16 °

max 18 ° / min 10 °

Ponedjeljak

16.09.

18° / 10°

Utorak

17.09.

21° / 11°

Srijeda

18.09.

23° / 15°

Četvrtak

19.09.

22° / 15°

Petak

20.09.

24° / 15°

Subota

21.09.

24° / 15°

Nedjelja

22.09.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Balkanska dijagnoza Evrope

Stav

Comments 0

Balkanska dijagnoza Evrope

Izvor: Pobjeda

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Piše: Miodrag Vlahović

Nepotrebno je, vjerovatno, ponavljati, ali da, eto, počnemo tom podrazumijevajućom i očevidnom činjenicom, koju voljno ili po inerciji počesto umijemo da zaboravimo: izjave EU zvaničnika nam više govorie o poretku stvari i političkom i ekonomskom zdravlju Evrope, nego što pružaju jasni recept za zemlje Zapadnog Balkana koje se nadaju članstvu u evropskoj zajednici naroda i država. To zorno potvrdjuje i posljednja izjava Johanesa Hana, evropskog komesara za dobrosusjedske odnose i proširenje. Da skratimo i uprostimo, ne zbog kompleksnosti te misli, već zbog uštede prostora i vremena: gospodin Han nam poručuje da nema proširenja EU. Kao glavica luka, kada se skinu svi slojevi značenja, poruka, asocijacija i metafora, kurtoaznih pohvala i direktnih i posrednih pokuda, kada se, dakle, stvar oljušti do kraja - nema proširenja.

Niti će ga skoro biti. Šansa da se to Kopno pojavi na horizontu balkanske pučine potopljena je serijom dogadjaja, koje su najavili i definisali Bregzit i selidba Donalda Trampa u Bijelu kuću. Znate o čemu se radi, da ne prebrojavamo izbjeglice koje kidišu na Evropu, podstičući, ni krivi ni dužni, bujanje jeftinog populizma, s obije strane Atlantika, koji je ovdje bitan jer je jasno da bez snažnog atlantskog partnerstva ni evropska gradjevina ne može biti stabilna i rezistentna na mnogobrojne izazove - od ekonomskih do bezbjednosnih.

Poruke koje Brisel i prijestonice zemalja članica šalju istinskim i nominalnim zagovornicima evropske ideje na jugoistoku Kontinenta ogledalo su aktuelnih evropskih muka i problema. Evropsko članstvo podrazumijeva i kapacitet i spremnost da se bude strpljiv, uzdržan i kooperativan. To, dakle, važi i za zemlje-kandidate. Za njih čak i više od samih članica EU. Za one koji su najviše odmakli na tom putu, kao što je slučaj sa našom malom Crnom Goru, možda i najviše od svih. Strpljiva upornost je potrebna, ma koliko to teško bilo napisati i čitati, poslije svih ovih godina i muka i problema koje je Balkan zapadnog imena pretrpio i preživio. A naročito kada postane jasno, kao što je to doba u kojem živimo - da je proširenje, zvanično, na samom dnu spiska evropskih projekcija - da nezvanične i nejavne projekcije i analize ne pominjemo.

Zemlje EU su, logično i neizbježno, okrenute sebi i svojim problemima. Kriza i nesigurnost izazivaju kontrakciju, a ne optimističku i altruističku želju za proširenjem. Treba li napominjati - nije pametno ljutiti se na neizbježno. Klatno evropskog entuzijazma i raspoloženja za širenje je sada na lošoj strani istorije. Toj činjenici se ne nazire kraj.

Summa summarum: reforma EU je preduslov, tj. jedina kredibilna platforma za proširenje. Jednostavno je ovo napisati, izvedba će biti teška, duga i neizvjesna. Što se u medjuvremenu može desiti na Balkanu, znamo i iz stare i iz sasvim svježe istorije. Da li je nama, ali i našim prijateljima u Briselu, potrebno jače “podsjećanje”?

U najboljem interesu Evrope je da njeni lideri shvate da je balkanska situacija, sve naše zemlje zajedno i svaka od njih pojedinačno -u ovom smislu, i ovoga puta u istoriji - evropski front, evropski izazov i evropska agenda. Zato istinski balkanski euro-entuzijasti treba da nastave da pitaju, sumnjaju i kritikuju evropsku politiku i agendu, iako to ljuti neke euro-birokrate u evropskoj prijestonici. Prosta im bila ta ljutnja - nije evropski ćutati, zar ne?

Stvari su uvijek mijenjali oni koji su smjeli i znali da politika podrazumijeva i pravo i obavezu da se slobodno i javno iskaže mišljenje, posebno ako vas na to obavezuje povjerenje birača i karakter funkcije koju obavljate, a ne oni koji poslušno klimaju glavama i zvanično se (i sasvim nekredibilno) oduševljavaju svakim papirom, izjavom i porukom koji nam dolaze iz Brisela.

Tako će biti i u ovom našem neveselom slučaju, neizbježno.

(Autor je bio crnogorski ministar inostranih poslova i ambasador u SAD, a trenutno je ambasador pri Svetoj Stolici. Iznijeti stavovi i mišljenja ne odražavaju nužno zvanične stavove Crne Gore.)

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR