10 °

max 12 ° / min 10 °

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 11°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Rumunska crkva uslovljava priznanje autokefalije Ukrajincima garancijama Kijeva za Rumune u Ukrajini

Svijet

Comments 0

Rumunska crkva uslovljava priznanje autokefalije Ukrajincima garancijama Kijeva za Rumune u Ukrajini

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

Sinod Rumunske pravoslavne crkve održao je danas zasijedanje u povodu autokefalije Crkve Ukrajine. Odlučeno je slijedeće (integralni prijevod sinodalnoga saopštenja):

„Za gotovo 30 godina, problem raskola u Ukrajini nikada nije riješen. Nije bilo ni apela na pravoslavno posredovanje, kao što je bio slučaj sa raskolom u Bugarskoj [misli se na ‘bugarsku šizmu’, samoproglašenu bugarsku autokefaliju iz 1872, koja je priznata 1945 – prm.a].

Vaseljenska patrijaršija je odlučila da izađe iz ovoga ćorsokaka i dala je tomos o autokefaliji episkopima, sveštenstvu i vjernicima koji nijesu u jedinstvu sa Ruskom pravoslavnom crkvom i svim ostalim pravoslavnim. Međutim, tomos su prihvatili samo ukrajinski pravoslavni, koji nijesu bili u zajedništvu sa Moskovskom patrijaršijom. Dakle, pitanje crkvenoga jedinstva u Ukrajini još uvijek nije u potpunosti riješeno. Postoji i veliko rusko etničko stanovništvo, koje održava direktne kontakte sa Moskovskom patrijaršijom.

U vezi sa ovom napetom crkvenom situacijom u Ukrajini, Sveti Sinod Rumunske pravoslavne crkve ponavlja stavove saopštene ranije, na śednicama 24. maja i 25. oktobra 2018. godine. Tada je preporučeno da Vaseljenska patrijaršija i Moskvovska patrijaršije metodom dijaloga identifikuju načine rješavanja ovoga spora radi očuvanja crkvenoga jedinstva vjere, poštovanja administrativno-pastirskih sloboda sveštenstva i vernika u zemlji (uključujući i pravo na autokefaliju), kao i radi vaspostavljanja evharistijskoga jedinstva. U slučaju da s ne sazove bilateralni dijalog [Carigrada i Moskve] treba da se održi sinaksis svih pravoslavnih crkava da bi riješio problem.

Za usvajanje konkretne i ispravne odluke, na narednoj śednici Sinoda [Rumunske crkve] prioritet će biti stavljen na činjenicu da u Ukrajini postoji 127 rumunskih parohija, posebno u śevernoj Bukovini, koje se nalaze u okviru Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije. Neophodno je održavati realne konsultacije sa ovim rumunskim pravoslavnim hrišćanima u Ukrajini koji su zabrinuti za očuvanje svoga etničkoga i jezičkoga identiteta.

K tome cilju, potrebno je dobiti pisane garancije od ukrajinske crkvene i državne vlasri da će etnički i jezički identitet Rumuna biti poštovati i da će Rumunska pravoslavna moći da organizuje u rumunski pravoslavni vikarijat [samoupravnu crkvenu jedinicu sa samoupravom na nivou parohija – prim.a] u Ukrajini koji će razvijati duhovne veze sa Rumunskom patrijaršijom, primiti i koristiti liturgijske i crkvene knjige na maternjem jeziku, odnosno na rumunskome jeziku. Napominjemo, da u samoj Rumuniji od 1990. godine djeluje ukrajinski pravoslavni vikarijat.

Takođe, Rumunska patrijaršija traži da Vaseljenska patrijaršija razjasni pitanje ne-kanonskih episkopa i sveštenika koji su pripadali bivšoj ‘Kijevskoj patrijaršiji’. Nakon gore pomenutih konsultacija, Sveti Sinod će izraziti svoj zvanični stav o crkvenoj situaciji u Ukrajini”.

***

U saopštenju Sinoda Rumunske crkve uočljivo je nekoliko važnih činjenica: kritikuje se Ruska pravoslavna crkva zbog (ne)postupanja u Ukrajini posljednjih 30 godina; iako se netačno veli da autokefaliju ne prihvataju doskorašnji episkopi, klirici i vjernici Ruske crkve u Ukrajini, ne tvrdi se da je Ukrajina ruska kanonska teritorija; Vaseljenskoj patrijaršiji se ne poriče pravo da dodjeljuje autokefaliju, ni Crkvi u Ukrajini – kao što to tvrdi Moskva, niti se negira zasnovanost tomosa koji je Carigrad 6. januara uručen Ukrajincima; štoviše, ni Ukrajincima se ne spori pravo na autokefaliju; najavljeno je da će odluka o priznavanju autokefalije Ukrajinske crkve biti donijeta na narednoj śednici rumunskoga sinoda kada se prethodno dobiju garancije od vlasti i Crkve u Ukrajini…

Inače, (ne)priznanja autokefalije Pravoslavne crkve Ukrajine (PCU) od drugih crkava imaju simbolički značaj, ali se njima ne može potvrditi, relativizovati ili opovrgnuti tomos koji je dobila od Vasljenskoga Patrijarha. Do danas su tačno 348 parohija (crkvenih opština) ruske jurisdikcije u Ukrajini dobrovoljno pristupile PCU. Tranzicija je u porastu i do kraja godine očekuje se da će ih slijediti hiljade drugih parohija.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR