16 °

max 17 ° / min 13 °

Nedjelja

06.10.

17° / 13°

Ponedjeljak

07.10.

19° / 12°

Utorak

08.10.

21° / 13°

Srijeda

09.10.

18° / 14°

Četvrtak

10.10.

22° / 17°

Petak

11.10.

21° / 16°

Subota

12.10.

22° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Potuđenici i zastave

Stav

Comments 2

Potuđenici i zastave

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Dragan B. Perović, Nikšić, 7. VII 2024. 

Samo u današnjoj Crnoj Gori ne može se primijeniti ona stara poslovica „repetitio est mater studiorum“ (ponavljanje je majka znanja). Carevanju neznanja i primitivizma doprinosi svojevrsni, permanentni specijalni rat, koji se vodi prema Crnoj Gori. Dugo je bio niskog inteziteta, ali u posljednje vrijeme se pojačava, pa postoji opasnost da eskalira u nešto veće i tragičnije.

Nasrće se na sve temeljne, identitetske vrijednosti i nastoji poremetiti međuvjerski i međunacionalni sklad u Crnoj Gori. Napada se sve što ima predznak crnogorski. Posljednji u nizu ataka na slobodnomisleće ljude i institucije desio se mučkom smjenom Draška Đuranovića, direktora i glavnog i odgovornog urednika lista „Pobjeda”. Zahvaljujući Drašku Đuranoviću i izuzetnoj ekipi njegovih saradnika, istraživačko novinarstvo ispisivalo je jednu od najslavnijih stranica u istoriji „Pobjede”. O tome je proteklih dana (ne)dovoljno pisano, ali je ovaj događaj pokrenuo neke istorijske analogije o balkanskim preplijetanjima, interesnim sferama i udarima na Crnu Goru.

Istorija nas je naučila kako su na Balkanu krhki politički i drugi savezi i kako se lako mijenjaju strane. No, ima jedna konstanta, da se sve završi udarom na Crnu Goru. Da pojasnimo, pogledaćemo kakve su to povijesne veze sa aktuelnom situacijom. U tome nam pomažu podaci koje nalazimo u knjizi Dušanke Bojanić „Turske vojne zastave u cetinjskim muzejima”, Muzeji, Cetinje/ Knjizevne novine, Beograd,1981.

Jedna od turskih zastava u Narodnom muzeju na Cetinju

Autorka iznosi podatke o neobičnoj turskoj zastavi, na kojoj su bili polumjesec i krst i o bogatim hrišćanima koji su finansirali napade na Crnu Goru, kao i na Srbiju tada. Kako rekosmo, danas su, uz slične aktere savezništva promijenjena. A zastave? Da pogledamo!

Dušanka Bojanić navodi: „Veliki i svojeglavi reformator abdulhamidovske Turske – Midhat-paša dao je istoriji Turske zastave i vojske poseban doprinos. On je, kao veliki vezir i tvorac kratkotrajne „Prve ustavnosti“ naredio da se u Bosni i Hercegovini na osmanskoj zastavi, pored polumjeseca i zvijezde, doda i jedan krst i čak uspio da tu svoju naredbu sprovede u život… Takva promjena državne zastave nije bila dugog vijeka –  Mithad-paša je smijenjen i otjeran u progonstvo 5. februara 1877. godine. Ipak je jedan tabor dobrovoljaca, izmiješanih hrišćana i muslimana, pod takvom krstastom turskom zastavom izveo smotru u prijestonici, a zatim bio poslat u jedinice stacionirane u Nišu.

Mithad-paša bio je veoma zanimljiva ličnost. Između ostalog podigao je prvu biblioteku u Nišu. Inače, Mithad-paša bio je „tvorac nacionalne vojske (millet ordusu), koja se sastojala od hrišćanskih i muslimanskih dobrovoljaca”.

Sada dolazimo do najzanimljivijeg podatka iz knjige Dušanke Bojanić:                          

„U vrijeme sakupljanja dobrovoljačkih jedinica u Carigradu za odlazak na pohode protiv Srbije i Crne Gore, jedan imućni carigradski Grk – Demosteni-efendija organizovao je nekoliko četa Grka koje je lično platio, opremio i poslao u rat. Pod zastavama sa polumjesecom i krstom, trebalo je da ovi plaćenici dokažu kako su i hrišćani riješili da se odupru agresijama Srba i Crnogoraca. Ovaj patriotski akt pozdravili su posebnim proglasom mladi muslimanski studenti teologije. Oni su baš u ovim zastavama vidjeli dokaz da tursko društvo nije konzervativno i vjerski zatucano, kako se to mislilo u Evropi.”

Danas se „konzervativno i vjerski zatucano” društvo nameće Crnoj Gori. Kolika je i kakva uloga Statis-efendije ili na srpskom Kodže Statisa (jeste ovo  „Kodža” turskog porijekla, ali je išlo uz kneza Miloša) u igri oko „Pobjede”, još nije dovoljno jasno. Ali je jasno nešto drugo.

Danas nema millet ordusua, ali zato ima paśega mileta i „političkih đojlena“ iz Crne Gore, koji su na usluzi svim akterima hibridnog rata protiv Crne Gore. Oni su prigrlili tuđe zastave i pokušavaju ih nametnuti kao tradicionalne u Crnoj Gori. U skladu sa onom poslovicom na početku, ponovićemo neke stvari koje se tiču zastava, tj. „mahmudovih trobojki“, kojima potuđenici barjače po skupštini i pojedinim opštinama. Ostavljamo mogućnost da rajetinska psihologija pravi omaž svome velikome vladaru i reformatoru, turskom sultanu Mahmudu II (1785 - 1839), koji je „nacrtao“ i odobrio srpsku trobojku.

Srpski istoričar Radoš Ljušić kaže da su Miloša, umjesto ustava, više interesovali zastava i grb: „Pre svega zbog trgovačkih potreba mlade države, pa bi to mogao biti jedan od osnovnih razloga takvom opredeljenju. Knez se u pregovorima sa turskim političarima pozivao na Vlašku, Moldaviju i Samos, koje su uživale tu privilegiju. Nekako u isto vreme za „flag“ se borio i jedan od zapadnih elajeta – Tunis. Izgled srpske zastave utvrđen je u vreme kneževog boravka u Carigradu.“

Srbi su željeli da im se odobri zastava koju su nacrtali po narodnim bojama iz ustava – crvena, bijela i čelikasto ugasita. Međutim, sultan Mahmud II je promijenio redoslijed, izdao ferman decembra 1835 (odnosno po najnovijim tvrđenjima u februaru 1836), u kojem se kaže: „da srpski narod ima razvijati trobojnu zastavu na trgovačkim lađama koje mogu slobodno ploviti rekama i morem u Carigrad dohodećim i tuda prolazećim“.

Jedna od varijanti Mahmudove trobojke

Uz ferman dobili su po jedan primjerak zastave – raspored je bio, vodoravno poređane, crvena, plava, bijela. Taj raspored boja koji je Mahmud II dao Srbima, ostao je i do danas na zastavi Srbije. Uz grb na „Mahmudovoj“ zastavi su u uglu bile četiri šestokrake zvijede, kao simboli teritorija sa autonomijom, tj. vazalnih oblasti  – Vlaška, Moldavija, Samos i Srbija (današnji crtači propuštaju ovaj „umjetnički detalj“). Inače Mahmud II bio je dosta napredan vladar. Ukinuo je janjičare i uveo mnoge reforme. Zahvaljujući molebnicima u Crnoj Gori ponovo je oživjelo śećanje na njega.

 Jedna od crnogorskih zastava sa Vučjeg Dola

Ko ne uči na svojim greškama prinuđen je da se kao ponavljač vraće u tamne vilajete. Ima i jedna stara istina - Svi koji su udarali na Crnu Goru i izdavali je propadali su. Crna Gora je opstajala zahvaljujući svome slobodarstvu, svojoj etici i svojoj nepokornosti. Svome čojstvu, koliko god članovi udrženog zločinačkog poduhvata, koji trenutno obnašaju vlast, mislili da je to prevaziđena kategorija.

 

 

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

BeLveder

Svi koji su udarali na Crnu Goru i izdavali je propadali su. I opet će!

Anthropos

Problem "srbstva" u odnosu na CG je što Crnogorci imaju slavnu istoriju - koju oni nemaju - koju je nemoguđe izbrisati. Dragi Srbi i kvazi-Srbi džabe krečite. Vrijeme je jedinstveno. Ne možete izbrisati našu (i vašu) prošlost. No, mi Crnogorci moramo da shvatimo da bez prošlosti nemamo ni budućnost.