13 °

max 23 ° / min 13 °

Srijeda

16.10.

23° / 13°

Četvrtak

17.10.

21° / 17°

Petak

18.10.

21° / 16°

Subota

19.10.

21° / 16°

Nedjelja

20.10.

20° / 14°

Ponedjeljak

21.10.

20° / 13°

Utorak

22.10.

21° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Levčenko: Sporazum Moskve i Pjongjanga nova prijetnja globalnom miru

Stav

Comments 0

Levčenko: Sporazum Moskve i Pjongjanga nova prijetnja globalnom miru

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Oleksander Levčenko

Vladimir Putin podnio je 14. oktobra ove godine Državnoj dumi nacrt o ratifikaciji sporazuma o „sveobuhvatnom strateškom partnerstvu“ između Ruske Federacije i Sjeverne Koreje. Član 4. ovog sporazuma kaže: „Ako je jedna od strana izložena oružanom napadu bilo koje države ili više država i tako se nađe u ratnom stanju, druga strana će odmah pružiti vojnu i drugu pomoć svim sredstvima na svom zbrinjavanja u skladu sa članom 51. Povelje UN-a i u skladu sa zakonodavstvom Ruske Federacije i Demokratske Narodne Republike Koreje“.

Podsjetimo, član 51. Povelje UN govori o pravu zemlje na samoodbranu. Ali nemojte dozvoliti da vas ovo obmane kada ovaj članak tumače diktatori. Prvog dana rata protiv Ukrajine, šef Kremlja je rekao da je poslao ruske trupe na ukrajinsku teritoriju koristeći čl. 51 Povelje UN-a – u svrhu samoodbrane. Putin i sjevernokorejski lider Kim Džong-Un potpisali su sporazum o sveobuhvatnom partnerstvu tokom posjete ruskog predsjednika Sjevernoj Koreji 19. juna. To je bila njegova prva posjeta DNRK u 24 godine. Putin je nakon potpisivanja rekao da sporazum predviđa pružanje pomoći pod uslovom agresije na jednog od učesnika. Kim Džong-Un je obećao punu podršku ruskom ratu u Ukrajini.

Putin je 10. septembra u poruci povodom 75. godišnjice osnivanja DNRK rekao da želi da izgradi čvršće veze sa DNRK na svim frontovima. Još prošle godine južnokorejski obavještajci su ukazivali na to da je Sjeverna Koreja poslala milion artiljerijskih granata Ruskoj Federaciji za rat protiv Ukrajine. U martu ove godine objelodanjeno je da je DNRK poslala 7.000 kontejnera municije i druge vojne pomoći Ruskoj Federaciji. U junu ove godine Agencija Bloomberg je, pozivajući se na ministra odbrane Južne Koreje, napisala da je Sjeverna Koreja poslala Moskvi 10.000 brodskih kontejnera u koje se može smjestiti skoro pet miliona artiljerijskih granata.

Postalo je očigledno da je politika Sjeverne Koreje pod utjecajem podrške Kremlja. Pjongjang je postao prkosniji. Sjeverna Koreja traži priznanje kao nuklearna sila. Stoga SAD pregovaraju da to izbjegnu. Kimovom režimu se ovo ne sviđa. Pjongjang želi da živi po svojim pravilima, a prijateljstvo sa Rusijom pruža takvu priliku zemlji, jer kolektivni Zapad ne preduzima oštre akcije kao odgovor na takve „prijateljske odnose“. Iza leđa demokratskog svijeta, njegovi opasni neprijatelji formiraju savez koji će kasnije biti teško razbiti.

Svojevremeno je takva neodlučna politika već dovela do pojave nuklearnog oružja u Sjevernoj Koreji. Sada smo svjedoci kako sjevernokorejska vojska posebno doprinosi akcijama ruske vojske, pomažući Rusima da koriste oružje koje je DNRK dostavila Rusiji. Istovremeno, sjevernokorejska vojska preuzima iskustvo vođenja rata od Rusa. Uostalom, gotovo 70 godina, sjevernokorejska vojska nije direktno učestvovala u neprijateljstvima. Stoga je moguće da će Sjeverna Koreja uskoro iskoristiti ovo iskustvo protiv Južne Koreje ili Japana.

Za smrt šestorice oficira iz DNRK-a diznalo se 4. oktobra ove godine kao rezultat raketnog napada Oružanih snaga Ukrajine na poligon u blizini Donjecka. Trojica ranjenih Sjevernokorejaca poslata su u Moskvu na liječenje. Svi su iz korejskih inženjerijskih trupa. Pjongjang je poslao vojnike da nadgledaju upotrebu sjevernokorejske municije i balističkih projektila, od kojih su neki oboreni na liniji vatre. Prisustvo tehničkih savjetnika moglo bi biti znak da Pjongjang obezbjeđuje ne samo artiljerijske granate, već i naprednije naoružanje, poput oklopnih vozila, projektila i raketnih bacača, koje zahtijevaju ličnu kontrolu. Kremlj tradicionalno negira učešće sjevernokorejskih vojnika u ratu protiv Ukrajine.

Savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost Džejk Saliven rekao je da će Sjeverna Koreja platiti cijenu ako Rusiji pruži oružje za rat protiv Ukrajine. Međutim, postoje informacije o tome da Sjeverna Koreja isporučuje Rusiji balističke rakete KN-23, KN-24 i Hwasong-9. Nakon ispaljivanja, oni se dižu visoko u vazduh i dalje, ubrzavajući, pogađaju metu gotovo okomito. Brzina takvih raketa može nekoliko puta premašiti brzinu zvuka (1236 km/h). Trenutno ih u Ukrajini mogu oboriti samo zapadni sistemi protivraketne odbrane — „Patriot“ i „SAMP/T“. Osim toga, nekoliko hiljada sjevernokorejskih pješaka trenutno je na obuci u Ruskoj Federaciji i do kraja ove godine bi mogli biti raspoređeni na linije fronta u Ukrajini.

„Slanje vlastitih vojnika da pomognu ruskoj vojsci moglo bi Kim Džong-Unovom režimu donijeti vrijednu stranu valutu i ojačati odnose s Ruskom Federacijom“, piše The Washington Post. Instruktori iz Sjeverne Koreje prate rad jednog od vojnih poligona ruskih okupatora u Donjeckoj oblasti u blizini sela Sartana. Tamo se održava intenzivna obuka sa cjevnom artiljerijom.

„Vidimo da raste savez između Rusije i režima kao što je Sjeverna Koreja. Ne radi se samo o transferu oružja. Riječ je zapravo o prebacivanju ljudi iz Sjeverne Koreje u okupacione vojne snage. Očigledno je da u takvim uslovima naše odnose sa partnerima treba razvijati“, naglasio je predsjednik Volodimir Zelenski.

On je objasnio da „kada Kijev govori o dozvolama za iskorištavanje projektila većeg dometa i odlučnijem snabdjevanju Oružanih snaga Ukrajine, to nije samo lista vojne opreme. Radi se o sve većem pritisku na agresora, koji će za Rusiju biti jači nego što može da izdrži. I radi se o sprečavanju većeg rata. Pravi mir se može postići samo snagom“.

Dakle, Sjeverna Koreja se zapravo uključila u rat protiv Ukrajine na strani Ruske Federacije. U Rusiju prenosi ne samo oružje, uključujući balističke rakete, artiljerijske granate, mine i drugu municiju, već i vojno osoblje. Režim Kim Džong Una postaje direktna prijetnja miru na Korejskom poluostrvu, a Putinov režim destabilizuje cio evropski kontinent. Saradnja Moskve i Pjongjanga je izazov ne samo za Ukrajinu, već i za cijeli međunarodni poredak. Najbolja reakcija svijeta na „partnerstvo“ dvojice diktatora može biti samo bliža konsolidacija po pitanju vojne pomoći Ukrajini.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR