16 °

max 20 ° / min 16 °

Petak

18.10.

20° / 16°

Subota

19.10.

21° / 16°

Nedjelja

20.10.

21° / 12°

Ponedjeljak

21.10.

20° / 12°

Utorak

22.10.

20° / 14°

Srijeda

23.10.

21° / 13°

Četvrtak

24.10.

20° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Pridružujem se inicijativi HRA i CGO o Ministarstvu prosvjete, nauke i inovacija

Stav

Comments 2

Pridružujem se inicijativi HRA i CGO o Ministarstvu prosvjete, nauke i inovacija

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Boban Batrićević

Dvije renomirane NVO, Akcija za ljudska prava i Centar za građansko obrazovanje izdale su zajedničko saopštenje u kome su dale podršku aktuelnoj ministarki prosvjete, nauke i inovacija, Anđeli Jakšić-Stojanović te inicijativi prosvjetne zajednice koji zahtijevaju njen ostanak. U njihovom obrazloženju nalaze se ključni argumenti zašto bi Jakšić-Stojanović trebala ostati ministarka.

Prvo, tokom kratkog mandata pokazala je da se ozbiljnim radom ozbiljni koraci u reformama mogu postizati i pored svih negativnih okolnosti koje okružuju aktuelnu Vladu.

Drugo, evidentno je da Jakšić-Stojanović želi držati politiku izvan struke.

Treće, za razliku od nekoliko svojih prethodnika pokazala je otvorenost za debatu, različito mišljenje i nalaženje kompromisa.
Četvrto, i meni lično najvažnije, jasno se opredijelila za prosvjetni, naučni i inovacijski sistem utemeljen na tradicijama sekularne Evrope koja njeguje poštovanje različitosti.

Ubijeđen sam da zbog svega navedenog takva osoba smeta glavnoj poluzi Vlade Crne Gore, koaliciji Za budućnost (bez) Crne Gore, političkom subjektu koji je negacija sve četiri navedene teze: oni žele partijsku prosvjetu, oni žele povratak u prošlost i instrumentalizovanje prošlosti, oni ne žele reforme niti dijalog, njihova doktrina je jasna - negacija različitosti i ekstremizacija generacija koje dolaze.

Ta politika, čiji je reprezent jedan četnički vojvoda koji se tog vojvodstva još uvijek nije odrekao, na prosvjetu gleda kao na područje kapilarnog širenja svog uticaja. Prosvjeta je ogroman broj radnih mjesta - poučeni iskustvom njihova upravljanja ostalim sektorima - ne sumnjamo da je cilj potpuna partijska kontrola. Potom, prosvjeta je važno, možda i najvažnije polje za sprečavanje malignih uticaja jer ona diktira tempo i način odbrane. Mandiću i kovačevićima je jasno da preuzimanje prosvjete znači i kontrolisanje tog segmenta jer njihov interes jesu maligni uticaji nedemokratskih režima budući da jednom služe i javno i tajno.

Na kraju, ne znam kome više ne može biti jasno da je politčka snaga koju okuplja Andrija Mandić kancer ne samo crnogorske nego i balkanske politike, produžena ruka antidemokratskih pipaka Beograda, Budimpešte i Moskve, kanal za proliferaciju najmračnijih ideja, uticaja i praksi, koje će, ako se ujedinjeno ne suprotstavimo tome uništiti sve tekovine nastale poslije pada Berlinskoga zida.

Iako o Pokretu Evropa sad mislim sve najgore te da u njihovu evropsku orijentaciju vjerujem koliko i u Mandićevu transformaciju, smatram da njihovi rijetki izuzeci zaslužuju nadpartijsku, široku građansku podršku. Ako smo za društvo mjerenja i transparentnosti, makar iza Jakšić-Stojanović stoje rezultati koji govore bolje od ijednog, pa i ovog mog teksta podrške koji će dobiti.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Mila K

Naravno da svakom ko nije štetočinka-Bilećanka ili amater spc-puzanja od tekućeg državnog sekretara treba pružiti građansku podršku. Međutim ministrica nije rješenje na duge staze. A HRA je ovako gdina Vukuićevića digla u nebo oko konkursa za sudije onomad, targetirajući ozbiljne mlade sudijice, dok se gdin Vukićević pokazao kao nepismen i pravnik i stručnjak. Zato pamet u glavu... Svima nama.

DON QUIJOTE

Poštovani Bobane, divan tekst i veoma lijepa namjera da se bar jedno Ministarstvo, i to veoma važno, odvoji od politike, naročito ove. Međutim, bojim se da ovaj vaš prelijepi tekst i podrška ne budu kontraproduktivni jer će "oslobodioci" tek sada zapeti da se riješe "nepodobne" ministrice.