17 °

max 25 ° / min 15 °

Subota

21.09.

25° / 15°

Nedjelja

22.09.

23° / 15°

Ponedjeljak

23.09.

24° / 15°

Utorak

24.09.

23° / 15°

Srijeda

25.09.

22° / 17°

Četvrtak

26.09.

24° / 15°

Petak

27.09.

26° / 17°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
ZAŠTO, KAD AMFILOHIJE NAČEPI VUČIĆA, JAUKNE VLADA CG

Stav

Comments 11

ZAŠTO, KAD AMFILOHIJE NAČEPI VUČIĆA, JAUKNE VLADA CG

Autor: Nikoleta Rakočević

  • Viber
Kolumna Darka Šukovića.

Piše: Darko Šuković

Ako ovaj politički besporedak stvarno po nekakvom poretku sljeduje, priznajem - nijesam kapac da ga dokučim. Zato sam se nadao, kao svaki praznovjernik po Julijanskom kalendaru, da će period dramatične insuficijencije principa i logike skončati u metiljavoj 2017. Kad ono, međutim...

Ostade mi, tako, u prošloj, neobjašnjeno čudo što ambasadorka SAD i mitropolit SPC imaju istog favorita među strankama i liderima? Kojem Amfilohije iznajmljuje pravoslavne pionire za troprstenu kampanju, pa onda direktivno ućeruje glasove svoje pastve. Dok Uehara, između ustreptalih susreta sa Đukanovićem (nakon kojih izdaju usaglašena panegirik-saopštenja) i smočanja kačamaka, kapciozno pita predstavnike manjinskih akcionara u vlasti što bi falilo da malo probaju sa našim Aleksom?!

Pritom su SAD ostale okosnica NATO, Amfilohije na stanovištu da je Alijansa „Treći rajh“, a Demokratama se Sjevernoatlantski savez iz strateške neutralnosti u ad hoc pretvorio.

Sa egzarhom Pećkoga trona druga generacija mladih, lijepih i pametnih dijeli pogled na prošlost, fundamentalne vrijednosti savremenih svetosavca i geostrateške projekcije za buduće vremja. Sve suprotno od sistema vrijednosti iz kojega nam dolazi ekselencija Uehara.

Pride nam se, prvog stvarno radnog dana u Novoj, objavio i Hojt Brajan Ji, američka verzija Štefana Filea, opsjednutog da Crnu Goru udesi po sopstvenoj kreaciji. Čak i nakon podnošenja ostavke na mjesto zamjenika pomoćnika za...malo uhvaćen u prekršaju lažnog predstavljanja funkcijom na kojoj (više) nije! Još, očito, ne shvatajući da prokletstvo podrške koncerna Vijesti ne važi samo za domaću političku elitu. I da se može smatrati srećnikom što na meniju ima (?) gravče na tavče ili ćevap kod Želje.

Ni Vlada Crne Gore, izgleda, nije iskoristila blage dane za starteška preispitivanja. Ničim izazvana, bacila se ispred Ane Brnabić da primi Amfilohijev metak, upućen Aleksandru Vučiću!? Istina, čojstvo jeste braniti drugoga od sebe, ali bi u narečenoj situaciji Vladina intervencija imala smisla jedino ako su tačne naslovnice Vučićevih beogradskih propagandnih sredstava, da je predsjednika Srbije spopao „Milov mitropolit“!?

Pošto se Đukanović i Amfilohije odavno ne mirišu, ostaje da dumamo zašto naša Vladu jaukne kad arhiepsikop cetinjski načepi Vučića, a glasa ne pušti kad duhovnik Crnogorce nazove volovima i sličnim biranim izrazima? Da ne ulazimo u kolosalne dubioze identitetske politike crnogorske vlasti (ne samo ove Vlade, nego i svih prethodnih), koje su za Božić vascijelu Crnu Goru pretvorile u bulevar SPC badnjaka, a CPC dovele do prosjačkog štapa i livadskih liturgija.

Elem, iako može biti sporna mjesna nadležnost za naredni pasus, jer se tiče susjedne Srbije, ne da mira pitanje: ko je mitropolitu crnogorsko-primorskom, brdskom i skenderijskom otkrio strogo čuvanu tajnu da je Kosovo izgubljeno? I to na punoljetstvo Kumanovskog sporazuma i vojne intervencije „Trećeg rajha“! I zašto kažu da to, zapravo, Rusi, kroz Amfilohija i ostale potpisnike Apela za odbranu KiM, udaraju na Vučića, ako je tačno da bi „Humanitarni centar“ u Nišu već na ljeto mogao dobiti diplomatski status? Što bi značilo da Srbija više neće da sjedi na dvijema stolicama, nego na jednoj – ruskoj.

A, što bi Evropsku uniju, naćeralo da još jednom razmisli je li za paket aranžman ili za princip regate. U posljednje četiri sedmice, precizna mjerenja pokazuju, zvaničnici EK ravno devet puta mijenjali su stav: regata-paket-regata-paket-regata-paket-regata-paket-regata... pa je ljudski razumljiv strah da bi nova promjena startegije Brisela u politici proširenja, ovaj tekst mogla učiniti bajatim dok pritisnem „publish“.

O ozbiljnosti politike što je kreira aktuelna briselska administracija govori i prednovogodišnja imperativna poslanica Johanesa Hana Crnogorcima, da u Novoj „prevaziđu podjele“! Planiram, zato, da mu, ako je moguće prije Vaskrsa, poklonim „Ljetopis popa Dukljanina“(XII vijek), sa žuto podvučenim pomenom „zle Raške struje“ i posvetom – važi, Komesare, samo reci kako!?  

Komentari (11)

POŠALJI KOMENTAR

Giro D'Shabo

@Vuk, Zavrsena je ta utakmica, odavno. Nego skine te svetosavske naocare da ugledas dana bijeloga...

Vuk

Prvo poluvreme na Kosovu polju je prošlo , drugo će doći.Srpski vukovi neće na kraju podviti rep i ponovo napustiti Kosovo polje.

Plač za (nad)...

Vala ove diplomatske domaćice nam usko kroje.Pih! Onaj što je bio prije ovoga mitropolita, crni trag je ostavio. Po njemu se ovaj ovdašnji, još crnji, kreće. Tadašnja vlast se znala s onijim obračunati, a današnja s ovijem samo kad se napadne Vuče i njegovi. Ima li toga vjetra da rašćera ovo zlo!