Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Asanž uhapšen po potjernici Amerike; "Vikiliks": Tamo mu prijeti najgora kazna

| Postavio/la: Mirjana Dragaš

Asanžu u u Americi prijeti i smrtna kazna.

Asanž uhapšen po potjernici Amerike; "Vikiliks": Tamo mu prijeti najgora kazna

Britanska policija saopštila je da je Asanž uhapšen po američkoj potjernici.

''Džulijan Asanž je danas uhapšen po potjernici američkih vlasti. Nalog za ekstradiciju biće razmotren u najkraćem mogućem roku''- navedeno je iz britanske policije.

Međunarodna neprofitna organizacija Vikiliks, čiji je osnivač Džulijan Asanž danas uhapšen u Londonu, optužila je "moćne aktere", uključujući američku Centralnu obavještajnu agenciju (CIA), za "sofisticirane napore" da se Asanž dehumanizuje, delegitimiše i odvede u zatvor.

"Vikiliks" je naveo da je Džulijan Asanž uhapšen sa ciljem da se izruči Americi. Inače, Asanžu u Americi prijeti i smrtna kazna.

Organizacija je na svom nalogu na Tviteru objavila fotografiju Asanža, uz koju je napisala da je "ovaj čovjek sin, otac i brat", da je on osvojio desetine novinarskih nagrada i da je bio nominovan za Nobelovu nagradu za mir svake godine od 2010.

"Moćni akteri, uključujući CIA, angažovani su u sofisticiranim naporima da se on dehumanizuje, delegitimizuje i zatvori", naveo je Vikiliks uz hešteg "Zaštiti Asanža".

Asanž (47) je uhapšen danas u ambasadi Ekvadora u Londonu, pošto mu je vlada te zemlje ukinula azil.

U ekvadorskoj ambasadi Asanž se nalazio od 2012, kako bi izbjegao izručenje Švedskoj koja ga je teretila za seksualno zlostavljanje.

Asanž je negirao optužbe i odbijao izručenje, strahujući da će ga Švedska predati vlastima SAD koje ga optužuju za objelodanjivanje povjerljivih vojnih i diplomatskih dokumenata.

Ostavi komentar

0/300