23 °

max 34 ° / min 21 °

Nedjelja

08.09.

34° / 21°

Ponedjeljak

09.09.

30° / 20°

Utorak

10.09.

24° / 18°

Srijeda

11.09.

24° / 17°

Četvrtak

12.09.

25° / 16°

Petak

13.09.

23° / 18°

Subota

14.09.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Okrutnost bez granica: Napad na dječiju bolnicu u Kijevu kao još jedan dokaz ruskih namjera prema Ukrajincima

Izvor: Antena M/ Dragan Tomašević

Stav

Comments 0

Okrutnost bez granica: Napad na dječiju bolnicu u Kijevu kao još jedan dokaz ruskih namjera prema Ukrajincima

Izvor: Antena M

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Oleh Herasymenko, ambasador Ukrajine u Crnoj Gori

Rusija je 8. jula 2024. ponovo demonstrirala svoj divljački odnos prema civilnom stanovništvu Ukrajine masivnim raketnim napadom na mirne gradove, uključujući Kijev, Kryvy Rih, Dnipro, Slovjansk i Kramatorsk.

Ovaj napad je izazvao brojne žrtve i uništenje civilne infrastrukture. Jedan od najstrašnijih elemenata ovog raketiranja bio je napad na najveću dječju bolnicu u zemlji „Ohmatdit“ u Kijevu. Ova bolnica svakog dana spašava stotine djece sa najtežim bolestima. Napad na zdravstvenu ustanovu za djecu naglašava varvarstvo i cinizam režima u Kremlju i još jednom demonstrira odsustvo moralnih granica u njegovom djelovanju. Osim "Ohmatdita" ruskim raketama bile su pogođene još dvije zdravstvene ustanove u Kijevu – privatna ženska klinika i porodilište "Adonis" (petoro poginulih i dvije ranjene osobe). Teško da je ovo slučajnost.

Ovaj napad je postao još jedan podsjetnik uoči otvaranja Vašingtonskog samita NATO-a o varvarskoj prirodi rata koji je Putin pokrenuo protiv mirne demokratske Ukrajine.

Nažalost, u ovom namjernom ruskom napadu na dječiju bolnicu nema ništa novo. Savršeno se on uklapa u scenario koji je već uključivao brojne zločine nad mirnim Ukrajincima koje su počinili ruski okupatori u mnogim gradovima, mjestima i selima od Buče do Izjuma, od Borođanke do Mariupolja, posebno u prvoj fazi sveobuhvatnog rata. Osim toga, napadi 8. jula na centar Kijeva u potpunosti su povezani sa stalnim brutalnim granatiranjem civilne infrastrukture Harkova od strane Rusa, koji se, nažalost, nalazi prilično blizu granice sa Ruskom federacijom i veoma je ranjiv.

Ovakvi postupci Kremlja ne bi trebalo da nas čude, jer Rusija djeluje jasno u granicama svoje dijaboličke i, sa njene tačke gledišta, racionalne logike. Riječ je o strategiji maksimalnog zastrašivanja ukrajinskog stanovništva i brutalne prinude Ukrajine na kapitulaciju. Zašto tako? Posle 24. februara 2022. Putin se iznenada uvjerio da stanovništvo Ukrajine nije lojalno njegovim grabežljivim imperijalnim ambicijama i šovinističkom projektu „jedinstvenog ruskog naroda“. Putin je godinama bio ubjeđen da njegovu mantru o ovom „jednom narodu“ dijeli većina Ukrajinaca i da će ti ljudi se cvijećem dočekati „Ruse-oslobodioce“. Ali to se nije desilo. Niko nije očekivao ruske osvajače na ukrajinskoj zemlji. Ukrajinski narod je odlučio da pruži žestok otpor agresoru.

Zato je Moskva izabrala drugačiji način borbe za teritoriju Ukrajine, koju Putin i, nažalost, većina građana Ruske federacije smatraju istorijskom teritorijom Rusije, koju treba vratiti pod kontrolu Kremlja po bilo koju cijenu. Dakle, Rusija bi bila sasvim zadovoljna sa teritorijom Ukrajine bez samih Ukrajinaca. Stoga, Ruska federacija ne oklijeva da koristi bilo kakve metode da zastraši ukrajinsko civilno stanovništvo, demorališe ga i primora ga pobježe iz domovine od ruske vojske. Odnosno, Rusija bi rado uklonila ukrajinsko stanovništvo sa ukrajinske zemlje i umjesto njega naselila tu Ruse.

Nažalost, Moskva ima prilično bogato istorijsko iskustvo u sprovođenju ovakvih scenarija. Tehnologija protjerivanja i zamjene autohtonog stanovništva svojim je dobro poznata Rusiji. Bukvalno sada se takva zamjena stanovništva odvija, među ostalim, u okupiranom i napaćenom Mariupolju. Dešavaju se takvi procesi i na okupiranom Krimu još od 2014. o čemu jasno svjedoče i niz zvaničnih izvještaja Generalnog sekretara UN (svake godine broj doseljenih građana RF postaje sve veći i veći).

Dakle, varvarski napad na kijevsku dječju bolnicu "Ohmtadit" je jasna prijetnja i signal iz Moskve Ukrajincima da se predaju, prekinu otpor i ustupe svoju teritoriju Rusiji, oslobode nju od sebe za okupatore. Ovo je jasna demonstracija da Rusija ne bježi od bilo kakvih, čak ni najđavolskijih i najnemoralnijih metoda, da sprovede svoje ekpanzionističke planove.

I zato je Ukrajini potrebna još jača podrška njenih partnera. Genocid nad ukrajinskim narodom u 21. vijeku ne bi trebalo da se ostvari. Jedinstven stav NATO zemalja može spasiti Ukrajinu i pokazati Putinu spremnost civilizovanog svijeta da ga zaustavi. Ukrajini je potreban pravedan mir, a ne prazne mirovne inicijative.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR