gimnazijalac sa svojom gimnazijskom diplomom bude Dukljanski akademik, kako i spada