22 °

max 25 ° / min 14 °

Subota

21.09.

25° / 14°

Nedjelja

22.09.

23° / 14°

Ponedjeljak

23.09.

24° / 15°

Utorak

24.09.

23° / 15°

Srijeda

25.09.

22° / 17°

Četvrtak

26.09.

24° / 16°

Petak

27.09.

26° / 17°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kralju Arture i vitezovi okruglog stola, spavate li mirno!?

Izvor: Opština Nikšić; SVIBOR Fb

Stav

Tag Gallery
Comments 10

Kralju Arture i vitezovi okruglog stola, spavate li mirno!?

Autor: Portal Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Radmila Tomović

Konačno jedan svrsishodan, opravdan i nadasve značajan projekat! Zna Crkva da osjeti šta to ište njena pastva, zna i Marko to da pogura, a Evropa da prepozna potencijal i parama da ga plati. Probaćemo jednostavnim riječima da približimo suštinu projekta -  Evropska unija platila je Metodiju i Marku za ideju da mi pokazujemo i čuvamo kulturno nasljeđe koje nije naše, jer se njima dvojici (i masi drugih) ovo koje je naše nikako ne sviđa, pa bi da ga zamijene tuđim, jer im je ono nekako ljepše i više im se dopada, pa bi voljeli da to tuđe ipak bude naše, a ovo što je naše bi da nekako zamaštrakaju i da ga nema, pa da nam uvale ovo tuđe. I, kao, našeg nema, ali evo nam ga tuđe, pa nek ono bude naše.

Znači, projekat potpuno originalan. Pošto Evropsku uniju mrzi da se bakće nama  I smorno im je da čitaju istoriju, prihvatiše ovu ideju odmah. Ko će po Briselu da utvrđuje šta je naše, šta nije. Vruće, ljeto, daj integracije, zajedništvo, suživot i da te Bog vidi. Po njihovom smatranju, sve je to izvanredno odlično.

I tako i bi.

Potpuno legitimno i logično. A i brat bratu - Evropska unija je, vala, uvijek znala, nepogrješivo, da procijeni i izabere prave partnere za saradnju.

Evo, sad i vas, poštovano čitateljstvo, da pita službenik EU koja su to tri imena u Crnoj Gori koja vas odmah asociraju na evropske vrijednosti i progres, ja mislim da bi većina, iz pika, rekla  - Metodije, Marko i padobranac Backović.

Krenućemo sad po stavkama. Najjednostavnij način da uđemo u suštinu projekta, iz vizure službenika EU zaduženih za region, a koji sarađuju sa Markom i Metodijem.

Dakle, evo nam ga prvo vizuelni prikaz našeg kulturnog nasljeđa. Po projektu.  

Znači, pod jedan, mi smo vitezovi. Ko ne zna iz familije da nabroji pet-šest vitezova, neka se ne javlja. Automatski biće izbačen iz projekta. Za kulturno nasljeđe takvome - nula bodova.

Pod dva - naši preci, od živog, držali su po dva tri zmaja i buljuk ala i aždaja. Kad zmaj zanemogne i više ne mogadne ognjem da sažeže, metnuli bi ga u spavaću sobu, zidove da nam ukrasi.

Pod tri, logično, živjeli smo u zamkovima i imali puno soba. Najbolji vitez bio je onaj koji je imao najviše zmajeva po zidovima.

Pravili smo kobasice od zmaja i sušili meso. Mi na Njeguše i po tavanima, a u Srbiji bogami ne znam đe tačno, ali su i oni preferirali suvu zmajetinu.Znači - isto! Jedino, ali to je zanemarljivo - u Srbiji su, za kobasicu, mljeli meso od zmaja, a mi smo ga sjeckali. Ali... I jedni i drugi stavljali smo bijeloga luka, dosta. Znači i to je skoro isto. Tu nam je kulturno nasljeđe jedan kroz jedan.

Iz vizure službenika EU, koji postupa po MM projektu, sve naše babe, davnašnje, zvale su se lejdi Marijane. I svaka je znala da iskuje metalni pancir za svog dragog. A, one su nosile svilu i kadifu. I, pile su čaj. U pet popodne. Uzjaše zmaja i zapiri kod drugarice.

Valja istaći i partnere i učesnike ovog projekta. Na prvom mjestu - Crkva. Sve što inklinira evropskim vrijednostima, dolazi ispod njenih skuta. Da ne kažem - mantija. Prirodno.  

SVIBOR – viteški savez Srbije. Organizacija posvećena “promociji i praktikovanju viteške borbe i srednjevjekovne kulture”.  E, njih treba posebno pohvaliti. Oni su se baš potrudili da “sačuvaju” viteške discipline iz oblasti kulturnog nasljeđa.

Pa, ko nije čuo za “Šipčićevo veranje, Reljino letenje, Novakovo penjanje, Miloševo kamenje, Markovo topuzanje, Oblačićevo trčanje, Radoičino plivanje ili Strahinjino ščepanje”!?

E, nema tog majčinog sina.

Još da pomenemo “tradicionalne” manifestacije koje će Svibor, izgleda, i kod nas da uvede. I to sve sa blagoslovom srpske crkve. Da pobrojimo: Sretenjsko viteško čeličenje, Vidovdanske viteške igre, Mitrovdanska hajdučka nadmetanja, Duhovske viteške igre…

Sve poznato i sve iz naše tradicije. Na to smo se podnjivili. Pa, mi bez buzdovana iz kuće ne izlazimo. Čudo je tradicija… Je li tako!?

Zato, nema nam druge, nego da vježbamo. Nove sadržaje naše tradicije.

Do novih projekata i novih manifestacija da parafraziramo citat sa twitera – Crna Gora je prelijepa zemlja, šteta što je naseljena!

 

 

 

 

 

Komentari (10)

POŠALJI KOMENTAR

Dunja

Zasto ovaj koji vodi ove "vitezove" slici na Nikolu Zrinskog?? Koja je ovo sprdnja??

jovan j.

Gospođo, karneval luda iz Ćićevca. Prostakluk i ciganluk. Jeste, i ovo je Crna Gora, u svom najcrnjem izdanju. No, Crnogorci su se vjekovima mjerili prema najboljima.I izdajnički šljam se mjerio među sobom. Ko je gori, bio je bolji. E VIVA!