17 °

max 20 ° / min 12 °

Nedjelja

29.09.

20° / 12°

Ponedjeljak

30.09.

21° / 9°

Utorak

01.10.

20° / 8°

Srijeda

02.10.

21° / 12°

Četvrtak

03.10.

17° / 16°

Petak

04.10.

20° / 16°

Subota

05.10.

21° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Telegram kao alat Kremlja – nevidljiva ruka ruske propagande

Izvor: EPA-EFE

Stav

Comments 1

Telegram kao alat Kremlja – nevidljiva ruka ruske propagande

Autor: Antena M

  • Viber
Ukrajina se suočava s novim prijetnjama zbog koncentracije bjeloruskih trupa i ruskih plaćenika, dok Moskva napada strane novinare. U isto vrijeme, skandal oko Telegrama i Pavela Durova otkriva kompleksnu mrežu dezinformacija i kriminalnih aktivnosti koje dodatno kompliciraju situaciju.

Za Antenu M piše: Oleksandr Levčenko

Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine dalo je saopštenje povodom neprijateljskih akcija Republike Bjelorusije. Prema obavještajnim agencijama Ukrajine, pod plaštom vojnih vježbi, Bjelorusija koncentriše značajan broj jedinica u Gomelskoj oblasti u blizini sjevernih granica Ukrajine.

Pored osoblja Oružanih snaga Bjelorusije, evidentirano je i prisustvo ruskih plaćenika bivše PVK "Wagner", kriminalne organizacije koja je učestvovala u agresiji na Ukrajinu. Koncentracija trupa u graničnom pojasu i u neposrednoj blizini Černobilske nuklearne elektrane predstavlja prijetnju nacionalnoj sigurnosti Ukrajine i, uopšte, globalnoj bezbjednosti.

Kijev je pozvao zvanični Minsk da ne pravi tragične greške za Bjelorusiju pod pritiskom Moskve, zahtijevajući povlačenje trupa sa državne granice Ukrajine na udaljenost koja premašuje domet vatrenih sistema dostupnih u Bjelorusiji.

Podsjetimo, Ukrajina nikada nije počinila neprijateljske radnje protiv bjeloruskog naroda, ali će u slučaju kršenja državne granice Ukrajine od strane Bjelorusije, preduzeti sve potrebne radnje kako bi ostvarila pravo na samoodbranu zajamčeno Poveljom UN-a, posebno članom 51. ovog temeljnog međunarodnog dokumenta. Posebno u pogledu legitimnih ciljeva za ostavarivanje udarcana teritoriji sa kojeg se sprovodi agresija. A to su vojne baze, aerodromi i drugi objekti.

U međuvremenu, Rusija je raketom Iskander-M napala hotel Sapfir u Kramatorsku, u oblasti Donjeck, u kojem su boravili strani novinari. Tokom ovog podmuklog napada ubijen je saradnik svjetski poznate agencije Reuters Ryan Evans, a povrijeđena su još četiri službenika ovog medija. Ryan Evans postao je 85. medijski radnik koji je poginuo u Ukrajini od posljedica ruske agresije punog razmjera.

Ruski ratni zločinci namjerno ubijaju strane novinare. U decembru 2023. i januaru 2024. napadnuti su hoteli sa stranim novinarima u Harkovu. Moskva jednostavno otvoreno prijeti novinarima koji prate rusku agresiju na Ukrajinu, kao i situaciju na teritoriji Kurske oblasti koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine.

Očigledno je da Kremlj ima šta da krije, pa ga ne zanima izlazak objektivnih informacija iz zone borbenih dejstava. Zbog toga Moskva pokušava da ućutka strane medije u pogledu objektivnog izvještavanja o situaciji na frontu i toku događaja u regionu Kursk. Rusija pokušava da zamijeni informacije nezavisnog novinarstva iz ratnog područja sopstvenom lažnom propagandom, koristeći potpuno kontrolisane ruske ratne dopisnike i druge informativne marionete.

Stoga nije sasvim slučajno da su predstavnici francuskih agencija za sprovođenje zakona zadržali ruskog osnivača Telegrama Pavela Durova na aerodromu Le Bourget. On je priveden. Francuski istražitelji smatraju da Durovovo odbijanje da moderira sadržaj Telegrama i ostvaruje saradnju sa agencijama za sprovođenje zakona čini njega saučesnikom u krivičnim djelima trgovine drogom, pedofilijom i prevarama.

Zbog sumnjivih protokola zaštite podataka i veza P. Durova sa specijalnim službama Ruske Federacije, sigurnost informacija korisnika Telegrama izaziva sve veću zabrinutost. Rusija aktivno koristi Telegram za širenje dezinformacija, propagande i sprovođenje informativnih i psiholoških operacija protiv Ukrajine.

Telegram je jedna od glavnih platformi komunikacije između učesnika okupacionog kontingenta oružanih formacija Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini. Značajno je da su najveću zabrinutost zbog činjenice Durovovog pritvora u Francuskoj izrazili govornici ruske agresije na Ukrajinu i osobe povezane s režimom Kremlja, koji je ranije navodno pokazivao namjeru da zatvori Telegram u Rusiji, a zapravo koristi ovaj resurs za širenje propagande Moskve i dobijanje ličnih podataka njegovih korisnika.

Telegram kanal je aktivno koristio PVK Wagner. Ovih dana obilježena je godišnjica avionske nesreće u Tverskoj oblasti Ruske Federacije, u kojoj su poginuli čelnici PVK Wagner Vladimir Prigožin i Dmitrij Utkin. Okolnosti pada aviona nijesu u potpunosti razjašnjene, ali većina posmatrača ne sumnja da je Vladimir Putin ubio Prigožina.

Ovo je tipičan mafijaški masakr režima Kremlja nad neprihvatljivom političkom figurom. Putin se osvetio Prigožinu za strah i poniženje koje je doživio tokom takozvanog „marša pravde“ Vagnerovaca u Moskvu prošlog jula. Diktatoru je tada nedostajalo hrabrosti da optuži i sudi popularnog vođu plaćenika. Kremlj je prvo koristio Prigožinove plaćenike kao topovsko meso, a zatim je počeo uništavati Vagnerovska groblja, lišavajući Vagnerovce socijalne zaštite i statusa veterana.

Prigožinov „Marš pravde“ prošle godine dokazao je slabost i ranjivost Putinovog režima. Većina snaga sigurnosti i političkog štaba Kremlja tada su zauzeli poziciju čekanja i bili spremni da podrže pobjednika.

Godinu nakon pobune Prigožina, situacija se nije promijenila. Ruska pozadina je isto tako slabo pokrivena i ranjiva kao što su pokazali događaji u regionu Kursk. Prigožinov slučaj živi i dalje: nezadovoljstvo Putinovim režimom raste, pa će prije ili kasnije još jedna antiputinova pobuna biti uspješna. Pogotovo što je u ruskom društvu dominantno mišljenje da je Prigožin ostao živ. To pokazuje zahtjev ruskog društva za alternativom Putinu, koji je predugo na vlasti.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

čitalac

Telegram je slobodan kanal koji koriste svi, pa i rusi. Čovjek koji je priveden je pobjegao iz Rusije. Tu je drugi problem, ljudi koji vode Telegram ne dozvoljavaju zapadnim agencijama pristup informacijama o korisnicima i njihovo praćenje. Slododno informisanje bi trebalo biti zapadno čedo, ali...