23 °

max 34 ° / min 21 °

Nedjelja

08.09.

34° / 21°

Ponedjeljak

09.09.

30° / 20°

Utorak

10.09.

24° / 18°

Srijeda

11.09.

24° / 17°

Četvrtak

12.09.

25° / 16°

Petak

13.09.

23° / 18°

Subota

14.09.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Zašto, pored mnogo toga ostalog, sakrivamo giganta crnogorske književnosti?

Stav

Comments 0

Zašto, pored mnogo toga ostalog, sakrivamo giganta crnogorske književnosti?

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Jovan Nikolaidis, crnogorski pisac

„GODINA 1965 

15 mart – ponedjeljak

Počeo je Četvrti kongres SKJ za Crnu Goru. Navala i galama zaslužnih ljudi – bivših revolucionara koji posljednje oružje odlažu pred pobjedničkom stihijom novih snaga. Generali, ambasadori, direktori velikih  privrednih preduzeća, imena zvučna, titule krupne, ali se ne mogu pohvaliti da su za svoju zaostalu Republiku nešto značajno učinili. Ako su katkad i uspjeli da nešto isprosjače od Zajednice – bilo je to nešto lokalno, zavičajno ili kontraproduktivno. Spolja su se dotjerali kao stari fijakeri, ali se bôre nijesu dale ispeglati, škrbine prikriti ni sjedine prebrojiti.

Naspram njih već dižu glave mladi egresivci, karijeristi, frazeri, laktaši i poltroni po potrebi, pripremljeni da uzjašu naumornu kobilu naroda. Pošto su imali dovoljno vremena da detaljno upoznaju mane i vrline – više mane no vrline – svojih prethodnika, čini im se da će za dan-dva poispravljati sve krivine našeg puta, a dan kasnije otkriti i proučiti planove i fantazije iz fijoka, te da će zemlja procvjetati kad u njihove ruke dođe.“ (iz dnevnika Mihaila Lalića)

P.S. Mrš i fuj! fukaro separatistička i četnička najedno. Bijedo ljudska, ulagivačka, neznavena i glupava, modernistička, svi na gomili ološu - znao sam odavna kakva ste govna, nedostojna moje ljubavi prema Crnoj Gori. Sretan što se moje dnevničke zabilješke tako skladno slažu sa temama dnevnika najvećeg crnogorsko proznog pisca, Lalića Mihaila. Čiji plemeniti lik krijete, sebe smradne da ne odate.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR