18 °

max 18 ° / min 10 °

Ponedjeljak

16.09.

18° / 10°

Utorak

17.09.

21° / 12°

Srijeda

18.09.

22° / 14°

Četvrtak

19.09.

21° / 15°

Petak

20.09.

24° / 14°

Subota

21.09.

24° / 15°

Nedjelja

22.09.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Razumije li ministar Krapović da nerazumijevanje škodi - državi, Vojsci, a i njemu

Stav

Comments 8

Razumije li ministar Krapović da nerazumijevanje škodi - državi, Vojsci, a i njemu

Autor: Portal Antena M

  • Viber

Piše: Darko Šuković

Ministar odbrane Dragan Krapović izbjegao je danas da odgovori na kristalno jasna pitanja Antene M, braneći se da ne razumije šta ga pita naša novinarka Anđela Milović. (Vjerujemo da nevaspitano okretanje leđa našoj mladoj novinarki, nije naučio u kući, nego u partiji koja ga je postavila u ministarsku fotelju.)

Ministar Krapović nije odgovorio na pitanja Antene M argumentima, podacima  i objašnjenjima, nego je, nakon insistiranja da ih ne razumije, pribjegao etiketiranju, optužujući našu medijsku kuću da je objavila "niz dezinformacija i neistina" o ovoj temi.

Sve što je Antena M objavila o Krapovićevim potezima sračunatim na smjenu načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadnog generala Zorana Lazarevića i kupovini dva patrolna broda za 120 miliona eura, bez tendera, dostupno je na našem portalu.

Sada je važno, javnosti radi, da se pozabavimo onim što ministar odbrane, navodno, "nije razumio".

Šta može da bude nejasno u zahtjevu da ministar precizno objasni kakva je posljedica po sistem komandovanja i po status generala Lazarevića, odluke da mu služba u VCG prestaje 4. septembra? Dojašnjenog opaskom o apsurdnosti situacije u kojoj će, do odluke Savjeta za odbranu i bezbjednost, na čelu Vojske biti lice kome je prestala aktivna služba!

Možda bi ministar odbrane nastavio da izvodi proceduralno-terminološke egzibicije tipa - nijesam ja penzionisao Lazarevića, da Antena M juče nije objavila dokument sa potpisom Dragana Krapovića, kojim načelnika GŠ VCG obavještava da mu služba prestaje 04.09. 2024. I da u tekstu "Krapovićevo vađenje" nijesmo potanko objasnili šta to znači za status brigadnog generala, koji je po rješenju što ga je potpisao raniji ministar Filip Adžić, trebalo da ostane u Vojsci do 08.06. 2025.

Saćeran u ćošak neporecivim argumentima, ministar Krapović odlučio se na odbranu ćutanjem ("ne razumijem pitanje") i okretanjem leđa. To je bio njegov način izbjegavanja da prizna suštinu, a suština je  - ćeranjem Lazarevića iz aktivne službe želi da Savjet za odbranu i bezbjednost primora da na čelo Vojske Crne Gore dovede njegovog i favorita Demokrata, pukovnika Miodraga Vuksanovića. (O mogućim razlozima naklonosti Demokata prema Vuksanoviću biće prilike da se piše.)

Šta bi, tek, s obzirom na to da je kao razlog za smjenu Lazarevića naveo podmlađivanje kadra, moglo biti nejasno u našoj molbi da ministar objasni logiku po kojoj je u pripremi Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o Vojsci, kojim će biti omogućeno da se oficirima produži služba do navršenih 58 godina? Uz dopunsko pitanje: koliko na današnji dan nedostaje oficira VCG u odnosu na formaciju i koliko penzionisanih vojnih lica čina potpukovnik/ pukovnik već više godina radi po ugovoru o djelu u Ministarstvu odbrane? To što je akt u fazi nacrta, a ne prijedloga, kako je rečeno u našem pitanju? Neozbiljan razlog za bježanje od našeg ozbiljnog pitanja.

Prema saznanjima Antene M, po ugovoru o djelu u ovom trenutku u VCG angažovan je pukovnik Đurović, potpukovnici Tomašević, Ražnatović, Rutešić... Svi odavno u penziji. Kada je, povodom kupovine dva patrolna broda, formirana Tehnička komisija, u njen su sastav ušli penzioneri - kapetan bojnog broda i trojica mornaričko-tehničkih pukovnika.

Teško da ministar Krapović ne zna ove fakte. Još teže da ne razumije koliko je sumnjivo potrošti 120 miliona iz državne kase u poslu bez tendera. Upornost kojom pokušava da crnogorskoj javnosti podvali partijsko kadriranje i sumnjivu nabavku preskupih patrolnih brodova kao meritokratiju i zakonito poslovanje sugeriše da ministar Krapović, možda, zaista i ne zna da hoda po živom pijesku. Zato, možda, i ne razumije pitanja Antene M. Ali bi morao da zna - neznanje i nerazumijevanje škode. Danas Vojsci i državi, śutra i njemu samom.

Komentari (8)

POŠALJI KOMENTAR

eksploatacija

Svi pišete o cijeni brodova. Niko da se sjeti koliko že koštati obuka posada i eksploatacija ovih brodova. Koštaće to i te kako!

bjelopavlic

@sasha Ali očigledno zna dobro da trguje.

KatunjaninMiogost

Što zna Krapović ,što je 20 miliona, i ko mu ih je dao. On je ubijeđen ,da ga prezime abolira ,od toga da mu jedužnost da zna.