23 °

max 25 ° / min 16 °

Četvrtak

12.09.

25° / 16°

Petak

13.09.

21° / 14°

Subota

14.09.

16° / 13°

Nedjelja

15.09.

18° / 11°

Ponedjeljak

16.09.

19° / 11°

Utorak

17.09.

16° / 14°

Srijeda

18.09.

18° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Zašto sam izričito protiv uvođenja uniformi u osnovne škole

Stav

Comments 10

Zašto sam izričito protiv uvođenja uniformi u osnovne škole

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Jakov Daković

Prelistavajući ovlaš crnogorske portale i tragajući za iole inteligentnim vijestima,naiđoh, po Marfijevom zakonu, na baš suprotno, na jednu od većih gluposti koje sam ikad pročitao. Naime, savjet roditelja jedne budvanske osnovne škole ponosno je predstavio pilot projekat đačkih uniformi u dotičnoj školi.

Iza cijelog projekta stoji, malo je reći "briljantna" ideja da će, pazite sad, "ukoliko su isto obučeni, učenici jedni o drugima više sticati utisak na osnovu karaktera i uspjeha u školi a manje na osnovu socijalnog statusa." Really? Problem vršnjačkog nasilja će se dakle značajno reducirati ako zlostavljači budu nosili uniforme? Djeca se više neće hvaliti kakav model smartfona imaju i kakvo im auto roditelji voze? Da imaju bolji Playstation (ili kako se to već danas zove) od svojih drugara? Tako je, uniforma će sve to riješiti. Bravissimo! Ovoga se ni Vesna Bratić ne bi sjetila. Dalje se navode smušene riječi predsjednice Savjeta roditelja, izvjesne Sandre Mrvaljević da "što se tiče uniformi eto to je bio predlog jedne učiteljice i svi roditelji su to objeručke orihvatili. Nekako su se svi složili da je to ok da djeca nose uniforme, što i jeste poenta, a i ja sam zagovornik svega toga, prosto promocija jednakosti je i promocija samog odjeljenja i kad idu negdje ljepše je da imaju oznaku(!) da su to djeca..." Dok sam se s mukom kolubarskog rudara probijao kroz hermeneutički smisao ovog teksta najzad shvatih: ono jes', kad djeca budu išla na izlet školskim autobusom (na kome jelte piše "Školski autobus") i u pratnji nastavnika, niko neće znati da su to školska djeca nego ih se valjda mora dodatno obilježiti, ako je moguće staviti im trake sa natpisom : "Ovo su školska djeca. Ona su vlasništvo škole, države i Ministarstva prosvjete. Zabranjeno je prilaziti im , razgovarati s njima i hraniti ih!"

Ne znam treba li da ističem, i sama riječ 'uniforma" je jako ružna i asocira na jednu instituciju kojoj, ako je suditi po anketama, građani Crne Gore (uz Crkvu) najviše vjeruju. Koliko nas je to sjebalo, ne moram posebno isticati. Uniforma asocira na ukalupljenost, regule, jednoumlje, čak i ako za trenutak zanemarimo militaristički kontekst pojma. Ali, neko će reći, zar to i nije zadatak škole? Škola, pored obrazovanja, treba da daje i nekakve vaspitne regule i smjernice, slažem se, ali ne treba da od novih naraštaja pravi jednoglasne horove. Mladi su već prilično zaglupljeni kroz zamajavanje kolektivnim sportovima, i sad dodajte još i ovo - eto vam totalitarnog društva par excellence.
Ne mogu dovoljno snažno naglasiti : potrebno je kod djece i mladih podsticati individualizam a ne njegovu suprotnost.
Sjećam se kad su još u mojoj generaciji pokušali da primijene "grupni oblik rada" jer je neki ćata iz ministarstva rekao nastavnicima da je to moderno. Ja sam okrenuo leđa grupi i ćutao 45 minuta. Nevolja s ljudima poput mene je što nas je nemoguće ukalupiti, što sve radimo na svoj način a ne onako kako društvene norme zahtijevaju. Siguran sam da i danas ima takve djece. Dozvolite, ona su blago ove zemlje. Nemojte ih prisiljavati na nešto što je duboko strano njihovom biću.
Znate, djeca danas jako rano počinju da slušaju muziku, od hip - hopa do metala. I zašto im ne dozvoliti da istaknu svoj ukus pod uslovima da to nije previše napadno, da je elementarno pristojno? Zar zbog nekakve iluzije socijalne jednakosti uskratiti djetetu pravo na svoj stil? Oprostite, ali meni je to nasilje nad ličnošću djeteta. Školske uniforme nisu prošle ni u socijalizmu koji je mnogo više insistirao na nivelisanju svega i svačega pa bi bilo apsurdno da ova ideja dobije podršku danas. Vjerujem da se svi roditelji uopšte ne slažu s ovim i ohrabrujem ih da se aktivno suprotstave ovoj glupoj inicijativi. Ako ova idiotarija prođe, pozivam ih da ne šalju djecu u školu. Ja bih tako postupio. I pitam se,: šta je to sa prosvjetnim radnicima (i roditeljskim savjetima) danas? Zar nisu nikad čitali "Slobodnu djecu Samerhila", ajde da ne kažem Hakslijevo "Ostrvo" (bilo bi to vjerovatno previše za očekivati).

I tako dragi moji, priča se ponavlja iz godine u godinu, iz generacije u generaciju: "Puk trepće okicama i zbori - svi smo jednaki". Ne, nismo, gospodo draga. Nejednaki smo ne samo po socijalnom statusu nego i po sposobnostima,talentima,inteligenciji, nivou empatije i mnogo čemu drugom. I mi odrasli i naša djeca. I ta činjenica se ne može sakriti ama baš ničim, a ponajmanje jednobraznim oblačenjem.Ali, znate, uvijek se pojavi neki potencijalni fašista iz našeg sokaka koji bi da sve niveliše i da ukalupi djecu po mjeri svog ukalupljenog mozga.

P.S. Ako ovaj tekst ne bude dovoljan, pokrenuću peticiju da se ne dozvoli uvođenje uniformi u škole. "Teacher! Leave them kids alone!". Stop mediokritetima! Živjela nejednakost, šarenilo i različitost!

Komentari (10)

POŠALJI KOMENTAR

slo

vrhunski dakoviću,ne smijemo dozvoliti još ovo da nam odlučiju kako ćemo đecu obukovati već je i previše to da ih obrazuju

Zorann

Kažete zašto mladima ne dozvoliti da istaknu svoj ukus pod uslovima da to nije previše napadno, da je elementarno pristojno? A ko je taj ko određuje šta je previše napadno i šta je pristojno? Pa i maltretiranje nastavnika je neko ispoljavanje individualnosti.

cefalo

Hoće li biti trobojne uniforme, ili da možda neko zaradi malo parica na uniformama? Moja generacija, vrlo davna, nosila je plave kecelje sa bijelim kragnama: svaki dan je visila na žici, što od krede, što od užine, što od trčanja po dvorištu...Manite se kecelja, pričajte s djecom, učite ih empatiji.