12 °

max 20 ° / min 9 °

Ponedjeljak

30.09.

20° / 9°

Utorak

01.10.

20° / 9°

Srijeda

02.10.

21° / 13°

Četvrtak

03.10.

19° / 15°

Petak

04.10.

19° / 17°

Subota

05.10.

21° / 15°

Nedjelja

06.10.

19° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
U nedjelju se dogodio veliki zaokret u Crnoj Gori, ovo je možda prelomni trenutak u posljednjih pet godina!

Izvor: Media Biro

Stav

Comments 2

U nedjelju se dogodio veliki zaokret u Crnoj Gori, ovo je možda prelomni trenutak u posljednjih pet godina!

Izvor: jutarnji.hr

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Vlado Vurušić

Mijenjaju li se političko-strateški trendovi u Crnoj Gori nakon što su prije četiri godine vlast preuzele otvoreno prosrpsko-proruske solucije?

Vraća li se boja u obraze proevropskih i procrnogorskih stranaka poslije izbora u glavnom gradu Podgorici i Kotoru, nakon što su ostvarili pobjedničke rezultate?

Doduše, ne zna se još znači li to da će kapitalizirati tu pobjedu i preuzeti vlast u Podgorici.

Sljedeći dani donijeće izborne kalkulacije, dogovore i političku matematiku.

No, uprkos slaboj izlaznosti od oko 56 posto, što je desetak posto manje nego prošli put, stranke koje obnašaju vlast na nacionalnoj razini i bile su vodeće u Podgorici nisu ponovile rezultat, pa se može govoriti o možda još jednom prelomnom trenutku u političkom životu Crne Gore u posljednjih pet godina, iako se radost procrnogorskih opcija opet može pokazati preuranjenom.

Kako bilo, trend je da se suverenističke i proevropske stranke nakon nekoliko godina lutanja i pada vraćaju na scenu.

Najjača procrnogorska i proevropska stranka DPS, koja se, čini se, konačno otarasila bremena Mila Đukanovića, dobila je u Podgorici 30 posto glasova i na korak je da uz još dvije proevropske stranke, Borisa Mugoše i bivšeg premijera Dragana Markovića, bude u prilici opet "postaviti" gradonačelnika, i to Nermina Abdića.

No, za to im ipak trebaju zastupnici najvećih gubitnika ovih izbora - liste predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića i bivšeg premijera Dritana Abazovića.

Oni su dobili jedva deset posto glasova, ali tih njihovih šest zastupnika (četiri Milatovićeva i dva Abazovićeva), uprkos poraznom rezultatu, najbolja su udavača pa bi mogli biti jezičak na vagi i obrnuti stvar pa od "veresije napraviti gotovo".

Ipak, mnogo je tu "ali" i sigurno će dobro računati jer bi im svaki potez mogao biti rizičan, odnosno vjerovatno će tražiti onaj koji je samo manje loš po njih.

Sirenski zov već su im poslali i predstavnici radikalne prosrpske liste Za budućnost Podgorice koju vode četnički vojvoda i predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić te prvi Vučićev žeton u Crnoj Gori Milan Knežević.

Oni su treći i dobili su 20 posto glasova. Ako žele vlast, nevoljno Milatoviću na noge moraju i premijer Milojko Spajić i potpredsjednik Vlade Aleksa Bečić, čija je lista druga s malo manje od 22 posto.

No, podsjetimo da su se Milatović i Spajić razišli te je došlo do raskola u njihovom Pokretu Evropa sad (oni su tada pomeli izbore u Podgorici i na nacionalnoj razini) koji je Milatović sa svojim manjim brojem sljedbenika napustio. Sada su obojica na kušnji, iako neki izvori u Podgorici tvrde da bi Milatović pragmatično mogao okrenuti list i ipak stati uz DPS zato što bi ga odabir koalicije Spajić-Mandić mogao stajati karijere.

Na stolu je i "evropska budućnost" Crne Gore jer DPS i ostale procrnogorske stranke otvoreno zastupaju evropske vrijednosti i što skoriji ulazak u EU, pa bi se Jakov Milatović - koji je, kako sam kaže, "odan toj ideji" - mogao zbog toga okrenuti.

Time bi pokazao i Bruxellesu i Washingtonu da misli ozbiljno, za razliku od vlade ili barem dobrog njenog dijela, a ne da je samo "šarena laža".

Naime, prosrpske opcije otvoreno opstruiraju crnogorski evropski put, a jasno je da Aleksandar Vučić ne želi da Crna Gora uđe u EU, pogotovo ne prije Srbije.

No, zavrzlamama tu nije kraj.

Prije izbora iz Spajićeva su PES-a tvrdili da ni mrtvi neće s Milatovićem, a razlog iznuđenog saveza Milatovića i Abazovića bio je pokušaj da se preko podgoričkih izbora sruši vlada i isprovociraju prijevremeni parlamentarni izbori.

Pogotovo jer su stranke nacionalnih manjina - Albanci i Bošnjaci - u sukobu s ostalima oko Zakona o dvojnom državljanstvu koji najviše gura Andrija Mandić, što odgovara i Beogradu, a moglo bi potpuno promijeniti biračku krvnu sliku Crne Gore jer je to jedan od najspornijih prijedloga na kojem jaše sadašnja vlast.

Konačno, u izbornoj noći je šef DPS-a Danijel Živković požurio najaviti: "Vlada je pala. Spajić neka podnese ostavku". I politička analitičarka iz Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević rekla je za portal Antena M da rezultat liste premijera Spajića "ozbiljno dovodi u pitanje legitimitet vlade".

Mnogi su to protumačili kao da su se u DPS-u već nešto dogovorili s Milatovićem, iako za to još nema potvrde, barem dok pišemo ovaj izvještaj.

No, ako bi se našli DPS i Milatović, evidentno je da bi to bio velik udarac za vladu i "os" Spajić-Bečić-Mandić. U Podgorici, pak, kažu kako to nije nemoguće, ali kako će iz Beograda i SPC-a sada početi vršiti veliki pritisak na predsjednika Milatovića da ostane u prosrpskom jatu. Konačno, sigurno nije bilo slučajno što je poglavar SPC-a patrijarh Porfirije, kao usput, bio u Kotoru baš na dan izbora, a iz DPS-a su uložili mnogo prigovora izbornom povjerenstvu zbog, kako oni tvrde, "izbornih turista" iz Srbije i Republike Srpske koji su taj dan preplavili Podgoricu, prema "izbornom beogradskom obrascu" Aleksandra Vučića.

Naime, Vučić je svjestan da bi mu Milatovićev "odlazak" pokvario njegove "srpskosvetske" planove s Crnom Gorom.

Izbori u Podgorici mogli bi podstaknuti dalju krizu vlasti, ali bi, kako neki misle, mogli imati i drugačiji efekat - da bi se Spajić, Bečić i Mandić, baš zato što bi se mogli suočiti s neizvjesnim prijevremenim izborima, mogli još više vezati i ujediniti.

Sve zavisi od toga hoće li se Milatović i Abazović odlučiti na politički preokret i kakav.

Bošnjačka stranka, pak, pretrpjela je pravi potop.

Nije prešla prag, što je očito poruka njihovim biračima jer su na nacionalnom nivou odlučili da budu potpora radikalno prosrpskim nacionalističkim i antievropskim opcijama u vladi Crne Gore.

Doduše, neki navode da bi se Podgorica mogla naći u raskoraku te da u zakonskom roku neće moći formirati vlast pa će se izbori ponoviti, ali i Daliborka Uljarević smatra da je to, barem u ovom trenutku, malo vjerovatno.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Hisen Babajic

AKO JE MILATOVIC EVROPEJAC,KAKO TVRDI,ONDA JE DPS JEDINI MOGUCI IZBOR,AKO NIJE ETO MU CETNIKA(KOJI SU SVAKAKO PORAZENI)PA NEKA POKAZE EVROPI KO JE STVARNO,A IBRAHIMOVIC JE OVO ZARADIO ULASKOM U VLADU