16 °

max 21 ° / min 16 °

Petak

18.10.

21° / 16°

Subota

19.10.

21° / 16°

Nedjelja

20.10.

22° / 16°

Ponedjeljak

21.10.

21° / 14°

Utorak

22.10.

21° / 15°

Srijeda

23.10.

23° / 14°

Četvrtak

24.10.

22° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Tračak nade u američkoj politici prema Rusiji

Stav

Comments 0

Tračak nade u američkoj politici prema Rusiji

Autor: Vladana Jovanović

  • Viber

Dok specijalni savjetnik Robert Miler i njegov istražni tim nastavljaju istragu o povezanosti Trampove kampanje i Rusije, sastanci sa diplomatama i drugim pojedincima povezanim sa Kremljom izlaze na vidjelo sve češće i sa sobom nose zabrinjavajuće implikacije, piše Huffpost.

Neki stručnjaci sada predviđaju institucionalnu krizu kao i to da će Tramp dati otkaz Mileru. Bez obzira na to kako se američka drama odigrala, vrijeme nije srećno za republiku, piše Majkl Halcel, savjetnik nekadašnjeg potpredsjednika SAD-a Džozefa Bajdena.

Magazin podsjeća na odnos Trampa i Vladimira Putina na Samitu G20 i naziva ga zabrinjavajućim dok je u Moskvi probudio optimizam.

Ipak, pojavili su se novi zraci nade. U subotu su čelnici u domu i Senatu saopštili kako su došli do dvostranačkog sporazuma o zakonskim propisima o sankcijama usmjerenim prema Rusiji zbog njenog navodnog uplitanja u američke izbore 2016. godine, te zbog kršenja ljudskih prava u Rusiji, aneksije Krima i vojne uključenosti u istočnoj Ukrajini.

"Predlog zakona učinio bi da predsjedniku Trampu bude izuzetno teško da potkopa sankcije Rusiji bez odobrenja Kongresa. Kao da to nije bilo dovoljno uznemirujuće, pažljivo osmišljeno zakonodavstvo ujedinjuje sankcije Rusije s onima Iranu i Sjevernoj Koreji, koje podržava Bijela kuća", ističe se u tekstu.

Trampov eventualni veto na zakon nosi ozbiljne političke rizike, od kojih bi najmanji bio onaj da dođe do neugodnog kongresnog preglasavanja. Suočivši se sa realnošću, portparolka Bijele kuće Sara Hakabi Sanders juče je saopštila da će Tramp podržati zakon.

"Tri su aspekta zakona o sankcijama. Prvi je republikanski prkos predsjedniku Trampu u Kongresu o ruskim pitanjima. U jeku intezivnih pritisaka iz Moskve, Senat je velikom većinom podržao članstvo Crne Gore u NATO-u krajem marta. Donji dom je malo kasnije izrazio nezadovoljstvo Trampovom anti-NATO retorikom i pro-ruskim izjavama" , navodi se u tekstu Huffpost-a.

Drugi aspekt jeste saglasnost demokrata i republikanaca kad je posrijedi zakon kojim se uvode sankcije a pisali su ga predstavnici obje partije.

Treće, ako Tramp potpiše zakon, suprotstaviće se Putinu. Neki se pitaju o čemu je bilo riječi na njihovom privatnom sastanku u Hamburgu... Putin, ističe Huffpost, nije baš stručnjak za istinsku demokratiju i podjelu vlasti. Zato bi mogao smatrati Trampa slabim, što bi bila najveća uvreda za američkog predsjednika. Mogao bi ga smatrati nepouzdanim ili nepoštenim. Nijedna nije dobra za dalje odnose SAD-a i Rusije.

Posljednjih nekoliko sedmica ne ostavlja puno mjesta optimizmu. Kao što je ranije rečeno, predsjednik Tramp je na Samitu G20 u Hamburgu imao jednu od svojih ad-hoc predstava uključujući sastanak sa Putinom na koji je poveo stručnjaka za nacionalnu bezbjednost i odnose sa Evropom i Rusijom.

"Ipak, nada umire posljednja. Možda nominacije Mičel i Voker označavaju prekretnicu u politici Trampove administracije prema Rusiji. Moja procjena i instinkti mi govore drugačije. Nadam se da nisam u pravu", zaključuje Majkl Halcel.

PREVOD: ANTENA M

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR