23 °

max 34 ° / min 21 °

Nedjelja

08.09.

34° / 21°

Ponedjeljak

09.09.

30° / 20°

Utorak

10.09.

24° / 18°

Srijeda

11.09.

24° / 17°

Četvrtak

12.09.

25° / 16°

Petak

13.09.

23° / 18°

Subota

14.09.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kako Crna Gora nije regulisala sekularizam

Izvor: TVE

Stav

Comments 0

Kako Crna Gora nije regulisala sekularizam

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Slobodan Backović

Ustav Crne Gore (član 14) je propisao: "Vjerske zajednice odvojene su od države. Vjerske zajednice su ravnopravne i slobodne u vršenju vjerskih obreda i vjerskih poslova."

Nažalost ova ustavna norma se drastično ne poštuje od 2020. godine formiranjem "apostolske" Vlade kada se SPC direktno umiješala u državne poslove Crne Gore. Te godine je, što je poznato, SPC je značajno uticala na izborni proces i učestvovala u predlaganju i odabiru kandidata za buduću Vladu Crne Gore. Za premijera je izabran njihov vjernik koji je svojim dolaskom na čelo Vlade jarko obojio javni prostor sa svojom Crkvom i vjerom. Većina ministara "apostolske" Vlade je imala jaku vezu sa SPC (prosvjeta, odbrana, poljoprivreda, urbanizam, pravda, finansije i zdravstvo).

Tada su u mnogim kancelarijama Vlade zaposleni u administarciji i neki od ministara istakli ikone, a bilo je i Amfilohijevih i sličnih skulptura. U toku dana u zgradi Vlade iz suterena se podizao dim upaljenog tamjana.

Predsjednik "apostolske" Vlade prisutvovao je vjerskim događajima i sahranama gdje je ljubio ikone, ruke crkvenih velikodostojnika i ponekad pod, uz obavezno krštenje. To su radili i neki od ministara iz njegove Vlade. Sada ljubljenje ruku sveštenicima veoma uspješno nastavlja predsjednik Skupštine.

Javni servis je prenosio liturgije, dvorenje i sahrane vjerskih velikodostojnika uz masovno prisutvo članova vladajuće koalicije iz Vlade i Skupštine.

Ministri Martinović i Koprovica imali su razgovore o državnim pitanjima sa mitropolitom Joanikijemm dok je Koprivica i aktivan učesnik litija? Martinović je, odmah po izboru na mjesto predsjednika opštine Kolašin, požurio da daruje SPC mitropolitu Joanikiju iz budžeta 50 hiljada eura za spomenik Amfilohiju,

Opštinske vlasti, tamo gdje su vlast imali SPC aktivisti, za dan grada su počeli da slave vjerske praznike. Javnost je dobro upoznata sa politikom i aktivnostima predsjednika opština Nikšić i Pljevlja.

Nedavno je objavljeno da je direktor Gradskog transporta u Podogorici za vrijeme Uskrsa obustavio gradski saobraćaj. Ovo se do sada dešavalo i dešava samo u ultra religioznom gradu Jerusalimu kada gradski saobraćaj ne radi za šabat.

Javni prostor u koji se duboko infiltrirala SPC je i sistem obrazovanja. U periodu ministrovanja Vesne Bratić veliki broj direktora škola, školskih odbora i zaposlenih u školama došao je iz vjerskih zajednica (SPC i Islamska zajednica) i otvoreno u školama promovisao svoja vjerska opredjeljenja. A, i danas ih promovišu. I direktori i Školski odbori koje je izabrala Bratićka i danas su na svojim mjestima. Po nekim informacijam članovi Školskih odbora koje je predložilo Ministarstvo i Bratić su većinom članovi crkvenih opština SPC.

Tako smo bili svjedoci da se djeca pozivaju da dođu na molitvu i ljube pod hrama (Bar), da se pravoslavni Uskrs posbeno obilježava u velikom broju škola, jednom i Maslenica, da se učenicima kao nagrada dodjeljuje ikona (NK), da se, kod odsustvovanja djece u vrtićima, oslobađaju plaćanja samo pravoslavni roditelji. Imali smo i slučaj da direktor škole nije imao vremena za razgovor sa roditeljem jer je morao da dočeka Porfirija. Školski odbor ga nije razriješio jer misli isto kao i direktor (sistem vrijednosti isti). Imali smo iz Bijelog Polja prijedlog za povratak Svetog Save kao slave itd.

Ustavno propisana ravnopravnost vjerskih zajednica nije obezbijeđena. Nažalost, da vjerske zajednice Država Crna Gora ne tretira ravnopravno proizilazi iz Zakona o slobodi vjeroispovijesti, članovi 18, 19 i 24 kojima se vjerske zajednice ne tretiraju ravnopravno i nediskriminatorno. Recimo, vjerske zajednice čiji je centar u inostransvu nijesu obavezne da se registruju u Crnoj Gori, dok se preostale registruju ili evidentiraju?

Osim toga, neravnopravnost vjerskih zajednica u odnosu na državu Crnu Goru ogleda se i u tome što državni protokol ne poziva na događaje i prijeme povodom državnih praznika, recimo, Hrišćansku adventističku crkvu i Crnogorsku pravoslavnu crkvu. Osim toga, sa ovim vjerskim zajednicama država nije potpisala temeljne ugovore. Država se time ulazi u prostor vjere-vjerskih zajednica i arbitrira koje su crkve za nju priznate-značajne a koje ne. Temeljni ugovor sa SPC ima odredbe koje su suprotne zakonima i Ustavu CG.

Da bi se detaljnije informisali o vjerskim slobodama možete pogledati dokument Stejt departmenta naslovljen „Crna Gora 2023. međunarodni vjerski izvještaj slobode” i vidjeti šta u njemu pišu o djelovanSPC u Crnoj Gori. Objavljen nedavno.

Sekularni princip da država ne daje pare, niti subvencionira religije narušen je u dva zakona: Zakonu o slobodi vjerispovijesti..... i Opštem zakonu o obrazovanju i vaspitanju. Tako zakon o slobodi vjeroispovijesti.....propisuje (član 41): "Vjerskoj zajednici iz stava 3 ovog člana, mogu se obezbijediti i sredstva u državnom budžetu za zdravstveno i penzijsko i invalidsko osiguranje vjerskih službenika, u skladu sa zakonom", dok opšti zakon o obrazovanju i vaspitanju kaže, član 56, "Vjerska škola koja je licencirana, odnosno akreditovana kao obrazovna ustanova, ima pravo na finansiranje iz državnog budžeta, srazmjerno broju učenika, u skladu sa zakonom."

Poznato vam je da je Vjerska gimnazija "Sveti Sava" dobila nezakonito licencu i iz budžeta  nezakonito 1,8 miliona eura kao i da državna preduzeća uplaćuju velike donacije SPC. Najnovije, zaposleni u Domu zdravlja u Beranama izdvajaju 1% od plate za izgradnju hrama SPC?

Sve ovo se dešava dok je Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi uzurpirana imovina i policija njenim sveštenicima i vjenicima ne dozvoljava ulazak u crkve da bi obavili vjersku službu. Ovo je jasan primjer da vjerske zajednice nijesu slobodne u vršenju vjerskih obreda i vjerskih poslova, što garantuje Ustav.

Sveštenici SPC, u jednoj našoj opštini, ne plaćaju porez na stanove u kojima žive dok svi ostali građani Crne Gore plažaju.

Haos koji Crna Gora ima sa SPC i njenim aktivnostima se mora hitno zaustaviti i rješavati jer Crnoj Gori prijeti potpuna klerikalizacija u kojoj SPC (pazi apsurd!) teži da bude državna crkva sa svetosavljem kao državnom vjerom.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR