18 °

max 20 ° / min 15 °

Četvrtak

19.09.

20° / 15°

Petak

20.09.

24° / 15°

Subota

21.09.

25° / 14°

Nedjelja

22.09.

24° / 15°

Ponedjeljak

23.09.

24° / 16°

Utorak

24.09.

24° / 16°

Srijeda

25.09.

24° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Zlo nije eliminisano: Rađa se nasljednik ISIS-a

Stav

Comments 0

Zlo nije eliminisano: Rađa se nasljednik ISIS-a

Izvor: jutarnji.hr

Autor: Bojana Komnenić

  • Viber

Piše: Janusz Bugajski

Pad Rake i poraz Islamske države (IS) u Siriji i Iraku neće eliminirati pokret i njegove odvjetke, suradnike i imitatore. Umjesto toga, preobratit će se u drugim regijama svijeta i osigurati još raspršenije terorističke izazove za zapadni svijet.

Neki dužnosnici, uključujući predsjednika Donalda Trumpa, pozdravili su gubitak teritorija u Siriji i Iraku kao dokaz da je IS vojno poražen. Takvi pogledi previđaju temeljne odlike modernog džihada: pokret nije ograničen na ikoju državu ili regiju i može poprimiti različite oblike napadajući zapadne ili ciljeve muslimana suparnika.

Na vrhuncu svoje moći u 2014. godini samoproglašena Islamska država Iraka i Levanta (ISIL) imala je vlast nad oko devet milijuna ljudi na prostoru koji odgovara veličini Jordana. Skupina je funkcionirala kao pobunjenička vlada, prikupljajući poreze i zaradu od nafte te istodobno pružajući različite lokalne usluge. S mračne strane nametala je građanima svoju puritansku verziju islama i izvršavala okrutne kazne za njegovo bilo kakvo kršenje, uključujući i javna smaknuća.

Sljedećih tjedana IS će biti eliminiran iz preostalih skloništa u pustinji i manjim urbanim centrima uz sirijsko-iračku granicu. Istodobno je broj novaka, koji se priključuju pokretu u regiji, snažno pao: od oko 1500 mjesečno na nekolicinu. Unatoč tom snažnom udarcu, IS neće samo jednostavno nestati jer njegova ideologija i nemilosrdnost imaju snažan odjek u jezgri bijesnih i neostvarenih u gotovo svakoj zemlji.

Sljedećih mjeseci treba pomno promatrati dva fenomena: kako će borci iz Iraka i Sirije preuzimati druge nestabilne teritorije te njihovu pojačanu infiltraciju u zapadna društva. U prvom scenariju, gubitak sadašnje teritorijalne baze na Bliskom istoku je prisilio vodstvo da se regrupira u nove terorističke formacije. IS karakterizira jedinstvena fleksibilnost jer je višeetnički pokret u kojem je religijsko uvjerenje ključno obilježje identiteta.

Upravo zato može djelovati bilo gdje i novačiti borce iz svih kutaka Zemlje. Postoji nekoliko graničnih regija na Bliskom istoku, u Aziji i Africi koje pate od nedostatka organizirane vlasti, gdje se lokalno nezadovoljstvo glavnim gradom može razjariti i gdje se mogu iskoristiti etnički i religijski sukobi. To stvara uvjete ćelijama IS-a da se infiltriraju i prošire svoju pobunu te privuku borce izvana i iz te zemlje.

Libija je prva takva kritična zemlja koja nema snažnu središnju vladu i gdje dominiraju regionalne milicije. IS planira novu bazu sagraditi u gradu Sirtu kako bi ojačao radikalnije islamističke skupine. Značajne mogućnosti IS-u otvaraju se u saharskoj Africi, posebno u graničnoj regiji između Malija, Burkine Faso i Nigera. IS također može ojačati svoju prisutnost na Arapskom poluotoku i na Rogu Afrike, raspaljujući građanske ratove te preuzimajući kontrolu nad nestabilnim ozemljem u zemljama kao što su Jemen i Somalija.

Središnja Azija je druga ranjiva regija. Proteklih tjedana nova se organizacija počela širiti na graničnom prostoru između Tadžikistana i Turkmenistana s jedne strane te u Afganistanu s druge. Pokret Khorasan već broji nekoliko tisuća boraca i čini se da je nasljednik IS-a. Ne predstavlja opasnost samo za Srednju Aziju, nego i za Rusiju zahvaljujući migracijama militanata u regiji.

Nažalost, lokalni muslimanski vođe pokazali su vrlo malo želje da se suprotstave pokretu, a nacionalne vlade su preslabe da bi u potpunosti kontrolirale cijeli teritorij.

U svojoj inačici IS može multiplicirati svoje terorističke napade malog opsega u zapadnim zemljama. Ne treba kontrolu teritorija i masu oružja kako bi proširio svoj doseg, nego borce voljne angažirati se u masovnim ubojstvima i samoubilačkim misijama.

Već ima nepoznat broj entuzijasta ili lakovjernih podupiratelja u zapadnim zemljama, a tu su i bivši borci koji se vraćaju kući u potrazi za novim misijama. Abu Bakr al-Bagdadi, lider IS-a, nakon strahota u Barceloni i Londonu potvrdio je da njegova organizacija planira terorizirati Amerikance, Europljane i Ruse, okrećući se taktici urbanog terorizma i sabotaže.

IS može inspirirati pojedince da se uključe u terorizam u gradovima na Zapadu, gdje mala spavajuća ćelija može samostalno odrediti cilj, trenutak i metodu bez koordinacije s nekim zapovjednikom.

Nažalost, nema veće međunarodne inicijative za obnovu Iraka i Sirije nakon što ih je IS porušio. Osim toga, povratak Asadova režima vjerojatno će raspaliti lokalne srdžbe i sporove koji su bili zaslužni za stvaranje IS-a. Ekonomski nedovoljno razvijena i zanemarena područja također su u nekoliko država bila na meti radikala.

Uz to, nema procesa rehabilitacije i preobuke bivših boraca za povratak u građanski život. Upravo obrnuto, postoje tisuće djece koja su odrasla s ideologijom džihadizma i protuzapadnjačke ideologije te su povodljiva za novačenje. Poraz u Raki bi mogao u stvarnosti voditi do obnove novačenja kao odmazde zbog intervencije Zapada na Bliskom istoku. IS je izgubio bitku, ali još nije izgubio dugotrajni rat.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR