16 °

max 20 ° / min 15 °

Četvrtak

19.09.

20° / 15°

Petak

20.09.

24° / 15°

Subota

21.09.

25° / 14°

Nedjelja

22.09.

24° / 15°

Ponedjeljak

23.09.

24° / 16°

Utorak

24.09.

24° / 16°

Srijeda

25.09.

24° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Čardaš za srpski svet

Izvor: Skupština Crne Gore

Stav

Comments 2

Čardaš za srpski svet

Autor: Antena M

  • Viber
Za Antenu M piše: Nana Berger 

Crna Gora toliko hrli u Evropsku uniju tolikom brzinom da su se svi državni zvaničnici dali u uspostavljanje što čvršće veze sa zemljama članicama. Dobro, ne baš svim. Ne baš ni sa više njih, nego sa onom jednom o kojoj se već dugo može čuti da se udaljila od najvažnijih principa sloboda i ljudskih prava.

Tako je u posjetu predsjedniku Skupštine Crne Gore Andriji Mandiću došao niko drugi nego Laslo Kover, predsjednik Narodne skupštine Mađarske, zemlje poznate po... pa, recimo, „inovativnom“ tumačenju evropskih vrijednosti. Kover je u društvu domaćina, ponosnog nosioca titule četničkog vojvode, otišao i do Cetinjskog manastira... 

S kim bi uopšte vojvoda ponosnije prošetao teritorijom poklonjenom drugoj državi nego predstavnikom zemlje kojaje pod vođstvom Viktora Orbana postala simbol autokratije, populizma i erozije demokratije. Ako se pitate kako će to doprinijeti evropskim integracijama ne zaboravite na to da se ništa ne može mjeriti sa umijećem Mađarske da opstaje u takvom sistemu, jer niti jedna druga zemlja ne zna tako da se nosi s evropskim institucijama pretvarajući njihovu kritiku u svoj politički sport. 

Korak po korak i pretvori se protokol u čardaš koji plešu Mandić i Kover, dok pred raštimovanim orkestorom dirigentsku palicu drže Aleksandar Vučić i Viktor Orban. Jer, kome je još do valcera i dosadnih zapadnih vrijednosti... Mandić je odabrao kolegu iz one zemlje koja je, poput muzikanta na pogrešnim akordima, prepoznatljiva po razaranju demokratskih institucija, vrijeđanju slobode medija i koketiranju s Kremljom, uz nikad dosta nacionalizma i autokratije. 

Dok se ostatak EU bori za jačanje demokratije, slobode medija i ljudskih prava, Mađarska se opredijelila za modernizaciju desničarskog ekstremizma. I sad, eto, Crna Gora naprosto želi da se priključi tom krugu prijatelja. 

Kover, dugogodišnji član Orbanove stranke Fides, nije običan političar. On dolazi iz zemlje u kojoj nezavisni mediji praktično više ne postoje, u kojoj je sudska nezavisnost postala fikcija, a izborni sistem tako prilagođen da je politička konkurencija tek blijeda uspomena. U takvom društvu, politika se više ne vodi debatama i dijalogom, već kroz zakulisne igre i nacionalističku retoriku. Zvuči poznato? Pa, Crna Gora ima svoje vitezove sličnih ideja, a jedan od njih, Mandić, sad igra ključnu ulogu u političkom životu zemlje.

Ako se pitate čemu onda u svemu tome posjeta manastiru, dostavljenom popu i jednom od brojnih potpredsjednika Vlade samo pomislite na značaj simbolike. Ništa kao jedna porcija religijskog nacionalizma da zapečati politički savez. Uostalom, zašto bi se lideri u ideološkoj harmoniji bavili dosadnim stvarima kao što su ekonomske reforme, evropske integracije ili, daleko bilo, vladavina prava, kad imaju priliku da ponosno stanu ispred svetinja. U politici ove vrste simboli su ključni.

Naravno, ne možemo ignorisati ni širu sliku – političku geografiju. Crna Gora je u procesu pokušaja ulaska u EU, dok Mađarska, s druge strane, djeluje kao da izlazi na druga vrata. Ali eto ironije – baš iz zemlje koja postaje sve veći trn u oku EU dolazi podrška crnogorskim „evropskim“ ambicijama. Zapravo, možda je Mađarska ovdje da poduči Crnu Goru kako da postane članica EU, a da istovremeno zadrži sve autokratske manire, jer ako Mađarska može da opstane u Uniji, ko još ima pravo da tvrdi da Crna Gora treba bilo šta da mijenja, reformiše i ublaži – sve što zapravo treba je da doda malo više klerikalizma i nacionalizma.

Ali da budemo ozbiljni – ako Crna Gora ozbiljno misli o svom evropskom putu, saradnja s Mađarskom pod Orbanovim režimom ne znači podršku u evropskim integracijama, već jačanje Vučićevog srpskog sveta i dodatno približavanje Kremlju. U trenutku kada se Evropa trudi da se distancira od Putinovog uticaja, Crna Gora i Mađarska odlučuju da se povežu po principu ako te neće Brisel, uvijek ti ostaje Moskva. Ili Beograd, naravno.

Dok se ostatak Evrope bori s izazovima poput demokratskog sloma u Mađarskoj, Crna Gora, čini se, odlučuje da ipak ne uči na tuđim greškama. A evropske integracije? Pa, možda će one morati malo da sačekaju, jer su ritualne posjete istomišljenika ipak preče.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Dada

Nemam nista dodati s ni oduzeti.Svaka napisana rijec je gola istina. Bravo za Autoricu teksta.