14 °

max 24 ° / min 14 °

Petak

20.09.

24° / 14°

Subota

21.09.

25° / 14°

Nedjelja

22.09.

24° / 15°

Ponedjeljak

23.09.

24° / 16°

Utorak

24.09.

24° / 16°

Srijeda

25.09.

24° / 16°

Četvrtak

26.09.

25° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kina svjesna da ih bliski odnosi s Rusijom dovode do konfrontacije sa cijelim demokratskim svijetom

Izvor: Youtube Screenshot

Stav

Comments 0

Kina svjesna da ih bliski odnosi s Rusijom dovode do konfrontacije sa cijelim demokratskim svijetom

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Oleksandr Levčenko 

Ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmytro Kuleba posjetio je Kinu na poziv kineskog kolege Wang Yija. Glavna tema pregovora bila je potraga za načinima da se zaustavi ruska agresija i uloga Kine u postizanju stabilnog i pravednog mira.

Ukrajina je spremna na dijalog sa svim potencijalnim posrednicima u postizanju mira, a Peking ima ozbiljnu polugu nad Moskvom, pa njena pozicija može postati odlučujuća za zaustavljanje ruske agresije. Kina i Ukrajina zainteresovane su za vladavinu međunarodnog prava, poštovanje principa neširenja i neupotrebe nuklearnog oružja. Posjeta ukrajinskog zvaničnika na ovom nivou Kini bila je prva u posljednjih osam godina i to je jasan signal otvorenosti Pekinga za dijalog sa Kijevom.

Kina je izjavila da podržava teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine, a takođe je uvjerila da neće isporučivati oružje Rusiji. Ukrajina je spremna za diplomatsko rješenje rata sa Ruskom Federacijom, ali nema te spremnosti od strane Rusije, koja izbjegava pregovore voditi u dobroj namjeri. Ukrajinska strana je još jednom pozvala Narodnu Republiku Kinu da učestvuje na drugom mirovnom samitu i saopštila da ulaže napore da privuče predstavnike Rusije da učestvuju na njemu. Kijev je uvjeren da pravedni mir u Ukrajini takođe ispunjava strateške interese Pekinga, a uloga Kine kao globalne mirovne sile važna je u postizanju mira u Ukrajini.

U okviru posjete Narodnoj Republici Kini, ministar vanjskih poslova Ukrajine održao je sastanak sa guvernerom provincije Guangdong i delegacijom zvaničnika regionalne vlade. Provincija Guangdong jedna je od tehnološki najnaprednijih regija Kine, koja daje ⅕ kineskog BDP-a i dom je za 150 miliona ljudi. Dmitro Kuleba je istakao značaj regionalne saradnje. Uzimajući u obzir da su od 1994. godine uspostavljeni partnerski odnosi između provincije Guangdong i regije Mikolajiv, upućen je poziv za intenziviranje regionalne saradnje, ulaganja i realizaciju poslovnih projekata.

Ukrajina teži oporavku i razvoju, otvaranju radnih mjesta i poboljšanju kvaliteta života ljudi. Mikolajevska oblast je bila teško pogođena početkom ruske invazije, tako da postoji velika potražnja za gradnjom, rekonstrukcijom industrije i obnovljivim izvorima energije. Dmitro Kuleba je takođe posjetio Hong Kong. Šef Ministarstva vanjskih poslova pozvao je administraciju Hong Konga da preduzme mjere kako bi Rusiji i ruskim kompanijama oduzela mogućnost da iskoriste Hong Kong kako bi zaobišle restriktivne mjere uvedene zbog ruske agresije na Ukrajinu. Oni su neophodni da bi se oslabio potencijal Rusije za vođenje rata u Ukrajini, tako da ruske mahinacije ne bi trebale narušiti reputaciju Hong Konga kao visoko razvijene liberalne ekonomije zasnovane na nepokolebljivom poštovanju vladavine prava.

Tokom razgovora šefa Ministarstva vanjskih poslova Ukrajine i ministra vanjskih poslova Narodne Republike Kine Wang Yija glavna tema bila je potraga za načinima zaustavljanja ruske agresije i moguća uloga Kine u postizanju održivog i pravednog mira. Na kraju krajeva, pravedan mir u Ukrajini odgovara strateškim interesima Kine, a njena uloga kao globalne mirovne sile je važna. Ruska agresija je uništila mir i usporila razvoj. Stoga je neophodno prekinuti rat protiv Ukrajine, obnoviti mir i ubrzati obnovu ukrajinske države. D. Kuleba se posebno informisao o rezultatima Samita mira u Švajcarskoj, objašnjavajući logiku daljih koraka u implementaciji Formule mira kao put ka pravednom okončanju ruske agresije. Predstavljena je pozicija Ukrajine koja se sastoji u spremnosti da vodi pregovarački proces sa ruskom stranom, kada je Ruska Federacija bude spremna da ih vodi u dobroj vjeri.

Tokom pregovora, D. Kuleba je podsjetio da je Ukrajina nedavno započela pregovore o pristupanju Evropskoj uniji i da je ta odluka nepovratna, te je stoga svrsishodno razvijati bilateralne odnose kroz prizmu budućeg članstva Ukrajine u EU i odnosa Kine sa Evropom. Međutim, ruska agresija stoji na putu ne samo razvoju Ukrajine, već i međunarodnoj stabilnosti, razvoju dobrosusjedskih odnosa, posebno razvoju trgovine između Kine i Evrope. Zvanični Peking je sa svoje strane naveo da Kina ne traži privremena rješenja, već radi na strateškom rješenju problema ruske agresije u punom obimu. Prema Vang Jiju, „duboko se varaju oni koji vjeruju da će Kina stati na stranu Rusije ili Ukrajine. Kina će stati samo na stranu Kine. Stoga Kina smatra bilateralne odnose s Ukrajinom izvan konteksta odnosa s Rusijom i odnosa sa Sjedinjenim Državama." To znači da Narodna Republika Kina jasno razumije da su odnosi s Ukrajinom poseban pravac vanjske politike Pekinga.

Istovremeno, njemačka ministarka vanjskih poslova Annalena Berbock pozvala je Kinu da preduzme korake za mir u Ukrajini. Berbock je napomenula da je „Kina, kao stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a, dužna učiniti sve da obnovi mir. To znači da nema podrške agresoru, nema podrške Rusiji", napominjući da je posjeta šefa ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova Kini bila važna. Istovremeno, britanski ministar vanjskih poslova David Lammy takođe je pozvao Kinu na marginama na sastanku ministara vanjskih poslova ASEAN-a (Asocijacije zemalja jugoistočne Azije) u Laosu kako bi spriječili svoje kompanije da podrže rusku vojsku.

On je ukazao na nepokolebljivu posvećenost Britanije Ukrajini i pozvao Kinu da spriječi svoje kompanije da podržavaju ruski vojno-industrijski kompleks, što predstavlja prijetnju međunarodnoj sigurnosti i prosperitetu. Tokom sastanka s ministrom vanjskih poslova Kine Wang Yijem, Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Josep Borrell pozvao je kinesku stranu da promoviše mirovni proces u Ukrajini i zaustavi izvoz dvostruke namjene robu u Rusiju, što agresoru omogućava da poveća proizvodnju oružja. Visoki predstavnik je objasnio zašto Evropska unija smatra da je ruski rat protiv Ukrajine egzistencijalna prijetnja Evropi.

Josep Borrell je zatražio od Kine da iskoristi svoj uticaj na Rusiju kako bi dala svoj doprinos okončanju ovog rata, podržavajući mirovni proces u Ukrajini i napominjući da zajednička izjava Kine s Brazilom iz maja 2024. nije potez u tom pravcu. Podsjetimo da su Kina i Brazil krajem maja ove godine objavili zajednički stav o političkom rješavanju "krize u Ukrajini", formulišući šest tačaka, bez pominjanja obnavljanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine unutar međunarodno priznatih granica.

Američki državni sekretar Anthony Blinken također je održao sastanak s kineskim ministrom vanjskih poslova Wang Yijem na marginama ministarskih sastanaka ASEAN-a, izrazivši ozbiljnu zabrinutost zbog kineske podrške odbrambenoj i industrijskoj bazi Rusije, jasno stavljajući do znanja da ako Kina ne preduzme mjere za eliminaciju na ovu prijetnju evropskoj sigurnosti, Sjedinjene Države će odgovoriti. Zauzvrat, Wang Yi je izjavio da je pozicija Kine o ukrajinskom pitanju "otvorena i poštena i da će promovisati mir i pregovore. Istovremeno, prema riječima šefa kineskog ministarstva vanjskih poslova, "Sjedinjene Države bi trebale prestati neselektivno nametati jednostrane sankcije i koristeći jurisdikciju"sa dugim rukama“, stoga, Kina neće tolerisati pritiske i ucjene i preduzeće odlučne mjere da zaštiti svoje suštinske interese i legitimna prava." Na samitu u Laosu kineski ministar vanjskih poslova također imao je bilateralni satanak sa šefom diplomatije RF Lavrovom.

Čitava međunarodna zajednica pomno prati akcije Pekinga u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu. S jedne strane, Kina i Ruska Federacija uspostavile su strateške odnose koje njeguju skoro dvije decenije, a s druge strane Moskva pokušava da maksimalno iskoristi ogroman ekonomski potencijal Kine kako bi zaobišla međunarodne sankcije i ambiciju Pekinga da postane još jedna supersila koja može odgovoriti na bilo koju akciju SAD-a.

Peking je svjestan da bliski odnosi s Ruskom Federacijom ne samo da ne pomažu Kini da unaprijedi svoje interese u raznim regijama svijeta, već i ometaju i dovode do konfrontacije sa cijelim demokratskim svijetom, prije svega EU i SAD, koji osuđuju Kremlj za agresivnu politiku i zahtevaju efikasan odgovor na kršenje Moskvom međunarodnih postojećih bezbejdnosnih sistema.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR