15 °

max 20 ° / min 15 °

Četvrtak

19.09.

20° / 15°

Petak

20.09.

24° / 15°

Subota

21.09.

25° / 14°

Nedjelja

22.09.

24° / 15°

Ponedjeljak

23.09.

24° / 16°

Utorak

24.09.

24° / 16°

Srijeda

25.09.

24° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kome odgovara nehotični rat u Evropi?

Stav

Comments 0

Kome odgovara nehotični rat u Evropi?

Izvor: Al Jazeera

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber
Piše: Boris Varga

Godišnji izveštaj "Do ruba – i nazad?", koji je objavljen za Minhensku bezbednosnu konferenciju, navodi da je između Evrope i Rusije povećana opasnost od nehotičnog vojnog sukoba zbog nagrizanja sporazuma o kontroli naoružanja, raspoređivanja dodatnog oružja i napetosti zbog vojnih vežbi NATO i Rusije. Trenutno opasno stanje moglo bi dovesti do daljnjeg pogoršanja bezbednosti u Evropi, a "pogrešne procene i nesporazumi mogu lako dovesti do nenamernog vojnog sukoba", kaže se u tom izveštaju.

Od izbijanja ukrajinske krize ova tenzija između Zapada i Rusije samo raste. Povećane su aktivnosti sa obe strane na kopnu, u vazduhu i na moru. Velika Britanija upozorava na povećane ruske plovidbene relacije koje se odvijaju blizu njenih teritorijalnih voda. Predstavnici zapadnih komandi više puta su se žalili na ruske incidentne letove uz njihove vazduhoplovne i pomorske snage na Baltiku.

U ovakvim okolnostima nije teško zamisliti kako bi izgledao taj nenamerni sukob. Ali, da li bi to bilo samo ispaljivanje jedne-dve rakete i tragično obaranje neke vojne letelice ili je rizik od ruske vojne intervencije duž jugoistočne Evrope (od Baltika do Crnog mora) zaista tako ozbiljan, kako kažu na Zapadu, da može prerasti u nešto više od lokalnog oružanog konflikta? Ko, u stvari, dobija a ko gubi u vojnim tenzijama između Zapada i Rusije?

Rat već odavno traje

Poslednjih godina između Rusije i Zapada vodi se veoma uzavreli hladni rat. Prvo su SAD i Evropska unija podržale Majdan i svrgavanje Viktora Janukoviča u Ukrajni. Zatim je Rusija krenula u Zapadno "dvorište", podržavajući populističke, desničarske, antievropske, antidemokratske i antisistemske političke snage. Još uvek je teško oceniti posledice ruskog "mešanja" u političke procese na Zapadu, ali bi američki predsjednik Donald Tramp u toj priči mogao biti najveći ruski poklon Zapadu.

Nije Rusija direktno mogla da utiče na Britance da izglasaju izlazak iz EU-a, ali Bregzit i kidanje transatlantskih veza dugoročno itekako ide u korist Rusiji. "Nehotično" obaranje nekog ruskog aviona iznad Baltika sigurno ne bi od Evrope napravilo Donbas, ali bi pojam realnog rata ušao u svest, u kuću, u misli pred snom svakog obivatelja Starog kontinenta. A to znači – novi strah.

Rusija zna da je panika u decenijama uljuljkanim demokratskim državama EU-a najefektivnije oružije protiv Zapada. Pokazati da je NATO, kao poslednja potka koja spaja i čuva saveznike od Vašingtona do Istanbula, crvotočan i nepouzdan u odbrani vlastitih interesa bio bi pogodak u srž zapadnog poretka. Građani zapadne Evrope su već i onako poslednjih godina dovoljno uplašeni imigrantima, terorističkim napadima, neizvesnošću od novih kriza. Oni se sve više plaše javnih mesta, aerodroma, stranaca. Rusije još uvek ne.

Zato slučajni vojni sukob u Evropi najviše odgovara Rusiji. Donedavno uljuljkana EU, koja se samo na kratko trgla od zverstava u komšiluku u bivšoj Jugoslaviji, sada se budi uplašena zbog ugrožene vlastite bezbednosti. Teško je reći kako će na sve te izazove i paranoje reagovati građanin Evrope. Za sada je kesnofobičan, islamofobičan, na izborima bira slatkorečive populiste, protivi se proširenju EU-a...

Još se pamti 'ruska čizma'

Dok je u Rusiji antizapadna atmosfera istorijska konstanta, a politička mobilizacija za sukob sa Zapadom uveliko već važan deo politike Vladimira Putina i kampanje za predstojeće predsedničke izbore u martu ove godine, u zapadnoj Evropi populisti još uvek ne razmišljaju o antiruskoj mobilizaciji svojih birača. Pre će biti da su oni trenutno više inspirisani Putinom (poput Alternative za Nemačku), jer mnogi od njih dobijaju ne samo ideje o "tvrdoj ruci", već direktno i ruski prljav novac. Pa to je valjda bolje nego ratovati....

U Evropi još uvek pamte posledice "ruske čizme" iz Drugog svetskog rata, još uvek se zavisi od ruskih energenata... Zato svaka pomisao u zapadnoj Evropi na rat sa Rusijom asocira ne na pobedu, već na poraz i potpuno ruiniranje. Zato će EU, predvođena Nemačkom, praviti ustupke Rusiji, čak iako bude imala svoju posebnu od NATO armiju, o čijem mogućem formiranju je bilo reči i na ovogodišnjoj Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji. Moskva je toga svesna, zato taktizira u Ukrajini i krizu drži na "tihoj vatri", znajući da će EU, bez SAD-a, zatvoriti oči na aneksiju Krima, a konflikt na istoku Ukrajine raznim mirovnim sporazumima staviti pod tepih.

Napeta situacija u Evropi za Rusiju je neka vrsta nove nesazvane konferencije u Jalti, koja crta granice podele uticaja između Brisela (Vašingtona) i Moskve. Taj "strah od straha" bi mogao da garantuje da se NATO neće širiti na istok i bivše socijalističke republike, a EU na republike bivšeg SSSR-a. Međutim, dok Sjedinjene Američke Države još uvek imaju uticaj u Evropi, nehotični oružani sukob može postati veoma nepovoljan i po Rusiju.

Lider politike pritiska na Rusiju zbog ukrajinske krize je upravo Vašington. Čak je i Tramp nemoćan da ignoriše prst uperen prema Moskvi sa raznih grana američke vlasti. Odluke o naoružavanju Ukrajine od SAD-a mogu se smatrati ne samo odbranom američkih saveznika (čitaj interesa) u Evropi, već je to i odmazda Vašingtona za rusko mešanje u njihove predsedničke izbore.

Čekajući novi 'Put svile'

Putin i ruski političari su i ranije više puta najavljivali da će naoružavanje Ukrajine dovesti do direktne, odlučnije i agresivnije ruske intervencije u Ukrajini. Najavljivano je da će u tom slučaju Ukrajina biti "pregažena". Sukob na istoku Ukrajine realno bi u tom slučaju mogao poprimiti oblik ratnog poligona odmeravanja snaga između SAD-a i Rusije za uticaj u Evropi.

Međutim, i Zapad dosta toga rešava u tenzijama sa Rusijom. Pre svega zaustavljanje uticaja nelegalnog ruskog kapitala koji je u SAD i Evropu ušao preko raznih ofšorova i zamagljenih projekata, a na koji zapadni puritanci donedavno uopšte nisu bili gadljivi. Ruski tajkuni, izrasli iz države, kupovali su masovno širom zapadne Evrope nekretnine, firme, jahte i fudbalske klubove. Te blagoslovljene državom ruske finansijske sheme su bile osnov konspirativnog finansiranja političkih aktivnosti na Zapadu, među kojima su i gasovodi. Jedna od takvih gigantskih korupcionih mreža trebao je da bude i Južni tok.

Personalne sankcije koje je EU, a posebno SAD, uveo ruskim firmama i pojedincima zbog Ukrajine dobra je šansa i povod za sabijanje vlastitih redova i na Zapadu. Jer, pred vratima EU-a, iscrpljene u ekonomskim i političkim krizama, sankcijama i štednjama, akumuliše se kineski kapital za novi Put svile, koji će za Zapad tek postati veliki izazov.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR