22 °

max 22 ° / min 13 °

Utorak

22.10.

22° / 13°

Srijeda

23.10.

23° / 13°

Četvrtak

24.10.

21° / 14°

Petak

25.10.

21° / 16°

Subota

26.10.

22° / 15°

Nedjelja

27.10.

21° / 16°

Ponedjeljak

28.10.

22° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Eksperti bez plana – i doslovno

Stav

Comments 2

Eksperti bez plana – i doslovno

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Nana Berger

Ima li nečega što bolje potvrđuje da je crnogorski premijer Milojko Spajić finansijski ekspert čiji je nesvakidašnji talenat za rukovođenje prepoznat od Amerike do Japana od izvještaja Državne revizorske institucije koja je na poslovanje njegove partije Pokret Evropa sad u 2023. dala negativno mišljenje? Možda je u rangu sa tim jedino njegov odabir najbližeg saradnika, inače predsjednika Nadzornog odbora PES-a Branka Krvavca, koji od silnih obećanja građanima nije stigao da se posveti partijskoj dokumentaciji, makar u mjeri u kojoj ga zakoni na to obavezuju.

Obećali su ekonomski raj, milijarde investicija, bolji standard, gustu mrežu auto-puteva, stanove na Veljem brdu – toliko toga da neko ko ne traži ni suštinu, ni logiku povjeruje da bi im zaista trebalo dati povjerenje za još nekoliko mandata da neometano istraju u svojoj namjeri. Da su napravili neke nesvakidašnje i neviđene stvari u javnim finansijama – moramo priznati da jesu. Učinili su penzioni sistem direktno zavisnim od indirektnih poreza, poput PDV-a. Od kojeg će prihodi rasti, akobogda.

Prošlog ponedjeljka dodijeljene su Nobelove nagrade za ekonomiju. Ne sumnjamo da je dio prezadovoljnih građana Crne Gore (čitaj: nekoliko partijskih botova i onih čiju inteligenciju ne vrijeđaju njihove objave) uvjeren da je program „Evropa sad 2“ dostojan (čitaj: aksios) ovakvog priznanja, jer em nešto poput „prosječne minimalne zarade“ svijet nije vidio, em je neko ekspresno osjetio benefite, pa makar to bili samo neumorni botovi.

Ali ovog ponedjeljka umjesto medalje i plakete stigao je izvještaj DRI u kojem jasno piše, na desetinama stranica, kako PES krši niz zakona. Gle, i to baš onih zakona na koje se u promociji svojih ideja PES najviše oslanja.

A koliko je PES vizionarski i strateški najbolje potvrđuje nalaz revizora – nijesu imali usvojen plan rada, što je inače bila zakonska obaveza. Em nemaju plan, em krše zakon, ali to je još i najbolje što je DRI otkrila. Jer možda PES jednostavno ne voli papirologiju, pa pojedinosti iz dokumentacije koje nema usmeno prenosi. U desetercu. Ili je plan rada virtuelan poput Terra-Lune, pa mu se u trag ne može ući, a revizor baš insistira na tim nekim metodama iz 20. vijeka? Ili eksperti samo smatraju da dosadne formalnosti poput Zakona o finansiranju političkih subjekata ne treba da im stoje na putu?

Revizija je pokazala i da PES ne predaje izvještaje u zakonskom roku, da pravi greške u vođenju računa i da troši novac s posebnih žiro računa za kampanje na sve i svašta, uključujući ugovore o djelu. Priznajmo, zašto bi sredstva opredijeljena za predizbornu kampanju služila samo za kampanju, kad se tu može podmiriti još poneka sitnica...

A dok obećava „punu zaposlenost“ i „reformiše“ obračune razada, PES očigledno ne vidi problem u izbjegavanju plaćanja doprinosa i ignorisanju Zakona o radu. Kao što revizija pokazuje, nijesu platili porez na dohodak u iznosu od skoro 36.000 eura. I to onih doprinosa koje su ES programima sami snizili.

Ne zaboravimo ni PIO fond, koji sada zavisi od tekućih budžetskih prihoda. Genijalno rješenje koje ne brine ni Spajića, ni Krvavca. Njih dvojica, svakako, neće ubrzo u penziju, pa zašto bi ih zanimala sudbina penzionera kad mogu nesmetano da uživaju u vlastitim finansijskim akrobacijama?

Sudbina Crne Gore povjerena je ekspertima koji su do sada pokazali majstorsko umijeće kršenja zakona, ignorisanja radnih prava i kreiranja fiskalnih bajki. Možda im Nobelova nagrada za ekonomiju izmiče, ali zato im negativan revizorski izvještaj odlično stoji.

PES nema plan ni za sebe, a kamoli za ono što obećava. I opet nikom ništa...

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

nenad_mne

Dakle, nastavljaju sa tajnim, ali organizovanim radom? Mogu li nam, bar reći koji im je krajnji cilj, iako mi znamo?

Istina

PA,PES I JESTE STVOREN OD STRANE BIA I SPC DA URNISE EKONOMIJU CRNE GORE. - AVIO KOMPANIJA - ZELJEZARA -FOND PIO - KBC -FOND ZDRAVSTVA -REKORDNA TAJNA ZADUZENJA............... GLASAJ AVETNI NARODE........ZIVJELI