18 °

max 22 ° / min 15 °

Četvrtak

24.10.

22° / 15°

Petak

25.10.

21° / 16°

Subota

26.10.

22° / 16°

Nedjelja

27.10.

21° / 15°

Ponedjeljak

28.10.

21° / 15°

Utorak

29.10.

24° / 15°

Srijeda

30.10.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ukrajinski Plan pobjede

Izvor: Arhiva

Stav

Comments 0

Ukrajinski Plan pobjede

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Oleksandr Levčenko

Plan pobjede ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog dio je globalne strategije za okončanje rata, vraćanje stabilnosti i postizanje mira pod poštenim uslovima za Ukrajinu. V. Zelenski je to najavio u avgustu ove godine prije putovanja u SAD.  Zelenski je sredinom septembra izjavio da je pomenuti Plan u potpunosti spreman, a tokom boravka u SAD ga je predstavio tokom bilateralnih susreta sa D. Bidenom, kao i K. Harrisom i D. Trumpom. Nedavno je V. Zelenski obišao London, Pariz, Rim i Berlin, gdje je premijerima Velike Britanije i Italije, predsjedniku Francuske i njemačkom kancelaru predstavio Plan pobjede.

Konačno, Plan pobjede je predstavljen poslanicima ukrajinskog parlamenta tokom govora predsjednika u Vrhovnoj Radi, koji je postao javan. Plan pobjede sastoji se od pet tačaka - geopolitičke, dvije vojne, ekonomske i sigurnosne - i tri tajna aneksa. Prva tačka je poziv Ukrajine u NATO. Prema V. Zelenskom, činjenica poziva Ukrajine u NATO može postati fundamentalna za mir i dokaz za ruskog diktatora da njegove geopolitičke kalkulacije gube.

„Za nas odlučnost u pitanju NATO-a znači i neminovnost evropskih integracija Ukrajine i odsustvo alternative demokratiji u Ukrajini. I zato je ovo polazna tačka Plana pobjede. Sada bezuslovni poziv“, naglasio je ukrajinski predsjednik. Druga tačka je odbrana. Odnosi se na nepovratno jačanje ukrajinske odbrane od ruske agresije. Volodimir Zelenski je istakao da postoji jasna lista oružja koje može da podrži potrebnu snagu ukrajinskih vojnika. Implementacija ove tačke podrazumijeva nastavak djelovanja Odbrambenih snaga na pojedinim područjima Ruske Federacije, kao i jačanje ukrajinskih pozicija i uništavanje ofanzivnog potencijala Rusije na privremeno okupiranoj teritoriji. Takođe se zasniva na pomoći partnera, posebno u kompletiranju rezervnih brigada za Oružane snage, jačanju PVO, zajedničkom obaranju ruskih dronova i projektila sa partnerima, ulaganjima u ukrajinsku odbrambenu proizvodnju, poništenja ograničenja upotrebe oružja dugog dometa, pružanje Ukrajini odgovarajućih sposobnosti za oružje dugog dometa i satelitskih podataka i informacija iz obavještajnih podataka u realnom vremenu.

Odbrambena tačka Plana ima tajnu aplikaciju i pristup joj imaju samo oni partneri koji imaju odgovarajući vojni potencijal za pomoć. Treća tačka je odvraćanje. Ukrajina predlaže da se na svojoj teritoriji rasporedi sveobuhvatan nenuklearni paket strateškog odvraćanja, koji će biti dovoljan da zaštiti zemlju od bilo kakve vojne prijetnje iz Rusije. „Paket odvraćanja je činjenica da Rusija ili ide na diplomatiju ili ide na gubitak svoje ratne mašine. Mir je zahvaljujući snazi“, smatra V. Zelenski. Ova stavka sadrži i tajni dodatak. Već su ga primili SAD, čelnici Velike Britanije, Francuske, Italije i Njemačke. Četvrta tačka je strateški ekonomski potencijal. Ukrajina nudi strateškim partnerima sklapanje posebnog sporazuma o zajedničkoj zaštiti kritičnih resursa dostupnih u zemlji, zajedničkom ulaganju i korišćenju relevantnog ekonomskog potencijala. Riječ je o prirodnim resursima i kritičnim metalima u vrijednosti od mnogo triliona američkih dolara. Tu spadaju, posebno, uranijum, titanijum, litijum, grafit i drugi strateški vrijedni resursi, koji su značajna prednost u globalnoj konkurenciji.

„Nalazišta kritičnih resursa u Ukrajini, zajedno sa globalno važnim potencijalom Ukrajine u proizvodnji energije i hrane, među ključnim su agresorskim ciljevima Ruske Federacije u ovom ratu. I ovo je naša prilika za rast“, naglasio je V. Zelenski. Ova stavka takođe ima tajni prilog koji se dijeli samo s određenim partnerima. Peta tačka je sigurnost. Dizajnirana je za poslijeratni period i, uz saglasnost partnera, predviđa zamjenu određenih vojnih kontingenata američkih oružanih snaga stacioniranih u Evropi ukrajinskim jedinicama koje su stekle pravo iskustvo modernog ratovanja, upotrebe zapadnih naoružanja i interakcije sa vojskom NATO-a. „Ovo ukrajinsko iskustvo treba iskoristiti za jačanje odbrane čitave Alijanse i garantovanje bezbjednosti u Evropi“, zaključio je predsjednik Ukrajine.

Uošteno, prema V. Zelenskom, ukrajinski partneri, kojima je predstavljen Plan pobjede, zauzeli su  "veoma praktičan" pristup. Predsjednik Ukrajine će sjutradan predstaviti Mirovni plan na sastanku Evropskog savjeta.

Govor V. Zelenskog jednoglasno su podržali svi parlamentarci prisutni u sali. Predsjednik je pozvao na ujedinjenje svih političkih snaga i ukrajinskog društva. Nakon predstavljanja Plana pobjede, održan je sastanak na kojem su učestvovali šef države, rukovodstvo Vrhovne Rade, šefovi poslaničkih frakcija i grupa. Svi prisutni na sastanku su snažno podržali Plan pobjede, što potvrđuje da je riječ o apsolutno realnom dokumentu. Predsjedavajući Vrhovne Rade R. Stefančuk je napomenuo da Ukrajina očekuje da će dobiti poziv u NATO u bliskoj budućnosti, čak i prije samita Alijanse, koji će se održati na ljeto. Prema njegovim riječima, većina članica NATO-a podržava poziv Ukrajine u Alijansu. Osim toga, situacija sa pozivom Ukrajine se mijenja, uključujući i zbog umiješanosti trupa iz Sjeverne Koreje u rusko-ukrajinski rat.

Stoga se ukrajinski plan pobjede smatra sredstvom za jačanje ukrajinske pozicije u budućim pregovorima sa Rusijom. Cilj Ukrajine je promijeniti okolnosti tako da Rusija bude prisiljena na mir. Prema riječima predsjednika Ukrajine, ako se počne sa radom prema predloženom planu, moguće je okončanje rata najkasnije sljedeće godine.

I iako je pres-sekretar ruskog predsjednika Dmitrij Peskov nazvao Plan pobjede "američkim planom da se bore do posljednjeg Ukrajinca, i čini se da ništa drugo nije predviđeno", u međuvremenu, nervoza Kremlja postaje razumljiva ako će  mjere uključene u Plan  proraditi. Moskva je mobilizirala pomoć od diktatorskih režima Sjeverne Koreje i Irana, a takođe dobija tajnu podršku od Kine, vjerujući da će joj to omogućiti da prevaziđe svu zapadnu pomoć koja se pruža Ukrajini  u borbi protiv ruskog agresora i zemalja Osovine zla. Demokratske zemlje mogu dati Ukrajini takvu veliku podršku, koja će natjerati diktatorske režime da se povuku, a ne da nameću svoju volju slobodnom svijetu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR