20 °

max 20 ° / min 10 °

Ponedjeljak

16.09.

20° / 10°

Utorak

17.09.

23° / 12°

Srijeda

18.09.

22° / 15°

Četvrtak

19.09.

23° / 16°

Petak

20.09.

23° / 15°

Subota

21.09.

24° / 15°

Nedjelja

22.09.

24° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Dvojnost državljanstva za nerazdvojnost država

Izvor: Arhiva

Stav

Comments 8
Građansko društvo i njegovi (ne)prijatelji

Dvojnost državljanstva za nerazdvojnost država

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Aleksandra Bosnić Đurić

Osvajačka misija Srpskog sveta, sada bi to već moglo da bude jasno i politički prosječno informisanim građanima obje zemlje, počinje i završava snom o konačnom identitetskom preoblikovanju Crne Gore, dakle, o neupitnoj ideološkoj, političkoj, kulturnoj, pa najzad i teritorijalnoj nedjeljivosti i nerazdvojnosti Srbije i Crne Gore. Da bi ova projektovana nerazdvojnost, kao u osnovi nasilan proces asimilacije čitavog jednog društva i države, bila moguća, od 30. avgusta 2020. do septembra 2024. godine, preduzimane su raznovrsne, nekada već viđene i uobičajene, nekada čak i inovativne tehnike socijalnog i političkog inženjeringa, u novijoj istoriji Zapadnog Balkana u ovom formatu viđenog upravo krvavih devedesetih godina prošlog vijeka. Te faze, ne nužno hronološkim redosljedom, podrazumjevale su najprije period ideološke pripreme, a potom (u četvorogodišnjem periodu uspostavljanja novih vlasti pod sloganom Osvježilo) i transformisanje cjelokupne javne sfere, od institucija pravosuđa i policije, do institucija obrazovanja, kulture i medija.

Proces promjena onoga što se kolokvijalno naziva kolektivnom hemijom nije statičan i čini se da je precizno osmišljavan u laboratorijama ideologa Srpskog sveta. U svoje veliko finale, po svemu sudeći, ulazi upravo prijedlogom potpisivanja sporazuma o dvojnom državljanstvu sa Srbijom (i drugim zemljama) i promjenom Zakona o državljanstvu. U vijestima koje ovih dana građani zatiču u crnogorskim i regionalnim medijima nalaze se informacije da se za promjenu Zakona o državljanstvu zalažu prosrpske i proruske partije „koje dominiraju u crnogorskoj vlasti“, da je inicijativu podržao i premijer Crne Gore, uz konstataciju da „Crna Gore ne smije da se odriče svoje djece“, kao i da ima oko 300.000 slučajeva koje bi ovaj zakon trebalo da prepozna, a da će Vlada na inicijativu Skupštine „raditi na izradi zakonodavnog okvira koji bi uspostavio sistem dvojnog državljanstva, po ugledu na zemlje Evropske unije“.

Za politikologa Zlatka Vujovića, namjera je sasvim jasna i on prepoznaje njen kontinuitet od promjene vlasti 2020. godine: „Namjera je da Crna Gora identitetski sve više liči na Republiku Srpsku (...) i ona već traje u raznim segmentima, ali i u segmentu biračkih spiskova“, s motivom dobijanja glasova novih birača bliskih predsjedniku Srbije, koji bi došli da glasaju u Crnoj Gori „i koji bi onda stotinama hiljada glasova promijenili identitet Crne Gore“. Početkom septembra, pojavila se i prva reakcija evropskih zvaničnika. Naime, za Radio Slobodna Evropa poptarol Evropske Komisije naglasio je da se od Crne Gore očekuje da u potpunosti obavještava evropske institucije prije bilo kakve odluke o dvojnom državljanstvu: „Kao zemlja kandidat, Crna Gora treba da se uzdrži od bilo koje mjere koja bi mogla ugroziti strateški put zemlje u EU ili bezbjednost EU, uključujući korišćenje prerogativa za dodjelu državljanstva".

Rezime mogućih posljedica izmjena Zakona o državljanstvu Crne Gore mogao se ovih dana čuti i na tribini Dvojno državljanstvo – ukidanje suverenog odlučivanja, u organizaciji Crnogorskog PEN centra i udruženja Slobodno društvo. Nažalost, ostaje otvoreno pitanje koliko je, u uslovima aktuelne zatvorene medijske scene, sve izgovoreno moglo da dopre do šire javnosti, jer je upravo preoblikovanjem medijskog prostora Crne Gore u prethodne četiri godine bitno narušen kapacitet njenih građana da o važnim pitanjima svoje države i njenom javnom interesu budu objektivno, nepristrasno i pravovremeno informisani.

Između ostalog, na tribini je eksplicirano i upozorenje da ovakve odluke sa sobom potencijalno nose ozbiljne posljedice, kako za političku stabilnost i bezbjednost Crne Gore, tako i za širi, regionalni kontekst. Prema Nikoleti Đukanović, „Ovaj Zakon i ove aktivnosti ne da ne mogu pomiriti i smanjiti radikalizaciju, nego mogu zaista promijeniti ne samo biračku strukturu, već i odnose u kompletnom regionu“... Uz napomenu, da su trenutne političke aktivnosti vođene interesima aktuelnog režima u Srbiji, a ne interesima građana Crne Gore.

Politički inženjering koji se naslućuje iza ovakvih zakonskih predloga dobro je poznat i građanima Srbije, koji su se tokom decembarskih izbora suočili s masovnim i organizovanim migracijama glasača s dvojnim državljanstvom iz Republike Srpske. Opozicione stranke u Srbiji su optužile aktuelni srpski režim da su ovakve operacije uticale na drastičnu neregularnost, prije svega,  izbora u Beogradu i da je na taj način izigrana izborna volja birača. Kakve bi efekte imalo dodavanje nekoliko stotina hiljada novih birača u Crnoj Gori nije teško zamisliti.

Standardno razumijevanje demokratije podrazumijeva da dobrovoljna saglasnost većine građana daje validnost i legitimnost vlasti u upravljanju političkim životom. Dobrovoljna saglasnost izražava se putem izbora, sa unapred poznatim procedurama, koji se periodično održavaju na definisanoj teritoriji i na kojima učestvuje unaprijed poznat broj građana s pravom glasa. Definisana teritorija i unaprijed poznat broj birača predstavljaju relevantnu političku zajednicu u čijem okviru se konstituiše demokratski poredak. U uslovima krize političke i identitetske integracije, kakva trenutno vlada u Crnoj Gori, odnosno, u uslovima nepostojanja temeljnog konsenzusa o prirodi političke zajednice, narušavanje bilo kojeg elementa izbornog sklopa otvara mogućnost zloupotreba demokratskog odlučivanja.

U takvim okolnostima ishod je lako predvidljiv.

Dvojnost bi nesumnjivo značila – nerazdvojnost.

 

 

 

Komentari (8)

POŠALJI KOMENTAR

Orja Luka

Koliko znam, preśednik je fo sada razne stvari i situacije znao da komentariše. Nijesam čuo da je spomenuo problem sa dvojnim državljanstvom i pakleni rad crkve Srbije protiv Crne Gore. Niko ga to ne smije ni pitai!

Nemirna

Što du najveći neprijatelji CG i crnogorske crkve radili u Gluvoj sobi na 5. Septembar. Po kojem osnovu su bili tamo Milatović, Vukšić, Spajić, Milačić zamislite sa ženom. To su crnogorski krvnici, a na koja su sad mjesta sve i položaje u državi sve govori!

Vučedolska

@Anthropos / Crkva Srbije je sa uvezenim popovima odavno sprovodila temeljno sve ovo o črmu gospodja govori. Istovremeno vlast DPS se na najprimitivni i neprijateljski način obračunavala sa crnogorskom crkvom. Sjećamo se opsade policijske na Cetinju kod svih okupljanja oko CPC. Sramota!