27 °

max 27 ° / min 17 °

Četvrtak

04.07.

27° / 17°

Petak

05.07.

29° / 17°

Subota

06.07.

30° / 20°

Nedjelja

07.07.

32° / 21°

Ponedjeljak

08.07.

34° / 24°

Utorak

09.07.

36° / 22°

Srijeda

10.07.

36° / 24°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hoće li Vojvoda i Mickej mu inicirati u Skupštini osudu prve Judenfrei države?

Stav

Comments 13

Hoće li Vojvoda i Mickej mu inicirati u Skupštini osudu prve Judenfrei države?

Izvor: Antena M

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Neko iz gomile

Da sve ima upotrebnu vrijednost, čak i nevine žrtve, vidjeli su svi koji su imali debele živce i jak želudac da odgledaju prošlonedjeljno zasijedanje Skupštine, na kojem je izglasana rezolucija o podizanju ručne na evropskom putu Crne Gore.

Bilo je tu svega. Od bljutave patetike do četničke pridike. Utisak je da je manjkalo iskrenosti, a preticalo glumatanja ispod razine šmire.

Usvojena Rezolucija glasovima litijaša uspjela je jednim metkom da pogodi dva cilja. Nišanili Hrvatsku, a pucali u Crnu Goru.

Srećom po predlagača dokumenta, od 1918. nijesmo u deficitu kada Srbiji treba najamnika, poslušnika, plaćenika, seiza, lakeja, izdajnika, dodvorica, sobara, konjušara... pa je taj posao brzo i ekspeditivno završen uz kršenje Poslovnika, tenzije, ljutu šljivovicu i podvriskivanje „Vidovdane, moj očinji vide“.

Tako izgleda pomirenje po Andriji.

No, stvari sa Andrijom su čiste. Da je Vojvoda, inkarnacija Dalaj Lame povjerovali su samo oni sa sumnjivim količnikom inteligencije. Ni takvi, međutim, više nemaju izgovor nakon što su im uvid u lični, etički katalog ponudili poslanici Demokrata i PES-a. Ovi drugi su, zamislite, pokret koji grmi „Evropa sad“! Kad, kukavče crni, kad?

Časni SeNePe vazda isti. Nije se ni očekivalo od Joka neko ad “koh” iznenađenje.

Koalicija u zagrljaju krsti se nepostojećim ekonomskim programom, kadi nepoštovanjem zakona i kleči pred ikonom iz Beograda.

Vidovdanski očinji vid malo je razrok. Strabizam je to sa umišljajem.

Zato, valjda, čuvenoj "Rezoluciji" nije pridodata i osuda zločina nad Jevrejima u Srbiji?

Da li su žrtve iz Dahaua i Mauthauzena drugačije od pogubljenih u samom Beogradu, pa se niko nije sjetio da predloži i osudu Srbije - države koja je među prvim proglasila teritoriju "rešenog jevrejskog pitanja".

Ili će to biti inicirano za naredno zasijedanje kao poseban dokument na nekoj novoj sesiji?

Judenfrei -  Judenfrai - njemački je izraz za regije "čiste" od jevrejskog stanovništva, koje je prisilno evakuisano i sistematski i zvjerski ubijano. 

Nacistički protektor i osuđeni ratni zločinac Aleksander Ler u avgustu 1942. Srbiju je proglasio "Judenfrei" i zahvalio joj za pomoć u etničkom čišćenju.

Poređenja radi, Beč i Berlin su za gradove bez Jevreja proglašeni oktobra 1942. (glavni grad Austrije), odnosno maja 1943. kada se time mogao "pohvaliti" i Berlin.

Srpska policija i predsjednik marionetske vlade Milan Nedić posebno su se zalagali za sprovođenje rasističkih, Nirnberških zakona. Borba protiv jevrejske zavjere bila je zvanični dio programa udruženja “Zbor” fašiste i kolaboracioniste  Dimitrija Ljotića. Bratiju, svakako, upotpunjuje ravnogorska ideologija utemeljena u nacionalizmu i antikomunizmu, koji, očekivano, podmeću svijetu potomci Jude.

No, prije njih treba se prisjetiti  i retorike vladike Nikolaja Velimirovića, filozofa Srpske pravoslavne crkve, čija dela sadrže otvoreni antisemitizam.

Ne čudi, onda što je u logorima širom te zemlje, Beogradu i Nišu, ali i specijalno konstruisanoj plinskoj komori na točkovima, takozvanoj dušegupki, nestalo između 90 i 94 % Jevreja Srbije.

Vidovdanski očinji vid tobožvojvode ne haje i ne vidi te žrtve. Jevreji u Jasenovcu stradali su od zločinačke, ustaške ruke i to je činjenica koju niko ne poriče, ali istinu da su sličnu sudbinu dočekali u beogradskom "Krugu dvojke" treba gurnuti pod tepih.  

Ispod tog ćilima nema više mjesta za neprijatne činjenice. Previše je tamo nagurano prljavštine. Neprijatni mirisi se šire i ne pomaže, Vojvodo i Mickeju, sveta vodica za miropomazanje.

Za vas, dragi čitaoci, nagradno pitanje:    

Šta mislite, ko će inicirati donošenje rezolucije o osudi zločina počinjenih na tlu Srbije?

a) Jole

b) Koprivica

c)  Dragaš

d) poslanik Vladimir Dobričanin

Zaokruži netačan odgovor.

Komentari (13)

POŠALJI KOMENTAR

Krsto

@Sava Ivo Antun Andric je u toku rata trgovao oruzjem i saradjivao s Hitlerom i Antom Pavelicem...Slike i dokumenti postoje.Kao i sve Bosanske Hrvate SHS YU ga je bila popisala kao Srbina Katolika.Komunisti su mu dozvolili da se vrati u Beograd jer su im falili intelektualci-Hrvati spremni da srbuju

Krsto

@Marko Svi Nijemci koje su cetnici pobili za 4 godine rata mogli bi da stanu u FICU...General Stevan Mirkovic

Krsto

@miroljub Da Oskar Davico nije pristao da Srbuje sigurno se ne bi smio vratiti u rodni Sabac...Za uzvrat Beogradski cetnici koji su 1945 obrijali brade su objavljivali njegove knjige..Oskar nije smio da pise da su na pr cetnici zaklali Ivana Gorana Kovacica jer je bio JEVREJIN po majci