20 °

max 23 ° / min 15 °

Ponedjeljak

28.10.

23° / 15°

Utorak

29.10.

22° / 16°

Srijeda

30.10.

23° / 14°

Četvrtak

31.10.

22° / 12°

Petak

01.11.

19° / 12°

Subota

02.11.

21° / 12°

Nedjelja

03.11.

17° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Lako je, draga Ursula, hvaliti državu u kojoj ne živiš

Stav

Comments 5

Lako je, draga Ursula, hvaliti državu u kojoj ne živiš

Autor: Antena M

  • Viber

 Za Antenu M piše: Mirjana Kostić

Vjerovatno su lijep oktobarski dan i podgoričko sunce toliko očarali predsjednicu Evropske komisije Ursulu Fon der Lajen da je tokom jučerašnje posjete našoj zemlji mračni crnogorski panoptikon vidjela u pozlaćenim jesenjim tonovima. Ili je dojmio tečan engleski premijera Milojka Spajića, vazda spremnog na velika isprazna obećanja? Ili se Ursulin optimizam temelji na varljivim izvještajima, koji sa ovdašnjih adresa stižu u Brisel, o blagostanju u Crnoj Gori?

Ili postoji neko nedokučivo objašnjenje za poruku koju je predsjednica Evropske komisije juče uputila građanima ekonomski i politički razorene države, kojoj prijeti nestajanje. Mnogima su kao netaktična poruga zazvučale njene impresije o „brzini i kvalitetu napretka Crne Gore“ i ocjena: “Imate dobar razlog da budete ponosni na ono što je ostvareno“. Najavila je i da će ton Izvještaja o pristupanju Crne Gore EU biti pozitivan iako, po mnogima koji su u ovoj državi boravili duže od jednog dana, učinak aktuelne vlasti nije zavrijedio prelaznu ocjenu.

Predsjednica Evropske komisije posjetila je Crnu Goru i prošle godine neđe u ovo vrijeme i Spajiću čestitala premijersku funkciju koju je tog 31. oktobra zadužio samo nekoliko sati ranije. Tri mjeseca kasnije opet čestitke Fon der Lajen upućene premijeru Spajiću „na velikom napretku koji je ostvaren na polju evropskih integracija, kao i na sjajnim rezultatima koji su napravljeni uz odličnu saradnju Vlade i Parlamenta“. Ove velika priznanja izrečena su, podsjetimo, nakon samo 100 dana rada Vlade.

Godinu ranije, tokom tradicionalne jesenje turneje po regionu (2022), izostala je posjeta predsjednice Evropske komisije Crnoj Gori. Zvanično, zbog magle na beogradskom aerodromu. Ipak, sastala se sa pola godine kasnije sa tadašnjim premijerom Dritanom Abazovićem u Briselu i tom prilikom saopštila do sada jedinu uzdržanu poruku: „Postoji prilika za Crnu Goru da krene naprijed u reformama EU“, kazala je najavljujući da će Evropska komisija nastaviti da prati CG na njenom putu ka Uniji.

Ursula Fon der Lajen je u Podgorici prvi put zvanično boravila u oktobru 2021. i tada je, tokom odvojenih susreta sa predsjednikom Milom Đukanovićem i premijerom Zdravkom Krivokapićem ocijenila da je Crna Gora na putu ka EU postigla veliki napredak, te da je važno da nastavi u tom pravcu. „Zajedničko nam je da dijelimo snove, viziju, dušu i želju za postizanjem rezultata“, kazala je tada šefica Evropske komisije, ne štedeći lijepe riječi čak ni za Krivokapićevu Vladu.  

Kad se sve sabere i oduzme, tokom pet godina i dva mandata na čelu Evropske komisije Ursula Fon der Lajen je tri puta po nekoliko sati boravila u Crnoj Gori “kako bi stekla lični utisak” o napretku na putu ka EU. Stoga i ne čudi njen nepresušni ničim izazvani optimizam kojim je tokom kratkih balkanskih turneja obasipala svoje domaćine i pokorne građane. Lako je, draga Ursula, biti velikodušan na tuđ račun i “brinuti” o sudbini države u kojoj nikad nećeš živjeti.

Komentari (5)

POŠALJI KOMENTAR

Majo

Rekla je da čestita CG na progresu...pa da, na progresu prema 27.izbornoj jedinici!

Bjanka

Guraju nas u EU a mi radimo kopamo i rukama i nogama da tamo ne udjemo. Trudi se nasa vlada svaka cast sve cine protiv EU a usta im puna EU .Mio nam Putin a u mrski zaoad saljemo svoju djecu

Mitar

Kako je nama dobro i kako svaki dan naoredujemo da Bog da da oni tako u svojim zemljama napreduju .