15 °

max 21 ° / min 15 °

Četvrtak

19.09.

21° / 15°

Petak

20.09.

24° / 15°

Subota

21.09.

25° / 14°

Nedjelja

22.09.

23° / 15°

Ponedjeljak

23.09.

24° / 16°

Utorak

24.09.

23° / 16°

Srijeda

25.09.

22° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
TV Carigrad: Kosovo nije Srbija; Vučić spreman da preda "svetu srpsku zemlju" Zapadu?

Stav

Comments 1

TV Carigrad: Kosovo nije Srbija; Vučić spreman da preda "svetu srpsku zemlju" Zapadu?

Izvor: tsargrad.tv/prevod Antena M

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Ruski informativno-analitički TV kanal Carigrad, vlasništvo Putinovog tajkuna od povjerenja Konstantina Malofejeva, objavio je danas tekst o dešavanjima na relaciji Aleksandar Vučić - Amfilohije Radović. Analizu prenosimo u cjelosti jer je znakovita u kontekstu spekulacija o pozadini Apela DSS i Amfilohijevih otvorenih sumnjičenja da predsjednik Srbije sprema "izdaju Kosova".

Piše: Andrej Afanasjev

Duboke kontradikcije, posljednjih decenija akumulirane u srpskom društvu, izlaze na površinu. Mediji izvještavaju da, prvi put u savremenoj istoriji Srbije, postoji stvarna opasnost da se rukovodstvo zemlje saglasi s priznanjem odvajanja Kosova.

Uzbunu je digla je Demokratska stranka Srbije, koja je optužila predsjednika države Aleksandra Vučića da namjerava da preda zemlju koja je sveta za srpski narod.

U izjavi koju su potpisali brojni predstavnici srpske javnosti, iskazana je bojazan za budućnost Kosova koje će biti ''oteto od Srbije''.

''Buduće generacije neće biti nesrećne ukoliko im mi ostavimo neriješeno to pitanje. One će postati nesrećnije ukoliko i njih i sebe zauvijek osramotimo tako što ćemo napustiti Kosovo i Metohiju, našu čast i naš Jerusalim. Nikada to niko nije uradio. Prihvatanjem takvog presedana, Srbija bi brendirala sebe i sve Srbe sramotom i zadala bi sebi smrtonosni udarac''-navedeno je u Apelu.

Smrtonosni udarac je možda najtačnija definicija za moguće priznavanje nezavisnosti Kosova od Beograda. U jednom od intervjua, Vučić nije isključio mogućnost da Srbija neće spriječiti Kosovo da dobije mjesto u UN. A sada se može potpisati takozvani Univerzalni dokument o normalizaciji između Srbije i Kosova, koji može promijeniti karakter odnosa između Beograda i Prištine.

Predsjednik je pod velikim pritiskom: s jedne strane Zapad traži priznanje nezavisnosti Kosova, s druge strane - srpski narod mu neće oprostiti takav korak, a možda će se postaviti i pitanje impičmenta. Mogući su i masovni nemiri ili državni udar.

Srpska pravoslavna crkva zauzima važan stav u ovom pitanju. Jedan od potpisnika Apela, mitropolit Amfilohije, siguran je da se Srbija gura po istom putu kao i Crna Gora, koja je nedavno prisiljena u NATO.

''Svi dobro znaju kakav je stav naših glavnih neprijatelja - NATO i SAD - u odnosu na Crnu Goru i u odnosu na Srbiju. Oni su uspjeli da prisile crnogorske vlasti da napuste suštinske principe crnogorske države. Sada to zahtijevaju od Srbije i Vučića. Nažalost, put koji je Vučić izabrao u svojoj kombinatorici i manjak povjerenja u njegove korake, bio je razlog za izradu Apela''- riječi su Amfilohija.

Srbija je zaista okružena neprijateljima. Sa svih strana duž njenih granica su zemlje NATO-a, organizacije koja je bombardovala Beograd i, napomenimo, i Crnu Goru prije 19 godina, a čije je liderstvo prošle godine učinilo ovaj bivši dio Jugoslavije 29. članicom Sjevernoatlantskog saveza.

Samoubistvo Srbije: Vučić će predati Kosovo Zapadu?

Vučić je tokom svoje političke karijere pokušavao da balansira između Zapada - s jedne strane i srpskog naroda i Rusije - s druge. Nedavno je pritisak na Beograd po pitanju Kosova značajno porastao i vjerovatno će se Vučić predati. Tada će posljednja šansa za očuvanje svete kosovske zemlje za Srbe biti Rusija.

Ali i tada sve nije tako jednostavno. Biće teško da Moskva pomogne Srbima u kosovskom pitanju ukoliko im Beograd okrene leđa.

Doktor političkih nauka, istraživač u beogradskom Institutu za evropske studije Stevan Gaić poziva na razdvajanje volje rukovodstva Srbije i naroda u zemlji:

''Što se tiče Rusije, mi smo zabrinuti zbog izjave predsjednika Putina da će se Rusija složiti sa bilo kojom odlukom o Kosovu, koju donese zvanični Beograd. To ostavlja mogućnost da se Rusija saglasi sa odlukom Beograda da usvoji antidržavno rješenje za Kosovo, što onda znači da će odricanje od Kosova biti konačan stav Srbije.

Vlada Srbije, pod ovakvim pritiskom, ne predstavlja Vladu koja je glas srpskog naroda.

U ovoj situaciji važno je shvatiti šta je strateški interes Rusije. Pred Rusijom su dva izbora: podržati političku elitu, koja ima vrlo indirektnu vezu sa Srbijom i Rusijom i može se promijeniti u bilo kom trenutku, ili zaštititi ljude koje smatramo našom najbližom braćom vjekovima.

U svakom slučaju, konačna odluka o Kosovu biće donešena ne u Beogradu, već u Moskvi. I ona treba da bude osmišljena.

 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

gost

"U svakom slučaju, konačna odluka o Kosovu biće donešena ne u Beogradu, već u Moskvi. I ona treba da bude osmišljena." Pa to je ta srpska neutralnost. Vucic ce priznati nezavisnost Kosova, zato je i doveden na vlast 2012. godine. Ja u to nemam nikakvih sumnji.