16 °

max 21 ° / min 16 °

Petak

18.10.

21° / 16°

Subota

19.10.

21° / 16°

Nedjelja

20.10.

22° / 16°

Ponedjeljak

21.10.

21° / 14°

Utorak

22.10.

21° / 15°

Srijeda

23.10.

23° / 14°

Četvrtak

24.10.

22° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Perfect Timing

Stav

Comments 1

Perfect Timing

Autor: T. R.

  • Viber
Posjeta američkog potpredsjednika Majka Pensa je nesumnjivi pokazatelj nove pozicije Crne Gore na političkoj i bezbjednosnoj mapi. Ona je došla u najboljem trenutku - kako za domaćine, tako i za goste, ali i za Sjevernoatlantski savez: pravi potez u pravo vrijeme!

Piše: Miodrag Vlahović

Ni podgorički avgustovski žaropek nije mogao da pokvari utisak.

Čak ni najtvrdokorniji medju ozlojedjenima i mrzovoljnima što Crna Gora uopšte dočekuje gosta iz Vašngtona, mrski im NATO i da ne spominjemo, nemaju što da prigovore. Sve je proteklo kako treba i dolikuje. I više od toga.

Riječi podrške i ohrabrenja, koje je Pens izgovorio i prije nego što je stigao kod nas - u svojim obraćanjima medijima u Talinu i u Tbilisiju - kruna su višedecenijskog iskustva u komunikaciji i saradnji Podgorice i Vašingtona. Njegova zdravica na vili Gorica je već dio istorije američko-crnogorskih odnosa.

Još jednom se dogodilo, ovoga puta oko najvažnijih i najvrijednijih stvari, da od drugih čujemo koliko smo zapravo značajni. Bez pretjerivanja i kurtoazije, visoki gost iz Sjedinjenih Država je uputio riječi pohvale i priznanja i, na način koji je svojstven Amerikancima, potvrdio da naša zemlja ima snažnu i iskrenu podršku "na te strane".

Posjeta Majka Pensa se dogodila u trenutku kada je bila najpotrebnija - i za Crnu Goru, i za NATO, ali i za same Sjedinjene Države. Rijetke su situacije, pa makar se radilo o minuciozno pripremanim diplomatskim susretima, da se u jednom dogadjaju spoji toliko pozitivnih "detalja".

Za Crnu Goru nije moglo biti ni boljeg momenta, ni važnijeg gosta, da se kaže i čuje ono što je sada važno - zapravo najvažnije za našu državu. Crnogorska nezavisnost i njen evro-atlantski stateški izbor je pod pritiskom i izazovima koji se ne smiju potcjenjivati. Zvanična Moskva odavno ne krije svoje nezadovoljstvo crnogorskom državnom politikom. Oktobarski dogadjaji, ali i sve ono što im je prethodilo i što ih prati, razlog su za oprez najvećeg stepena.

(Nije novost za Crnu Goru da unutrašnje podjele pokazuju svoje najružnije lice baš u ovakvim situacijama. "Ruski ispit" je previsok zahtjev za mnoge Crnogorce, kako god da sebe zovu. Kako nekada, tako i danas, u novim, modernim vremenima. "Izdaja Rusije", da se podsjetimo te frojdovske izjave ruskog ministra Lavrova, objašnjava mnogo toga. Takvima će zdravica američkog gosta posebno teško pasti. U tome im, sve i da želimo, ne možemo pomoći.)

Posjeta ima i neuobičajenu težinu i za sami Vašington. Predsjedniku Trampu, suočenom sa sopstvenom verzijom "ruskog testa", koja je postala predmetom posebne istrage, bila je potrebna ovakva turneja kako bi, preko svog prvog nasljednika, tradicionalnog i konzervativnog republikanca Pensa, popravio utisak izazvan brojnim oštrim i nezgrapnim postupcima i izjavama, koje su na evropskoj strani atlantske zajednice (ali i na svim drugim mjestima značajnim za svjetsku politiku) izazvale brojne nedoumice i, čak, javno iskazano nezadovoljstvo. Liše Moskve, da se razumijemo.

Uz to, Bijeloj kući, koja, kako slušamo i gledamo, sada prolazi kroz posebno turbulentni period, obilježen smjenama i ostavkama najbližih predsjednikovih saradnika, potrebni su dogadjaji i aktivnosti koje i domaću (američku) i svjetsku javnost podsjećaju na to ko su i što su Sjedinjene Države. Stabilno i normalno, dok još ima vremena, rekli bi neki.

Uloga i pozicija Majka Pensa je, u tom smislu, od najvećeg značaja za Donalda Trampa. Pens, i inače, u tom dvojcu ima funkciju svojevrsnog sidra - posebno za tzv. republikansku "bazu", ali i za američke partnere i prijatelje u svijetu. I prvi i drugi su, češće nego što je iko očekivao od neortodoksnog Trampa, bili zatečeni i ozlojedjeni njegovim tvitovima i olakim, a, po posljedicama, teškim izjavama i odlukama.

Potpredsjednik Pens je tu da stvari vrati u normalu, u očekivanu višedecenijsku stratešku matricu, koja je i danas potrebna i Sjedinjenim Državama i svijetu u kojem živimo. Želimo mu uspjeha u tome.

Na kraju, a vjerovatno i najznačajnije, turneja Majka Pensa je odagnala svaku sumnju i nedoumicu da će SAD voditi nekakvu pro-rusku ili politiku permisivnosti i popuštanja prema Kremlju. Ruta tog putovanja - estonski Talin, gruzijski Tbilisi i crnogorska Podgorica - odabrana je da bi se Putinovoj Moskvi pokazalo da je Amerika čvrsto uz NATO saveznike i prijatelje.

Baltičke zemlje, i da nema traumatičnog i tragičnog iskustva sa sovjetskom okupacijom 1939. i sa pritiscima moćnog susjeda posljednjh godina, su imale potrebu za ovakvim američkom gestom.

Isto, a možda i više, važi za Gruziju, čija je nesreća iz sukoba 2008. i otetim teritorijama Abhazije i Južne Osetije, upozorenje uporedivo jedino sa krvavom podjelom Ukrajine, u kojoj bjesni sukob iniciran i sponzorisan sa iste, gorepomenute adrese.

I, dok su baltičkim i gruzijskim prijateljima geografija i istorija podarile zajedničkog susjeda, pa su problemi i brige na samim vratima od kuće, u crnogorskom slučaju, bez obzira na udaljenost ruskih prijatelja, podrška vodeće zemlje Alijanse, je najbolja potvrda istorijskog značaja članstva u NATO.

Članstvo u Alijansi je bezbjednosna garancija, a ne prosta predaja dokumenata u Vašingtonu i dizanje zastave u Briselu. Sada je to mnogo jasnije nego ranije - i prijateljima Crne Gore i onima drugima.

Posjeta potpredsjednika Pensa će, zbog svega toga, ostati ubilježena i upamćena kao veliki i značajni diplomatski gest i uspjeh: pravi potez u pravo vrijeme na pravim adresama.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Mile

E, skromne li osobe. Pa niđe da spomene najvažnije, pa Ameri su nas zavoljeli zahvaljujući tebi! Ti si emitovao ljubav kao pravi i neponovljivi predstavnik CG.