16 °

max 20 ° / min 16 °

Petak

18.10.

20° / 16°

Subota

19.10.

21° / 16°

Nedjelja

20.10.

21° / 12°

Ponedjeljak

21.10.

20° / 12°

Utorak

22.10.

20° / 14°

Srijeda

23.10.

21° / 13°

Četvrtak

24.10.

20° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
O presudi iz drugog ugla

Stav

Comments 3

O presudi iz drugog ugla

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Jakov Daković

Pažljivo sam pročitao obrazloženje Višeg suda kojim su oslobođeni svi optuženi za pokušaj terorizma 2016-e. I pažnju mi je privukao jedan detalj. U jednom dijelu obrazloženja se navodi da su "svi mogli da vide groteskne scene kad Mirko Velimirović nespretno pokušava da snimi to oružje dok mu neko iz policije, onako zbunjenom, suflira šta treba da radi."

Zadatak suda, kako ja razumijem stvari, je da ocjenjuje da li je nešto logično ili nije. Da li činjenice potvrđuje optužnicu ili je negiraju (u potpunosti ili djelimično). Ima dokaza - nema dokaza. Simply as that. Da li je nešto groteskno ili nije, to je subjektivni utisak koji nema veze sa faktima. Izraz koji je sudsko vijeće uzaludno tražilo je - neuvjerljivo. Da su napisali "neuvjerljive scene" umjesto "groteskne", to bi bilo u skladu sa jezikom struke. Čemu zalaženje u estetiku kad to nije posao suda?

Groteska je, po definiciji, "karikaturalno _ fantastična i iskrivljena slika stvarnosti koja ne izaziva komična već zastrašujuća osjećanja". Kafkine i priče Danila Harmsa su groteskne, zatim gargoyles na Notre - Dame, Gojine Los Caprichos, Bergmanova poetika. Groteskno, bizarno i morbidno su u bliskom srodstvu ali nisu isto. Recimo, film "Teksaški masakr motornom testeri" je ruralni gotik, ali to je kategorija koju nećete čuti prilikom obrazlaganja presude povodom nekog ubistva u Luizijani. Farsično je kad imate vladu koja se zaklinje u EU i NATO a čini sve da nas udalji od njih. Bizarno je kad se Milan Knežević zahvaljuje A. Vučiću na spasu zetskog bostana. Morbidno je, recimo,kad mrtvi glasaju (iako smo se na Balkanu na to manje-više navikli).

Uglavnom, juče sam imao mučan i snažan utisak da je obrazloženje za oslobađajuću presudu pisao DF a sudija Zoran Radović ga je samo pročitao.

E vidite - to je groteskno.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

mijo popovic

U pitanju je politicki revizionizam, a ne suđenje. To je svakome moralo biti jasno kad su Suzani Mugosi oduzeli da presjedava ponovljenim suđenjem. Ova presuda ce se u sudskoj praksi tretirati kao obrazac politicke presude. Jer, A. Mandic je najmocnija politicka figura u CG. To je isto kao da su drugu Titi 1947. ponovili proces na kojemu je bio takođe osuđen 5 godina.

Bajo

Sta cemo sa ljudima koji su priznali svoju umjesanost ? Dikic je znaci ipak turisticki obilazio skuostinu CG. Sve sto je izjavio Vučić je gola laž? Da li se neko optuziti Vučica zbog laznih iskaza ?