23 °

max 34 ° / min 21 °

Nedjelja

08.09.

34° / 21°

Ponedjeljak

09.09.

30° / 20°

Utorak

10.09.

24° / 18°

Srijeda

11.09.

24° / 17°

Četvrtak

12.09.

25° / 16°

Petak

13.09.

23° / 18°

Subota

14.09.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Odlučno se politički suprotstaviti najavi o dvojnom državljanstvu, to bi bio suicid za Crnu Goru

Stav

Comments 2

Odlučno se politički suprotstaviti najavi o dvojnom državljanstvu, to bi bio suicid za Crnu Goru

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Novak Adžić, Predsjednik Crnogorske evropske partije

One koji zagovaraju selektivno zaključenje sporazuma sa Srbijom o ustanovljenju "dvojnog državljanstva" treba pitati zašto, recimo, Austrija, Holandija, baltičke zemlje itd., ne dozvoljavaju dvojno državljanstvo.

Primjerice, u Austriji da bi neko lice postalo austrijski državljanin mora se prvo odreci državljanstva druge države ako ga ima. Odricanje od postojećeg državljanstva je u Austriji uslov za sticanje austrijakog državljanstva. Drugim riječima, Austrija ima strogi zakon o državljanstvu sasvim razumljivo. Razumljivo je i opravdano zašto Crna Gora ima Zakon o crnogorskom državljanstvu koji spada u tvrđe zakone u uporednoj praksi. I odredbe Ustava o crnogorskom državljanstvu (član 12) ne mogu se promijeniti ako za njih ne bude u Skupštini glasalo dvije trećine poslanika i ako ta odluka ne bi bila potvrđena na obaveznom referendumu građana na kome za nju mora da glasa najmanje tri petine (60 odsto) svih upisanih birača u birački spisak. A član 10 istog Zakona je normirao prijem u crnogorsko državljanstvo i to je povoljno za našu dijasporu. Da ga ne citiram sada, samo molim da ga pročitate pažljivo.

Nama iz CEP-a je jasno zašto se insistira na zaključenju sporazuma o dvojnom drzavljanstvu između Crne Gore i Srbije. To su prevashodno politički, nacionalni, ali i brojni drugi motivi onih koji to zagovaraju.

Oni koji insistiraju na tome hoće to u esenciji radi izvođenja etničkog, nacionalnog i politickog inžinjeringa i sa namjerom da se tako utiče i omogući da državljani Srbije glasaju na izborima u Crnoj Gori. Jer ako bi se, recimo, zaključio zamišljeni sporazum o "dvojnom državljanstvu" između Crne Gore i Srbije, tada bi državljani Srbije, ne odričući se srpskog državljanstva, stekli crnogorsko državljanstvo, te na osnovu njega oni bi mogli da prijave prebivaliste u Crnoj Gori i nakon dvije godine bili bi upisani u birački spisak i stekli aktivno i pasivno biračko pravo kao i sva politička i druga prava. Znači, u tom slučaju oni bi stekli pravo da učestvuju i odlučuju u izboru vlasti u Crnoj Gori na izborima. Ta namjera je jasna i zato smo mi iz Crnogorske evropske partije odlučno protivni tom prijedlogu da se zaključi ugovor o dvojnom državljanstvu između Crne Gore i Srbije.

Crna Gora mora zaštititi svoj interes kao populaciono mala država, đe bi svaka demografska promjena nastala na osnovu potencijalnog sporazuma o "dvojnom državljanstvu" mogla dovesti do drastične promjene strukture biračkog tijela i bitno tako uticala na izbore u Crnoj Gori.

Član 45 Ustava je jasan, on govori o biračkom pravu i nijedan zakon ne može biti u koliziji sa Ustavom. Ne smijemo dozvoliti da nam neko drugi bira na izborima vlast u Crnoj Gori, i da ima aktivno i pasivno biračko pravo a ne ispunjava uslove prrdvidjene Zakonom o crnogorskom državljanstvu. Standard u Evropakoj uniji je takav da svaka njena država članica suvereno, samostalno uređuje u svojoj državi pitanje državljanstva. Ne postoji pravna obaveza da tako bude, već je to suvereno pravo svake države članice.

Ne dopustimo suicid Crne Gore i legalno i legitimno se suprotstavimo, a to je stav ubjedljive većine svih suverenistickih snaga, ovom nakaznom prijedlogu čiji je cilj destrukcija Crne Gore i rušenje rezultata referenduma od 21. maja 2006. godine. Ne, mi to nećemo, mi legalno se tome protivimo, jer smatramo da bi bi ako bi to bilo drugačije to bilo uvod u smrt Crne Gore, a to ne smijemo dopustiti.
Živjela vječno Crna Gora. Sve za Crnu Goru, Crnu Goru ni za što!

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Lada

Dvojno državljanstvo sa Srbijom očita je želja za srpskom majorizacijom u Crnoj Gori. To ni po koju cijenu ne smijemo dopustiti. Uzor nam trebaju biti manje zemlje kao Austrija i Slovenija koje su to promišljeno zakonski uredile čuvajući svoju samobitnost. Ne dajmo Crnu Goru!

nema_čekanja

Dajte, dogovorite se sa svim strankama kojima je stalo do suverenosti Crne Gore i zajedno pozovite ljude na opstrukciju nakaradnim prijedloga o dvojnom državljanstvu, o rezoluciji o Jasenovcu, o famoznom nečuvenom "temeljnom ugovoru" kojim je prekršen Ustav i otuđena svojina Crne Gore.