18 °

max 19 ° / min 14 °

Petak

13.09.

19° / 14°

Subota

14.09.

17° / 12°

Nedjelja

15.09.

15° / 11°

Ponedjeljak

16.09.

18° / 11°

Utorak

17.09.

22° / 12°

Srijeda

18.09.

21° / 17°

Četvrtak

19.09.

23° / 17°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Pošast

Stav

Comments 8

Pošast

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Đorđe Šćepović

U jednom od najznačajnijih romana XX stoljeća, Alber Kami preispituje prirodu čovjeka. U zadatim okolnostima. U paklu epidemije kuge. Alžirski grad Oran fiktivna je laboratorija u kojoj Kami vrši svoj književni opit. Bez i primisli da i pokušamo da idealizujemo Crnu Goru prije Velikog praska, iliti, Postanja svijeta, iliti, „avgustovske slobode“ osvojene 2020, ne možemo se oteti utisku da je već četiri godine Crna Gora Kamijev Oran, a da smo svi mi pokusni kunići, izloženi kontrolisanim uslovima ispitivanja krajnjih granica. Da, kontrolisanim, jer eksperiment u kojem učestvujemo nije igra slučaja, već seriozan projekat, koji je mogao, i morao biti spriječen. No, ne vrijedi plakati nad tuđim greškama, koje, istini za volju, koštaju sve nas. I uprkos svim tim greškama, 2020. pred nama je bio izbor. Bilo kako bilo, cilj projekta je jasan – ispitati posljedice pošasti smrtonosne bolesti koja „zavlada unutar ljudske zajednice, razobličujući je do neprepoznatljivosti“.

Kako piše u jednom od osvrta na Kamijevu „Kugu“: “ Bolest počinje harati, a da niko ne zna kako, niti odakle se pojavila, niti iko može pouzdano odgovoriti što će se događati dalje, kad će se sve okončati, ima li mogućnosti za ozdravljenje i spas...“ U našem slučaju, i našim okolnostima, ipak je kudikamo drugačije. Za bolest koja hara znamo odakle se pojavila, iako pouzdano ne znamo što će se događati dalje, kad će sve okončati, i ima li mogućnosti za ozdravljenje i spas. Dakle, za razliku od romana, u stvarnosti koju živimo, poznat je izvor kuge. Poznat je mrak iz kojeg je ova pošast izišla na svijetlo dana. I tu dolazimo do onih koji su morali, a nijesu, prvo izolovati, a zatim liječiti nultog pacijenta. Šovinizam i velikosrpski nacionalizam, koji poput epidemije kuge razaraju Crnu Goru, nijesu kao Nenadićevi pjesnici „poreklom niotkuda“.

Naprotiv, njihovo porijeklo je poznato i onima koji lebde iznad života, podižući kineske zidove između sebe i stvarnosti. Naročito je poznato graditeljima laboratorije, ali i onima koji su neimare morali zaustaviti. Ergo, arhitekte povampirenog velikosrpskog projekta decenijama su obnavljali svoje kule, u kojima će vršiti eksperimente, dok je bivši režim snom mrtvijem spavao. I kad se zamjera bivšem režimu, ključna je perspektiva. Diktatura je laž. Progon Srba je laž. Progon Beogradske patrijaršije je laž. Zapravo, sve u vezi s izmaštanim stradanjima vječitih stradalnika je laž. Laž masna kao četnička brada.

Grijesi bivšeg režima sasvim su drugačiji. Pogrešna i pogibeljna kulturna i identitetska politika. Kontinuitet odsustva volje da Crna Gora izgradi vlastite institucije, koje će zatim graditi crnogorsku budućnost. Kontinuitet koji počinje 2006, a završava 2020. Nakaradna kadrovska politika, koja kao posljedica partijske (nikad nacionalne) selekcije dolazi na naplatu 2020. A račun je popriličan. I nama isporučen na ruke. Laž je da su crnogorske insititucije bile zamandaljene za Srbe. Naprotiv, koliko je to u saglasju s istinom spoznali smo s prvim tzv. litijama, kad su se kadrovi bivšeg režima odrekli svog partijskog boga, i svoja krhka, vjerujuća bića posvetili kultu Svetog Save. Novom božanstvu, pred kojim su kleknuli. Isti oni koji su nekad na partijskim kongresima klečali pred Đukanovićem, a onda su svoju odanost obećali onome koji je iz hramova Beogradske patrijaršije proćerao Hrista. Najednom, Đukanović gubi svoja božanska svojstva, a DPS prestaje biti hram. Najednom, Đukanović se preobražava u Lucifera, a DPS postaje izgovor za svako zlo koje će uslijediti. Antologijskih „30 godina DPS-a“ postaju čuvenije od Markesovih „Sto godina samoće“. Alibi za sve i vsja. Mantra, koju poput sekte, danonoćno sriču oni kojima Sveti Savo razdvoji more i izbavi ih iz ropstva!

Svako izdajstvo, i svaki izliv fašizma, svaki savez s istim, brani se s „30 godina...“ 2020. je to učinila Ura, pravdajući se za civlizacijski sunovrat u koji će, u godinama koje su uslijedile, odvesti Crnu Goru. 2024. to čini Bošnjačka stranka, koja iz dan u dan sve više liči na Uru, i koja će, vrlo vjerovatno, uskoro, bivši režim optužiti za svaku nevolju koja je zadesila Bošnjake. Iako je od tih „30 godina“ BS bar 20 životarila u vlasti. Iako je, po riječima visoke funkcionerke BS, još do juče DPS bio na braniku građanske i multietničke Crne Gore, a „u Pljevljima se (od 2020) silovao zdrav razum“, usljed čega je nastala njena kontemplacija: „Kada otvorim svoj prozor, znate što vidim, vidim zastavu druge države. Pa me ponekad bude strah da li sam u nekom distriktu Pljevlja u Crnoj Gori i kojoj državi zaista pripadamo... Da li živim u državi Crnoj Gori ili susjednoj Srbiji ili možda susjednom entitetu Republici Srpskoj...“ Danas sve to ne važi. I svaka kritika kolaboracije s onima koji su nacrtali prizor, koji otkriva otvoren prozor u Pljevljima, nastoji se obesmisliti, izokrenuti naglavačke, i prikazati kao kritika vaskolikog bošnjačkog naroda. Što je, jelte, još jedna masna laž. Masna kao brada onih u čije su kolo ušli nekadašnji saveznici DPS-a. Kolo u kojem se podvriskuje: „Od glave Zete do grada Spuža/Krvavi lanac vojske se pruža/Pritisli Srbi turske livade/Turcima u Spuž zadaju jade/A serdar Vule s visoke kule/ Džeferdar pali, kukaju bule…“ Nego, sve to danas nije važno. Danas bi se ova popijevka mogla drugačije čitati. Možda smo je sve vrijeme pogrešno i zlonamjerno interpretirali?

Danas, uostalom, ništa nije važno. Ni premijer i njegova svita u Sen Tropeu. Ni partijski ručkovi režimskih partija od nekoliko hiljada eura. Ni masovna partijska zapošljavanja. Ni stvarni progoni onih koji ne pristaju na projekat s početka priče.

„Vijesti“ se i dalje slobodno i istraživački pitaju „Ko je pušio o trošku Države?“ A kuga? Kuga hara. Pošast razara. Ali kad otupe čula, i na kugu se pokusni kunić navikava.

Je li eksperiment uspio?

Komentari (8)

POŠALJI KOMENTAR

Deny Mirage

Godinama unazad bilduju se velikosrpski nacional - šovinizam, klerofašizam, istorijski revizionizam, ruske bajke, mitomanija, grandomanija... Nažalost, cena toga je previsoka. Devedesetih se izražavala u izgubljenim ljudskim životima. I opet nije dosta dobrovoljnim davaocima tuđe krvi...

Sale

@Toni Pa Milo je Amfiju sve dao, ili je vlada kao najveci ktitor 2 najveca hrama u zemlji malo? Da ne spominjemo devastiranje ostalih crkava i manastira od SPC na koje se niko nije okrenuo? Raznorazne skupove podrske za razne ratne zlocince iz raznih epoha?

Orlov krš

Eksperiment neće uspjeti,to se ne smije dozvoliti ni po koju cijenu! Nijesu generacije Crnogoraca uzalud ginuli braneći slobodu i dostojanstvo svoje drźave i svoje nacije!Ovom bašibozluku koji provocira i traži zlo se mora stati na kraj,ovako ili onako!Nema predaje! Da je vječna Crna Gora!