17 °

max 25 ° / min 17 °

Petak

27.09.

25° / 17°

Subota

28.09.

25° / 18°

Nedjelja

29.09.

22° / 13°

Ponedjeljak

30.09.

19° / 10°

Utorak

01.10.

19° / 9°

Srijeda

02.10.

21° / 12°

Četvrtak

03.10.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
I crnogorski premijer Milojko Spajić treba biti „persona non grata”

Izvor: Screenshot

Stav

Comments 10

I crnogorski premijer Milojko Spajić treba biti „persona non grata”

Izvor: vecernji.hr

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Zvonimir Despot

Prošli mjesec Hrvatska je Andriju Mandića, četničkog vojvodu i predsjednika Skupštine Crne Gore, zastupnika u Skupštini Milana Kneževića i potpredsjednika crnogorske Vlade Aleksu Bečića proglasila za “persone non grata“, odnosno nepoželjnima u Hrvatskoj. Kao razlog je navedena činjenica da ova trojka sistemski djeluje na narušavanju dobrosusjedskih odnosa Crne Gore i Hrvatske te kontinuirano zloupotrebljavaju Hrvatsku u unutarnje političke svrhe. Dakako, glavni okidač takve odluke bilo je donošenje rezolucije o Jasenovcu u crnogorskom parlamentu. Ništa čudno, jer je prosrpska i proruska vladajuća koalicija od dolaska na vlast sistemski počela raditi na urušavanju odnosa Zagreba i Podgorice.

Hrvatska bi tu odluku mogla proširiti i na cijeli schengenski prostor, ali (zasad) nije. To je bila više politička poruka i opomena Zagreba vladajućima u Crnoj Gori. No od toga nema koristi niti su samo ova trojica odgovorni za urušavanje međudržavnih odnosa. Ova su se trojica samo podsmjehivala na našu odluku i ona im je samo donijela vjetar u leđa u Crnoj Gori. I naravno da oni neće stati sa svojom prosrpskom i proruskom politikom kojoj je cilj destabilizacija Crne Gore kao članice NATO saveza i odvlačenje zemlje od evropskih integracija u kojima je dosad imala svekoliku podršku baš iz Zagreba.

A u Crnoj Gori i dalje vrije, i Hrvatska to treba pozorno pratiti, posebice se fokusirajući na ljude koji se drže proevrupskima, a zapravo su obični poltroni Aleksandra Vučića. Konkretno, u Crnoj Gori se čekaju rezultati popisa stanovništva, jer vladajuća koalicija misli mijenjati Ustav kako bi i srpski jezik stavila kao službeni, a nadaju se da će popis pokazati da većina stanovnika zemlje govori srpski. To bi bio udarac na crnogorski identitet.

Drugo, ti isti vladajući guraju inicijativu o usvajanju dvojnog državljanstva koje bi bilo isključivo korišteno za dovođenje birača prije svega iz Republike Srpske i Srbije, kako bi Srbija tako uticala na izborne rezultate i time birači u Crnoj Gori, koji žive ondje, ne bi mogli dominantno odlučivati o svojoj i sudbini Crne Gore.

I treće, za mjesec dana, 29. septembra, slijede izvanredni izbori za parlament Podgorice. Oni će biti ključni pokazatelj daljnjeg smjera vladajuće koalicije i omjera snaga jer u Podgorici živi oko trećina građana Crne Gore. I tu dolazimo do ključne osobe koja nam treba biti pod povećalom, a to je crnogorski premijer Milojko Spajić, lider stranke Pokret Evropa sad (PES), iz koje je bio i predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, no oni su se razišli i Spajić se udružio s „personama non grata“ kako bi osigurao vladajuću poziciju.

A Spajićev PES sad u podgoričkim izborima ide u predizbornu koaliciju sa Demokratama Alekse Bečića i očigledno je da će nakon izbora PES i Demokrate ići u koaliciju sa Mandićevim Demokratskim frontom i Vladislavom Dajkovićem, mladim crnogorskim velikosrbinom i liderom Slobodne Crne Gore. Tako je glas za PES zapravo glas za Mandića i Vučića.

Svako je dosad Spajića držao izvan ove velikosrpske igre i proglasili smo „personama non grata“ ljude koje je to samo dodatno nahranilo lokalno, a ovog umivenog Vučićevog lutka ostavili smo da prodaje priču da je jamac evropskog puta Crne Gore. No ključno je shvatiti da je glas za Spajića i PES glas za uvođenje dvojnog državljanstva, za izmjene Ustava, za uklanjanje spomen ploče na Morinju i za daljnje pogoršanje dobrosusjedskih odnosa. Crna Gora će sa Spajićem postati zemlja bez evropske perspektive, koja tone u najdublje srpsko blato ili, kako bi to Vučić rekao, u “srpski svet”.

Komentari (10)

POŠALJI KOMENTAR

Gradjanin

@Prevarant A šta ste očekivali života ti? Bečić, Spajić, Milatovic... Sve pripadnici Spc-a... Ne, dobiće narod ono što zaslužuje: Srpski svet...

Gradjanin

Kasno Marko na Kosovo dodje... Hrvati su, zajedno sa Albancina, šurovali Sa Vučićem, u cilju stvaranja 3 Velike države...Sada samo uberate plod OS Politike Plenkovića i Milanovića, posebno se ovaj drugi isticao u bezobraznoj retorici protiv Bih i Bošnjaka... Zato: pamet u glavu Crnogorci i Bošnjaci.

Di

Ako Hrvatska želi pomoći crnogorskom narodu, u šta ne sumnjamo, dajte još Spajića na listu nepoželjnih. Na kraju, je on zagoarao pitanje Jasenovca, pa nije jasno zašto nije sa svojim "ortacima". I obavezno zabranu proširiti na šengen.