13 °

max 16 ° / min 11 °

Nedjelja

15.09.

16° / 11°

Ponedjeljak

16.09.

19° / 9°

Utorak

17.09.

22° / 12°

Srijeda

18.09.

18° / 16°

Četvrtak

19.09.

21° / 15°

Petak

20.09.

24° / 16°

Subota

21.09.

23° / 18°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Uspravite se, predśedniče

Izvor: Arhiva

Stav

Comments 15

Uspravite se, predśedniče

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Milena B. Martinović

Na međunarodnom GLOBSEC forumu predśednik (trebalo bi pisati velikim slovom jer je to institucija po Ustavu) Milatović pokazuje da očito ne razumije svoj status i čast što ga je zapala da predstavlja Crnu Goru. Upustio se u objašnjenja koja mu ne pripadaju jer nije lingvista i pravda se na upadice lidera suśedne zemlje. Negira jezik koji se zove po državi koju nažalost, mora se tako reći nakon svega, predstavlja. Time negira i govornike jezika koji je po Ustavu službeni jezik Crne Gore. A dužan je da nas predstavlja.

„I do, I do...“, riječi su koje mucajući, kao loš đak kad ga učiteljica uhvati da nešto dobro ne zna, izgovara Milatović na upadicu da govori nekim drugim, a ne crnogorskim jezikom.

Morali se ste se, predśedniče, śetiti ko ste i zbog čega śedite tu đe ste. Morali ste se ispraviti, uspraviti. Morali ste čut smijeh prisutnih na disciplinovanje na koje ste pristali, zbunjeni i prepanuti da što ne pobrkate i kome se ne zamjerite.

I dužni ste, gospodine Milatoviću, da se javno izvinite svima nama kojima je jezik dom, otadžbina i zato se po domovini i zove crnogorski jezik. Nama što smo jezik kao najveće duhovno bogatstvo naslijedili od svojih pređa jer jezik se čuva, brani, njeguje. Ne negira se, ne unižava i ne daruje. Dio je naše cjelovitosti, brana od otimanja i napada. Srastao je s nama i mi s njim.

 

 

Komentari (15)

POŠALJI KOMENTAR

Bajo

Sve je ok . Samo je mali problem sto to nije istina . Ljuba Nenadovic , ugledni srpski intelektualac ( sekretar 3 crnogorska vladara ) je nas jezik zva CRNOGORSKI. I nema toga ko to moze negirati. Pa poslanice Svetog Petra Cetinjskog Srbi jedva da shvataju. A Gorski Vijenac su prevodili na srpski jezik , sa objasnjenjima jer ga 90% ne razumiju .

Dejan

Milatovicu...zasto se dozvolili da Vas ponizavaju?

Ljaljoipipun

@Ex3 -o cemu ovolika prica ?????????crnogorci su govorili svojim jezikom jos prije 1400 godina u Duklji kad srbi nijesu imali ni drzave —- vuk je ugrabio kodifikovao deo crnogorskog jezika kao srpski —— Crna Gora je tek u XXI vijeku kodifikovala svoj originalan medjunarodni kod?Tacka!