16 °

max 19 ° / min 16 °

Utorak

24.09.

19° / 16°

Srijeda

25.09.

22° / 16°

Četvrtak

26.09.

24° / 16°

Petak

27.09.

25° / 17°

Subota

28.09.

26° / 18°

Nedjelja

29.09.

22° / 15°

Ponedjeljak

30.09.

18° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kome je potrebna mitomanizacija Amfilohija?

Izvor: Amfilohije Zlatousti, ilustracija: Dejan Batrićević

Stav

Comments 3

Kome je potrebna mitomanizacija Amfilohija?

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Dejan Batrićević 

Iako je prekršila pravilnike i zakone države Crne Gore Vlada je prije nekoliko dana brže-bolje odobrila podizanje spomenika Amfilohiju – mitropolitu Crkve Srbije. No kako živimo u vremenu uspona neofeudalizma i neočetništva, potpuno je logično da politička elita koja se divi autoritarnim i nedemokratskim režimima širom svijeta svoju ideologiju simbolički pretoči u podizanje spomenika rasisti i ratnom huškaču. 

Mitomanizacija je crnogorskim građanima doskora bila nepoznanica. No jačanjem srpskoga nacionalizma 90-ih instaliran je prvi među mitomanima – Amfilohije Radović. Za njegova vakta blagosiljani su tenkovi i Arkanovi paravojnici prilikom agresije na Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku. Takva sramna mitomanizacija i strah od drugosti uzrokovali su veliki broj žrtava, etničko čišćenje i genocid u Srebrenici. 

Crkva Srbije i vlasti Republike Srbije koristiće mitomanizaciju kao glavni alat pri okupiranju zdrave svijesti širom regiona. Crna Gora je u posljednjih 30 godina posredstvom kvazimisionarstva "blaženopočivšega" Rista Radovića propagirala četničko svetosavlje. Zašto koristimo takav termin? Termin se sam nameće s obzirom da je savremena Srbija te njezin despot – predśednik simbolički to potvrdio podizanjem spomenika Stefanu Nemanji u Beogradu. Skoro je i gradonačelnik Beograda objelodanio da će Srbija dobiti spomenik ratnom zločincu Draži Mihailoviću. Time nam je stavljeno do znanja da je Srpski svEt i ideologija krvi i tla jedan od glavnih prioriteta i simbola savremene Srbije. Dakle, Rusija i Crkva Rusije propagiraju neofeudalizam i prikrajanje ukrajinske istorije i kulturnoga nasljeđa prilikom vojne agresije na Ukrajinu, dok Crkva Srbije i srpska politička elita to vjerno prate i demonstriraju, onako što bi stari Crnogorci rekli – very demure, very mindful. 

Srpski despot je već uspio u okupiranju Crne Gore, s tim što nemanjićki "oganj i mač" (prema riječima sina Stefana Nemanje prilikom opisa okupacije Duklje) danas iščitavamo pod "mediji i institucije". Vazalski odnos prema srpskom despotu prvi je iskazao bivši premijer Dritan Abazović koji je nimalo demure ustupio crnogorsko kulturno i sakralno nasljeđe "feudalnim" ugovorom sa Crkvom Srbije. Da je mitomanizacija totalno uzela maha u crnogorskom društvu, pokazao nam je upravo Abazović u dva navrata: prvi put prilikom klevetanja i targetiranja crnogorskoga nagrađivanog pisca Mija Popovića u parlamentu, đe je slobodu govora i kritičku misao nazvao fašizmom; I drugi put prepisivanjem crnogorskoga nasljeđa Crkvi Srbije, đe se i ovih dana u predizbornoj kampanji taj sramni čin demagoškipredstavlja kao najbolji akt koji je Crna Gora ikad potpisala. 

Prije će biti da je Abazović bio inspirisan mitomanizacijom svojega kolege iz suśedne države – Ivice Dačića, koji je 2014. godine kazao kako je potpisivanje ugovora između Stefana Nemanje i kralja Friedricha I Barbarosse prvi i najvažniji međudržavni akt iz srpske istorije. Jedan srpski istoričar nam pojašnjava kako se Dačić nije tu zaustavio no je dodao još jednu neistinu – da su Srbi tada koristili i zlatni escajg. U istoriografiji ne postoji nikakav ugovor potpisan između spomenuta dva srednjovjekovna vladara. O tome ne pišu u svojim knjigama čak ni Nemanjići, a kamoli da im pada na um zlatna kašika. No, ovo je eklatantan primjer koliko je mitomanizacija iźela Srbiju kad njezin visoki državni službenik bez abera javno iznese toliko neistina. 

Uvežena mitomanizacija u Crnoj Gori je ispjevana i od crnogorskoga predśednika Parlamenta, četničkog vojvode Andrije Mandića pod parolom: "kad se vojska na Kosovo vrati" – još jednazadužbina Amfilohija "Zlatoustog". Ova feudalna konstrukcija prepuna mitomanizacije nikad nam nije bila do kraja raščivijana. Promoteri Srpskoga svEta nikako da nam pojasne na koju vojsku misle? Da li je to hrvatsko-ugarska vojska Hunyadi Jánosa koja se borila na Kosovu protiv Osmanske Imperije, nakon čega su je srpski vlastelini zajedno sa sinom Vuka Brankovića lovili po Srbiji i konačno zatočili i predali Sultanu turskome? Ili je to junačka vojska "kraljevića" Marka koji se borio na strani Osmanske Imperije? Možda će nam to biti epsko-lirski pojašnjeno u nekom od budućih propagandnih hitova glavne pjevačice Srpskoga svEta – Danice Crnogorčević. I ne, ovo nije pisao glasoviti bečki profesor Oliver Jens Schmitt, čiju dekonstrukciju mitova Kosovske bitke proteklih mjeseci pokušavaju obesmisliti četnički online X-teričari, već to kazuje srpski istoričar Dejan Ristić u svojoj knjizi Mitovi srpske istorije (2019). No, poznati srpski istoričar je ove godine postao ministar kulture Srbije, a time i kolaborant savremene srpske propagandne mašinerije upregnute u ostvarenje ciljeva Srpskoga svEta.  

Još jedan kolaborant u ostvarenju ciljeva Srpskoga svEta jeste izvjesni Jasmin Ćorović. U svom feudalno-vazalskom maniru dijak Ćorović nam demonstrira prizemnost i prostakluk prilikom jadnoga pokušaja vrijeđanja uvaženoga profesora Adnana Čirgića. Poštovani državni službeniče, gosn Ćoroviću, Vi ćete biti upamćeni u crnogorskoj istoriji kao koalicioni partner četničkog vojvode i kao promoter govora mržnje te stub podrške za podizanje spomenika najvećem protivniku Bošnjaka i crnogorskih muslimana. A ime glasovitoga lingviste Adnana Čirgića se već uveliko izučava na svim katedrama slavistike u Evropi i svijetu! Pored svojega ogromnoga naučnog doprinosa Adnan Čirgić kao građanin Crne Gore je simbol slobode i kritičke misli – svega onog što treba da krasi jedno demokratsko društvo. Ali gospodin Ćorović kapira demokratiju taman koliko se demokratije drže i Bečićeve Demokrate, očito samo u nazivu. 

Da je kleročetnička mitomanizacija toliko oštetila crnogorsko društvo i da više nije bitno ko će se sljedeći pojaviti da ugazi i unizi sve ono što su vrijednosti evropske i multikulturalne građanske države Crne Gore, pokazuju naizgled i benigni primjeri poput greške na posteru za podgorički koncert poznatog bosansko-hercegovačkog pjevača.Tu piše da se karte za koncert mogu kupiti na Trgu Republike. Isto tako korisnicima Google Maps prvo iskoči Trg Republike pa tek kad kliknete pojavi se odjednom Trg Nezavisnosti. Istovjetan propust ili namjerna greška desila se više puta predstavniku partije Za budućnost Crne Gore tokom izlaganja prije par dana na prvoj predizbornoj debati podgoričkih izbora. Namjesto države Crne Gore govorio je o Republici Crnoj Gori, iako Crna Gora nije republika no građanska država po ustavnom uređenju. Da li je i ovo još jedan pokazatelj koliko mitomanizacija ovđe cvjeta? Ili je to u stvari Republika Crna Gora taman koliko i Republika Srpska u kojima je moguća i poželjna rehabilitacija i glorifikacija dokazanih ratnih zločinaca i ratnih huškača. 

No crnogorski građani su nastavili da ćute na nepočinstva vladajuće većine i njihovu kolaboraciju s kleročetništvom i promoterima Srpskoga svEta te svakodnevnom gušenju demokratije u Crnoj Gori. Nemojte se śutra čuditi ako se probudite u novofeudalnoj tvorevini nazvanoj Republika Crna Gora, pokrajinu Srpskoga svEta u kojoj je kako feudalizam nalaže – i porez na knjigu uvećan, a sloboda misli zabranjena onako kako nam se već pokušava zabraniti sloboda govora.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Mina

Bravo Dejane. Jadno je gledat partije na vlasti, i krstene i nekrstene, kako se takmice u iskazivanju sto vece snishodljivosti i ponizavanja prema srpskoj crkvi. Tuzno i zalosno prikupljanje glasova. Za prezir.

jovan j.

Treba nekome gospodine Batri ćeviću, očigledno je. Treba onima koji dišu na slamku, pa im treba bilo što da produži nji hovu agoniju, još koji dan. Uzalud, ta ideologija ( Ristova i njihova) odavno je ispod zemlje.

Katunjanin-Miogost

Tako je gospodine Batrićeviću ,sve tačno i sažeto, jer o srbskim ,zlodjelima ,anomalijama ,lažima ,mitovima ,prevarama ,krađama,i prevrtrivljostima , izdajama ,svjedoči Balkanska i Evropaka ,pa i Svjetska istorija . I o svemu tome,mogli bi se tomovi knjiga nypisati.