21 °

max 34 ° / min 21 °

Nedjelja

08.09.

34° / 21°

Ponedjeljak

09.09.

30° / 20°

Utorak

10.09.

24° / 18°

Srijeda

11.09.

24° / 17°

Četvrtak

12.09.

25° / 16°

Petak

13.09.

23° / 18°

Subota

14.09.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ukrajina se nada podršci Alijanse u sprečavanju rizika i prijetnji od ruskih saveznika i satelita

Izvor: EPA-EFE

Stav

Comments 0

Ukrajina se nada podršci Alijanse u sprečavanju rizika i prijetnji od ruskih saveznika i satelita

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Oleksandr Levčenko 

9-11. jula ove godine u Washingtonu je održan jubilarni samit NATO-a povodom 75. godišnjice stvaranja Sjevernoatlantske alijanse.

Samit je održan u pozadini ruske agresije velikih razmjera na Ukrajinu i ciničnog, kriminalnog ruskog bombardovanja najveće dječje bolnice u Kijevu i drugih zdravstvenih ustanova u glavnom gradu Ukrajine, kao i stambenih zgrada, koje nikako nisu objekti vojne infrastrukture.

Kao odgovor, na marginama Vašingtonskog samita NATO-a, Ukrajina, SAD, Holandija, Njemačka, Rumunija i Italija potpisale su zajedničku izjavu o jačanju protivvazdušne odbrane Ukrajine.

Saveznici su odlučili da ojačaju stratešku komponentu PVO i protivraketne odbrane (PRO) Ukrajine: obezbijeđeno je 5 baterija sistema PRO „Patriot“: iz Njemačke, SAD, Rumunije, Holandije i baterija SAMP/T iz Italije. U narednim mjesecima, Sjedinjene Države i njihovi saveznici, uključujući Kanadu, Norvešku, Španiju i Veliku Britaniju, pružiće Ukrajini desetine taktičkih sistema protivvazdušne odbrane i protivraketne odbrane srednjeg i kratkog dometa: NASAMS, HAWK, IRIS T- SLM, IRIS T-SLS i Gepard. To će pomoći u zaštiti ukrajinskih gradova, civila i vojnika na frontu.

U pozadini rastućih geopolitičkih tenzija i sigurnosnih prijetnji u Evropi, samit NATO-a u Washingtonu preduzeo je odlučne korake u cilju podrške Ukrajini i jačanja kolektivne sigurnosti.

Na kraju samita potpisana je deklaracija u kojoj se navodi da će zemlje članice NATO-a izdvojiti najmanje 40 milijardi eura vojne pomoći Ukrajini 2025. godine, čime se potvrđuje nepovratan put ka punoj evroatlantskoj integraciji Ukrajine, uključujući članstvo u NATO-u.

Takođe je odlučeno da se za Ukrajinu stvori Služba za sigurnosnu pomoć i obuku, koja će koordinirati nabavku vojne opreme i obuku osoblja.

U dokumentu se takođe navodi da će Kijevu biti potrebne "dodatne demokratske reforme" na putu pristupanja. Istovremeno, Alijansa sebe ne smatra stranom u sukobu, ali je Rusija u deklaraciji samita NATO-a nazvana "najznačajnijom i najdirektnijom prijetnjom sigurnosti".

Članice Alijanse su izrazile zabrinutost i zbog jačanja strateškog partnerstva Rusije i Kine i njihovih pokušaja da "promijene međunarodni poredak". Uostalom, podrška Kine Ruskoj Federaciji povećava prijetnje sigurnosti NATO-a, zbog čega je Alijansa odlučila da razvije partnerstvo sa protivnicima NR Kine. Osim toga, Alijansa je naimenovala svog "višeg predstavnika" u Ukrajini.

NATO je zabrinut što je Rusija nastavila diverzifikovati svoje nuklearne snage, uključujući razvoj novih nuklearnih sistema i raspoređivanje oružja kratkog i srednjeg dometa, dvostrukog dometa, koje predstavlja rastuću prijetnju, te da NRK nastavlja ubrzano proširivati i diverzifikovati svoj nuklearni arsenal s više bojevih glava i sofisticiranijim sredstvima isporuke.

Kina je optužena da je postala "odlučujući faktor u ratu Rusije protiv Ukrajine" zahvaljujući "velikoj podršci ruskoj odbrambenoj i industrijskoj bazi" i prodaji robe dvostruke namjene Ruskoj Federaciji. Navedeno je da "Narodna Republika Kina ne može dozvoliti najveći rat u Evropi u novijoj istoriji, a da to negativno ne utiče na njene interese i ugled".

Dana 11. jula, na marginama Vašingtonskog NATO samita, Ukrajina i 23 potpisnice sigurnosnih sporazuma sa Ukrajinom potpisale su Ukrajinski kompakt. 2023. godine, na marginama samita NATO-a u Vilniusu, članice G7 usvojile su Zajedničku deklaraciju, kojom je pokrenut proces sklapanja bilateralnih sigurnosnih sporazuma sa Ukrajinom. Ukrajina je tokom godine potpisala 23 bezbjednosna sporazuma sa evropskim zemljama, SAD, Japanom i EU. Ovi akti postavljaju temelje pouzdane sigurnosne arhitekture za Ukrajinu dok ne stekne punopravno članstvo u NATO-u.

Ukrajinski ugovor (kompakt), koji su u Vašingtonu potpisali svi učesnici bezbjednosnih sporazuma, podiže odnose sa njima na novi nivo i doprinijeće ubrzanju kolektivnih napora da se zadovolje bezbjednosne potrebe Ukrajine.

"Ukrajinski dogovor" takođe pruža podršku za ubrzani razvoj Oružanih snaga. Sporazum stvara mehanizam odgovora u slučaju ponovljenog ruskog napada na Ukrajinu nakon završetka trenutnih neprijateljstava, uključujući pružanje brze i trajne pomoći i uvođenje sankcija državi agresoru.

Saveznici su na samitu izrazili nepokolebljivu podršku Ukrajini u suprotstavljanju agresoru. Ukrajina je dobila uvjerenje o nepromjenjivoj podršci bez obzira na političke promjene u zemljama Alijanse.

Ruska propaganda je nastojala promovisati narative o oklijevanju i neizvjesnosti u Alijansi, s obzirom na ishod predstojećih predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Državama. Međutim, jubilarni samit NATO-a potvrdio je jedinstvo saveznika, posebno u pogledu otpora novim izazovima i prijetnjama izazvanim agresivnim djelovanjem Rusije na međunarodnoj areni.

NATO je prijetnjom nazvao produbljivanje odnosa između Rusije, Bjelorusije, Irana i Sjeverne Koreje. Ukrajina se nada podršci Alijanse u sprečavanju rizika i prijetnji od ruskih saveznika i satelita koji Moskvi pružaju vojno-tehničku podršku za vođenje rata u Ukrajini.

Činjenica da su zemlje NATO-a odlučile da razviju političke preporuke u vezi sa Rusijom rezultat je preispitivanja same prirode modernog rata i razumijevanja ekstremne opasnosti zemlje agresora za međunarodni sistem.

Na samitu NATO-a ponovo se postavilo pitanje ukrajinske nabavke lovaca F-16. Transfer aviona potvrdile su 4 zemlje: Holandija, Danska, Norveška i Belgija.

Tokom samita, predsjednik Ukrajine održao je važne bilateralne sastanke sa predsjednicima SAD-a, Francuske i Slovačke, premijerima Italije i Kanade, saveznim kancelarom Njemačke, čelnicima Japana, Južne Koreje, Australije i Novog Zelanda, potpisao bilateralne sigurnosne sporazume Ukrajine sa Rumunijom i Luksemburgom. Održani su brojni sastanci sa čelnicima Senata, Predstavničkog doma Kongresa i američkog vojno-industrijskog kompleksa. Predsjednik V. Zelenski je, sumirajući rezultate samita NATO-a, naglasio da „Ukrajina čini sve da dođe dan kada će dobiti poziv i postati članica NATO-a i to će i ostvariti“.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR