20 °

max 23 ° / min 17 °

Petak

11.10.

23° / 17°

Subota

12.10.

22° / 14°

Nedjelja

13.10.

20° / 14°

Ponedjeljak

14.10.

24° / 14°

Utorak

15.10.

22° / 15°

Srijeda

16.10.

23° / 15°

Četvrtak

17.10.

21° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Crnogorski nerealni EU optimizam

Izvor: Antena M; Foto: Dragan Tomašević

Stav

Comments 5

Crnogorski nerealni EU optimizam

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Miljan Vešović 

Crna Gora je i dalje na nišanu “Srpskog” i “Ruskog sveta”. Jedan od glavnih Putinovih i Vučićevih ciljeva u Crnoj Gori je zaustavljanje procesa evropskih integracija Crne Gore.

Sa svoje strane, Vlada Crne Gore ne prestaje sa izlivima oduševljenog optimizma o izgledima Crne Gore da brzo uđe u EU. Malo umjereniji optimizam iskazuje i Evropska komisija. Crnogorska Vlada predviđa da će se pregovaračka poglavlja brzo zatvarati i da će Crna Gora biti potpuno spremna da uđe u EU 2026.

Srbija i Rusija, međutim, imaju na raspolaganju mnogo načina da spriječe Crnu Goru da ikad (ili makar u bliskoj budućnosti) pristupi EU. Te načine imaju zato što, preko proksija, kontrolišu Vladu, parlamentarnu većinu i sektor bezbjednosti. Tu kontrolu koriste i koristiće da kreiraju politike koje će biti neprihvatljive za EU i njene članice. A članice su te (važno je zapamtiti) koje donose konačnu, političku odluku da li će i kada Crna Gora biti dio EU.

Na primjer juče, glavna pro-ruska i pro-srpska politička snaga u Crnoj Gori, koalicija “Za budućnost Crne Gore” je najavila da će tražiti usvajanje Zakona o stranim agentima. Ukoliko se taj zakon usvoji, on će biti kopija ruskih i gruzijskih zakona te vrste. Jasno je – ukoliko se taj zakon usvoji, to će bez sumnje značiti kraj demokratije u Crnoj Gori. Vjerovatno ne moramo ni pominjati da će to značiti i kraj evropskog puta naše države.

Druge članice vladajuće koalicije u Crnoj Gori, kao i opozicija i civilni sektor kritikovali su zakon i signalizirali (političke partije) da ga neće podržati u Skupštini. Zašto onda pro-ruske i pro-srpske partije uopšte ulaze u tu priču? Prvo pravilo pregovaranja – postavi maksimalističke zahtjeve, da bi poslije bio zadovoljan i onim što dobiješ, iako to nije sve što si tražio.

Na ovom primjeru to funkcioniše sljedeće – Andrija Mandić i njegova družina neće uspjeti da proguraju Zakon o stranim agentima. Ipak, mogu to što im se “nije učinjelo” oko toga da iskoriste da ucjenjuju ostatak parlamentarne većine da podrži nešto drugo što im je potrebno. Na primjer, Zakon o državljanstvu. Premijer Spajić je već izrazio stav da u usvajanju novog Zakona o državljanstvu ne vidi problem. A cilj tog prijedloga je da maksimalno olakša dobijanje crnogorskog državljanstva.

U praksi, to znači “uvoz” desetina, moguće i stotina hiljada građana iz Srbije i Republike Srpske. Koje će pažljivo odabrati Vučićeve i Dodikove službe, naravno. A kad ti građani, putem novog zakona, dobiju državljanstvo, svi će se upisati u birački spisak. To će dalje značiti da će pro-srpske i pro-ruske partije bez problema dobiti svake sljedeće izbore u Crnoj Gori.

Evropska komisija je već preporučila krajnji oprez i uzdržavanje od petljanja sa Zakonom o državljanstvu. Štaviše, ukoliko se taj zakon usvoji, vrlo vjerovatno će voditi do ozbiljne destabilizacije političke i bezbjednosne situacije u Crnoj Gori. Potpuno je realno očekivati da većina crnogorskih građana neće stajati po strani i pustiti da im (nam) se država na tanjiru izruči Vučiću i Putinu.

Vučića, naravno, sve to ne zanima mnogo. Destabilizacija je upravo ono što on želi – tako čini Putinu kojemu odgovara da se Zapad “zaposli” na Balkanu a takođe sprječava Crnu Goru da brzo uđe u EU. Mandića, Kneževića i ostatak pro-srpskih/pro-ruskih političara takođe nije briga – njihovi šefovi iz Beograda i Moskve sui m dali zadatak, i oni sad taj zadatak ispunjavaju.

Predsjednika Vlade Spajića i njegovu freško (za lokalne izbore u Podgorici) sačinjenu PES-Demokrate koaliciju ili takođe nije briga, ili jednostavno ne mogu da zaustave/kontrolišu bivši Demokratski front. Spajić pokušava da se pozicionira kao glavni pokretač evropskih integracija Crne Gore, kao lider koji je uspio da ubrza proces nakon godina sporog napredovanja.

Međutim, čak i površno istraživanje procesa otkriva da sve to i nije baš istina. Prema sadašnjem planu, Crna Gora će zatvoriti četiri poglavlja do kraja 2024 – poglavlja 7, 10, 20 i 31. Sva ta poglavlja su, međutim, u nadležnosti ministarstava kojima upravljaju ministri iz albanskih i bošnjačkih partija. Tako je za poglavlja 7, 10 i 20 nadležan potpredsjednik Vlade i ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj, a za poglavlje 31 potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Ervin Ibrahimović.

Albanske i bošnjačke partije u Crnoj Gori i njihovi lideri su tradicionalno jasno patriotski nastrojeni, i bili su snažni podržavaoci obnove crnogorske državnosti i njenog učlanjenja u NATO. Današnji lideri tih partija su oštro (po našem mišljenju, opravdano) kritikovani zbog odluke da uđu u rekonstruisanu vladu sa pro-srpskim i pro-ruskim strankama. Ipak, uspjesi koje ministarstva kojim upravljaju bilježe u procesu pristupanja EU, mjereni brzim zatvaranjem poglavlja, su prirodna posljedica njihove dugogodišnje privrženosti i podrške evropskim i (prije) evro-atlantskim integracijama Crne Gore.

Prisustvo Ibrahimovića memorijalnoj ceremoniji za žrtve (hrvatske ratne zarobljenike) logora u Morinju se, u tom kontekstu, takođe može protumačiti kao pokušaj da se izglade odnosi sa (članicom EU) Hrvatskom, koji su urušeni usvajanjem (na zahtjev pro-srpskih i pro-ruskih partija) kontroverzne Rezolucije o Jasenovcu u Skupštini Crne Gore. Ibrahimovićev gest je, međutim, u oštroj suprotnosti sa potezom pro-srpskog ministra odbrane Krapovića (Demokrate), koji nije prisustvovao ceremoniji.

Sve ovo ukazuje na vrlo loše stanje vezano za pristupanje Crne Gore EU. I pored svih pompeznih najava, za sada jedino manjinske partije u vladajućoj koaliciji Crne Gore mogu da pokažu rezultate, kada pričamo o zatvaranju poglavlja. Ostatak ili otvoreno sabotira proces (po naređenju Vučića i Putina) ili je nesposoban/ne posjeduje političku volju da zaustavi one koji sabotiraju. A kako je prije pomenuto – pokušaj da se proces evropskih integracija svede na čisto tehničku stvar (implementacija reformi, zatvaranje poglavlja itd) ne dovodi do realne slike. Odluka da li će i kada Crna Gora ući će biti vrlo politička, i donijeće je članice.

Nije samo u pitanju Hrvatska koja može blokirati. Formalno-pravno, bilo koja članica to može da uradi. A svi su izgledi, da ozbiljan broj članica izražava ozbiljnu bojazan od ishoda političkih procesa u Crnoj Gori. Te države su zabrinute, da bi učlanjenje Crne Gore značilo prijem srpskog proksija u EU – što znači prijem ruskog proksija u EU. Zemlje koje mogu biti sljedeće “na liniji vatre” ruskog napada ukoliko padne Ukrajina neće pristati na nove ruske proksije u EU. Dosta su im Mađarska i (do jedne mjere) Slovačka da ispunjavaju Putinove želje u Briselu, više im ne treba.

Sa svoje strane, Srbija i Rusija se naravno “iz petnih žila” trude da Crnu Goru naprave što više pro-srpskom i pro-ruskom, kako bi se šanse za brzo pristupanje EU još više smanjile. Ako to ne urade uspostavljanjem totalne kontrole nad crnogorskom politikom (kroz sredstva poput Zakona o stranim agentima i Zakona o državljanstvu), onda mogu prosto da destabilizuju zemlju. Njihovi propagandisti već prijete građanskim ratom u Crnoj Gori ukoliko suverenističke partije i lista predsjednika Crne Gore Milatovića zajedno preuzmu vlast u Podgorici, nakon što su pobijedili na lokalnim izborima. Srpska pravoslavna crkva stoji spremna da, kao i uvijek, propagandno i logistički podrži. Crnogorski sektor bezbjednosti, koji vrvi od ruskih i srpskih agenata, vjerovatno nije dovoljno jak da se izbori s ovakvim prijetnjama.

Zato, otkud god optimizam o izgledima Crne Gore da pristupi EU dolazio, vrlo vjerovatno ne odgovara realnosti. U stvarnosti, šanse da Crna Gora uđe u EU, iako naravno i dalje postoje, su manje nego prije 5 godina. Povećati se mogu jedino ukoliko se oko pro-ruskih i pro-srpskih partija u Crnoj Gori počne praviti politički “sanitarni kordon”.

(https://x.com/MiljanVesovic ) 

Komentari (5)

POŠALJI KOMENTAR

Nikola

Autor na djelovanje Bosnjacke i albanskih partija u vlasti gleda kroz ruzicaste naocare. Oni su smokvin list vladajuce koalicije srpskih stranaka. Nista vise od toga. I sada su nebitni, a tek ce biti kada se izglasaju izmjene Zakona o drzavljanstvu.

Marko

Nema nista od analiza,analizirate ih evo vec cetiri godine,a oni vam se smiju u lice i postaju sve drskiji.Izidite konacno na ulicu i razbucajte tu izdajnicku bandu dok vam nisu razbucali drzavu.