13 °

max 17 ° / min 13 °

Nedjelja

06.10.

17° / 13°

Ponedjeljak

07.10.

19° / 12°

Utorak

08.10.

21° / 13°

Srijeda

09.10.

18° / 14°

Četvrtak

10.10.

22° / 17°

Petak

11.10.

21° / 16°

Subota

12.10.

22° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ne gubi Draško

Izvor: Pobjeda

Stav

Comments 3

Ne gubi Draško

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Ana Zmajevac

U odmjeravanju snage između vrline i moći, progresa i sile, jedan od najvažnijih, ali i najčasnijih zadataka u svim vremenima i društvima, bio je stremiti duhu istine i duhu slobode. I boriti se za ta dva, kako ih je imenovao Ibzen, "društvena stupa".

Crna Gora ovih dana, pred Dan državnosti - 13. jul, baštineći slavu iz dva vijeka u jednom danu (1878;1941), to najbolje zna. Tim prije što za nju ta borba i dalje traje.

Svijet se kroz vrijeme mijenja i mnoge stvari podvrgava promjeni, ali istina i sloboda vječne su vrijednosti… Taj ideal najbolje je izrazio sv. Petar Cetinjski - poručujući svojim Crnogorcima: "...svaki onaj ko je živio kao slobodan čovjek, dosta je živio". Ili Marko Miljanov: "...domovina je vječna i nju u srce moramo da nosimo ako smo ljudi i ako smo pravi njeni sinovi. Domovina može biti ili  usred srca ili u potplaće obuće. Iz srca se ona ne izbačuje lako, a ko je nosi na potplaće, ona se liže sa svakijem korakom i iščili ka paučina. I kad se tako izgubi, onadar čoek postaje krdo. Čojek bez domovine, ili, što je isto, sa osramoćenom domovinom, više i nije čoek."

U "Pobjedi", imena, etimološki srodnog istoriji Crne Gore, bez obzira na ponor i posrtanje u minulom vijeku i ozbiljan - prijeteći izazov koji danas živimo, ovoga 13. jula s naslovne strane tog lista, izostaće uvodnik jednog od najboljih crnogorskih novinara Draška Đuranovića.

Kad je od "Pobjede", kao glavni i odgovorni urednik, sa svojim timom napravio uspješan projekat, otkazano mu je povjerenje, ili, ispravnije - Oćeran je.

Zato što je " Pobjeda remetila idilu novoj vlasti: otkrivala zloupotrebe, neznanje, revanšizam, kleronacionalizam i zdušno povlađivanje Aleksandru Vučiću i Crkvi Srbije prema  miješanju u unutrašnje stvari Crne Gore, u stilu - "Rešićemo to", kako je u emisiji Milomira Marića obećao Milanu Kneževiću, povodom izbora u Budvi. Krivotvorenje istorije, devastiranje i prisvajanje kuturnog i sakralnog blaga Crne Gore; sve do najnovijeg nagovora Andrije Mandića na usvajanje Rezolucije o genocidu u Jasenovcu u crnogorskom parlamentu, što za dalje integracije u Evropsku uniju može biti pogubno. Bile su to teme na njenim stranama, kao i zamjerke na gotovo uzdržan  odnos međunarodnih adresa prema svemu tome.

Draško Đuranović nije prvi u Crnoj Gori koji je za uspjeh u korist svoje zemlje dobio ovakvu "zahvalnicu"... Još manje je vjerovatno da će biti posljednji. Često odlazeći u druge sredine, odavno su naši uglednici pribirali slavu, nerijetko i svjetsku,  kulturama drugih..

Napuštanjem "Pobjede" ne gubi Draško, gubi "Pobjeda", najstariji dnevni list u Crnoj Gori, koja ostaje uskraćena za njegovo izvrsno novinarsko iskustvo, profesionalizam i posvećenost, porodično utemeljenim, idealima istine i slobode.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Jocko

Sad kad nema Draska, Kacuse, Pavicevic…zasto bi neko uopste citao Pobjedu?

cetinje MNE

Drasko najbolji novinar u CG, istina, sloboda i vrhunsko istraživačko novinrako u kojem je neponovojiv, a koji su ocigledno nekome zasmetali!

Hernan

Tako je. A najvise gube građani koji ce ostatu uskraceni za pisanje istine i tema koje razoblicavaju lazljivi,fasisticki,unistiteljski koncept nestanka Crne Gore! Veoma je bitno da u petak masovno izađemo pred Skupstinu! Ako nam opet drljenje u telefon ne budr prece...!