15 °

max 21 ° / min 15 °

Subota

19.10.

21° / 15°

Nedjelja

20.10.

22° / 16°

Ponedjeljak

21.10.

21° / 14°

Utorak

22.10.

21° / 15°

Srijeda

23.10.

23° / 14°

Četvrtak

24.10.

22° / 12°

Petak

25.10.

19° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
E, do kulta

Izvor: Foto: Predrag Trokicić

Stav

Comments 0

E, do kulta

Izvor: Peščanik

Autor: Milica Mandić

  • Viber

Piše: Nadežda Milenković

Od države ostali samo dugmići, a vlast traži da gradimo, ni manje ni više nego – kult države.

Zašto vlast traži da gradimo kult države umjesto da gradimo državu?

Pod jedan, zato što se kult gradi brže i lakše nego država. Pod dva, zato što je ova vlast dokazala da umije da gradi kult i da ne umije da gradi državu. Pod tri, zato što misli da, ako izgradi dovoljno veliki kult – od njega nećemo moći da vidimo državu. (Ostale razloge dopišite sami.)

No, može li zaista kult da zasijeni pogled?

Da li bilo koja grandomanska stvar kao uostalom i kula Beograda na vodi, fontane, jarboli, može da zakloni vidik na tanjir i novčanik, na autobus, bolničku sobu, učionicu?

I kakve to države treba da gradimo kult?

One u kojoj umesto vladavine prava imamo vladavinu partijaca, u kojoj izvršitelji nesputano vršljaju po stanovima i bankovnim računima, a sudovima je važnije da li u njih ulazite u papučama nego da li ste obespravljani?

One u kojoj vlast nad nama imaju i upravnici zgrada i čuvari kontejnera i stražari pred fontanama?

Da se ne lažemo, ne traže oni ni da gradimo državu (jer im je potaman ovakva kakva jeste) niti da gradimo kult države (jer im takvo nešto ne treba) već da – oni izgrade kult predsjednika države. Jer veruju da će tako lakše i duže imati berićet.

I naravno da ne žele da izgrade kult predsjednika kao funkcije (jer bi to radili i dok je bio prethodni, takođe stranački njihov), već kult ovog predsjednika kao ličnosti.

Začudo, najavi izgradnje kulta ličnosti predsjednika usprotivila se – ličnost samog predsjednika. Rekavši da je, iako su svi prethodnici na toj funkciji kačili svoje slike po javnim ustanovama (a nisu) on ipak zamolio da se njegove ne stavljaju, štaviše – da ih je on svojeručno već skidao.

Za još veće čuđenje je činjenica da je zamolio. Što je velika promjena u odnosu na uobičajeni naredbodavni način obraćanja.

Pa zaboga, predsjednik pred kamerama čak i sedmogodišnjem dječaku naređuje („moraš“) da, iako živi u Hrvatskoj, prestane da navija za Rijeku i počne da navija za neki beogradski fudbalski klub. (Doduše, kad je pred kamerama mogao rođenoj majci da kaže kako bolje od nje zna sa koliko se kilograma rodio, što ne bi i da zna bolje od dječaka koji on klub treba da voli?)

Još čudnije će biti ako gradioci kulta poslušaju predsjednika i kad moli, a ne samo kad naređuje. I zaista odustanu od namjere da njegovim fotografijama zatrpaju državne institucije.

Jedino neće biti čudno ako umjesto fotografija počnu da postavljaju – njegove biste. Jer – kultobolja je to.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR