14 °

max 18 ° / min 14 °

Četvrtak

03.10.

18° / 14°

Petak

04.10.

18° / 17°

Subota

05.10.

21° / 14°

Nedjelja

06.10.

16° / 12°

Ponedjeljak

07.10.

19° / 10°

Utorak

08.10.

19° / 12°

Srijeda

09.10.

17° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Misli lokalno, djeluj fiskalno

Izvor: Depositphotos

Stav

Comments 2

Misli lokalno, djeluj fiskalno

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Nana Berger 

Ako su vam tokom proteklih dana dosadili svi oni pozivi na racionalno promišljanje, uskoro ćete moći da odahnete, jer je Vlada Crne Gore predložila, a Skupština usvojila set mjera koje će nas sve skupa učiniti bezbrižnima.

Novo obraćanje javnosti visokog funkcionera Pokreta Evropa sad Tihomira Dragaša na mreži X moglo bi se svesti na jednostavnu poruku – ako želite manje plate koje ste imali ranije, glasajte na lokalnim izborima za političke protivnike PES-a. Ma otkud vam to da ima neke manipulacije u ovom jednostavnom narativu – to je samo iskrena briga za vaš džep. I vaš mozak.

Nikad brojnija vladajuća većina kao podrška nikad brojnijoj Vladi izglasala je zakone, među kojima je i onaj kojim se predviđa da se minimalna zarada podijeli manje i više školovanima, a sve u duhu nove famozne Fiskalne strategije koja uključuje poreze zbog kojih će cijene određenih proizvoda i usluga, uključujući i knjige, porasti.

Vlast očigledno ne vidi nikakav problem u povećanju cijena knjiga. Čini se da im obrazovani građani nijesu prioritet. Jer, ako građani počnu čitati, mogli bi početi razmišljati. A razmišljanje vodi ka postavljanju pitanja. A pitanja... pa, na njih PES baš i ne voli da odgovara.

Knjige su ionako opasne. Mogu probuditi znatiželju, podstaći kritičko mišljenje i, zamislite samo, natjerati građane da preispituju odluke i tvrdnje vlasti. Bolje je usmjeriti narod na sigurniji teren – radovanju rastu plata i slušanju govora o ekonomskoj stabilnosti.

Tokom predsjedničkih izbora prošle godine kampanju za svog kandidata – tadašnjeg partijskog kolegu, sadašnjeg rivala – PES je vodio najavljujući rast zarada, kao da je to u nadležnosti predsjednika. No, ko još brine o sitnicama poput ustavnih ovlašćenja? Sada u kampanji za lokalne izbore u Podgorici koriste istu retoriku. PES zaboravlja da povećanje plata nije, ni po Ustavu, ni po logici, u nadležnosti organa lokalne samouprave.

Prema tvrdnjama članova PES-a, situacija je sada bolja nego ikad. Njihovi aktivisti na društvenim mrežama neumorno pišu o tome kako je standard građana poboljšan. Jer, šta su činjenice i realnost naspram moći internet kampanje? Naravno, takvo potcjenjivanje javnosti može doći samo od nekoga ko misli da bi knjige trebalo dodatno oporezovati – na kraju krajeva, zašto bismo čitali knjige kada već imamo tvitove Tihomira Dragaša?

Kada sljedeći put čujete priču o platama i cijenama tokom kampanje za lokalne izbore gledajte to onda i kroz ovu prizmu – ako želite da platite više, a dobijete manje, glasajte za tvorce nesvakidašnjih reformi zbog kojih ćemo dug za naredne tri godine uvećati za onaj iznos koji je nekadašnoj vlasti trebalo čak 14 godina.

A što se tiče kampanje za lokalne izbore i poruka iz fiskalne strategije u onlajn i bilbord svijetu – ako u PES-u misle da je nepopularno čitati knjige neka ne zaborave da ipak ima onih građana koji su pročitali Ustav Crne Gore.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

nenad_mne

Dakle lokalne samouprave utiču na veličinu poreza, plata, ulaganja...? Pa što će nam onda parlamentarni izbori na nivou države? Tipična ucjenjivačka logika prepisana od Vučića, a za uzvrat im pokazuje šta misli o njima i đe im je mjesto!

Katunjanin -Miogost

A namjeravaju da enormno podignu poreze ,na nekretine.Tako da će nama koji smo naslijedil od predaka ,prostrana, seocka ,kamenita i zapuštena imanja ,bez putne ,vodovodne ,pa i elektro strukture ,biti kamen o vratu ,u ovoj borbi za golo preživljavanje.