17 °

max 20 ° / min 15 °

Četvrtak

19.09.

20° / 15°

Petak

20.09.

24° / 15°

Subota

21.09.

25° / 14°

Nedjelja

22.09.

24° / 15°

Ponedjeljak

23.09.

24° / 16°

Utorak

24.09.

24° / 16°

Srijeda

25.09.

24° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ako eskalira trgovinski rat, SAD će biti među najvećim gubitnicima!

Izvor: Foto: Rojters

Stav

Comments 0

Ako eskalira trgovinski rat, SAD će biti među najvećim gubitnicima!

Izvor: jutarnji.hr

Autor: Bojana Komnenić

  • Viber

Piše: novinar Jutarnjeg lista Adriano Milovan

Eskalacija trgovinskog rata gospodarsku bi aktivnost u SAD-u već u prvoj godini mogla znatno usporiti, pokazuju nove analize Europske središnje banke (ECB).

Analiza koju su izradili u Frankfurtu temelji se na nekoliko (zasad i dalje samo hipotetičkih) pretpostavki. Prva je izbijanje "pravog trgovinskog rata", u kojem, primjerice, administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa uvodi carine od 10 posto na cjelokupan uvoz u SAD, na što američki trgovinski partneri, a ponajprije Kina, odgovaraju istom mjerom. Druga je pretpostavka da takav trgovinski rat traje dvije godine. Treća pretpostavka govori čak i o nekim pozitivnim posljedicama protekcionizma, poput povećanja proračunskih prihoda, kojima se smanjuju fiskalni deficiti, a u određenim je segmentima moguće i jačanje domaće proizvodnje, koja bi zamijenila uvozne proizvode. Nadalje, očekuje se da protekcionizam ipak ne bi značajnije utjecao na monetarne politike u svijetu, kao ni na tečajeve vodećih valuta.

Unatoč tome, u ECB-u ističu da bi posljedice protekcionizma bile negativne, kako po gospodarstva SAD-a i Kine, koje posebno obrađuju, tako i na svijet u cjelini. U slučaju izbijanja većeg trgovinskog rata udarac bi pretrpjela i svjetska trgovina u cjelini, ali i gospodarski rast u svijetu.

Posljedice eskalacije trgovinskog rata na američku bi ekonomiju mogle biti velike. Naime, postupna orijentacija na domaće proizvode u SAD-u, umjesto uvoznih, predstavljala bi, ističe se u analizi, samo privremenu i ograničenu kompenzaciju, a domaća bi potražnja u najmoćnijoj ekonomiji svijeta pala. Smanjile bi se i američke investicije, što bi za posljedicu imalo i manji broj zaposlenih, ali i slabije poslovne rezultate kompanija. Štetu bi pretrpjelo i američko tržište kapitala, iako taj pad ne bi bio tako velik kao u vrijeme posljednje financijske krize. Porasla bi i premija rizika. Kada se sve zbroji i oduzme, iz simulacija ECB-a proizlazi da bi ekonomska aktivnost u SAD-u već u prvoj godini realizacije takvog scenarija bila znatno slabija nego što je sada.

Štetu bi pretrpjela i Kina. Najmnogoljudnija zemlja svijeta bi, doduše, pokazuju simulacije ECB-a u početku u nekim segmentima mogla čak i profitirati od eskalacije trgovinskog rata. To bi se posebno dogodilo ako bi Kinezi svoju robu, umjesto na američko, plasirale na tržišta trećih zemalja, koje nisu izravno zahvaćene američko-kineskim trgovinskim sukobom. No, učinci takve politike bili bi kratkotrajni te bi s vremenom iščezli, pokazuje simulacija ECB-a. Udarac bi, dodaje se u analizi, pretrpjele i domaća potražnja i investicije u Kini.

Ovdje još jednom valja naglasiti kako se radi o scenariju eskalacije trgovinskog rata u svijetu, od kojeg smo ipak još uvijek daleko. Ipak, upozorenja ECB-a valja shvatiti ozbiljno. Protekcionizam u 21. stoljeću, u kojem je svjetska ekonomija povezana i umrežena uzduž i poprijeko, nije isto što i protekcionizam prije 70 ili 100 godina. Drugim riječima, štetu od protekcionizma osjetio bi cijeli svijet.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR