16 °

max 16 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

16° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Može li Asanž da pobijedi Ameriku i je li je već pobijedio?

Izvor: Foto: Tanjug/AP

Svijet

Comments 0

Može li Asanž da pobijedi Ameriku i je li je već pobijedio?

Izvor: Blic.rs

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Hapšenje Džulijana Asanža u Londonu je početak vjerovatno duge bitke za njegovo izručenje i njegovo suđenje u SAD.

Osnivač "Vikiliksa" može da na više načina izazove eventualnu odluku Britanije da ga izruči Americi, rekli su advokati koji su imali iskustva sa sličnim slučajevima, piše "Dejli bist".

U četvrtak ujutro ukinut je azil Asanžu i ekvadorski zvaničnici su odmah obavijestili britansku policiju da ga uhapsi iz ekvadorske ambasade u Londonu, gdje je bio zatvoren skoro sedam godina. Tužioci SAD odmah su otpečatili optužnicu koja Australijanca Asanža tereti za navodnu zavjeru sa Čelsi Mening kako bi probili lozinku koja je štitila povjerljiva dokumenta i kasnije ih objavio "Vikiliks".

SAD su izdale privremeni nalog za izručenje Asanža i imaju 65 dana da britanskim vlastima dostave izvještaj sa detaljnijom izjavom o slučaju. Američki tužioci kažu da se Asanž suočava s optužnicom do pet godina zatvora.

Ali Asanžovo izručenje nije nimalo izvjesno.

Sudovi u Velikoj Britaniji su skeptični u odnosu na američke zahtjeve za izručenje, a Asanž ima nekoliko linija odbrane. Jedan stručnjak je rekao da je jedan od argumenata da su godine dobrovoljnog zatvaranja u ambasadi dovele do uticaja na njegovo mentalno zdravlje te da bi njegovo izručenje Americi bilo nehumano.

''Boravio je u jednoj sobi sedam godina gotovo sasvim sam. Mislim da bi mogao da se brani i pogoršanim mentalnim zdravljem. Ne bi me iznenadilo'' - rekla je Karen Todner, advokat za ljudska prava koja je dobila nekoliko bitaka protiv ekstradicije u SAD.

Dalje, Asanž bi mogao da iznese i ozbiljan argument da ga u američkom pritvoru vjerovatno čekaju nehumani uslovi. Čelsi Mening, njegov navodni suzavjerenik bi bila "dokaz A". Mening je gotovo godinu provela u samici, bila zatvorena u ćeliji skoro cio dan. Vojni sudija je kasnije presudio da je Mening bila "nezakonito kažnjena" i skinuto joj je 112 dana od kazne zbog lošeg tretmana.

Sloboda govora nije odbrana u britanskim sudovima, tako da Asanžu neće direktno pomoći njegov argument da "Vikiliksova" objava dokumenata predstavlja zaštićeni govor novinara. Ali on bi mogao da tvrdi da je optužnica politički motivisana.

''Ako možete da pokažete da je razlog za izručenje politički, a ne samo zakonski, to je odbrana. Mislim da se tako vezujete za pitanje slobode govora'' - rekla je Todner.

Ako postoji negativna strana u osporavanju ekstradicije, to je da su SAD slobodne da revidiraju ili prošire optužnice sve do trenutka kada Asanž bude isporučen. Nakon toga, optužbe su uklesane u kamenu pod principom koji se naziva "specijalnom zaštitom".

''Jednom kada je izručen po određenim optužbama, oni su zaglavljeni s tim'' - izjavio je bivši tužilac Ministarstva pravde Kristofer Ot.

To znači da SAD ne mogu da zatvore Asanža po optužbi za hakovanje, a onda ga optuže za špijunažu kada sleti u SAD - bilo kakve nove optužbe bi zahtijevale da SAD ponovo prođu kroz britanske sudove, čak i ako je već u američkom zatvoru.

''Mora da se suoči sa optužbom koja je na pismenoj izjavi. Sve drugo bi značilo kršenje specijalne zaštite'' - rekla je Todner.

Ukoliko bi SAD prekršile tu zaštitu, oštetile bi odnose sa Velikom Britanijom.

Asanž može da tvrdi da SAD pokušavaju da prevare Britaniju i sakriju prave motive, optuživši ga za manji zločin, dok zapravo imaju namjeru da ga kazne za mnogo veći, koji nijesu naveli.

Ako pogledate optužnicu, vrlo usku optužnicu za hakerski napad, očigledno je da je američka vlada riješila da se ogradi od opasne ideje da Asanža kao medijskog izdavača progoni za objavljivanje, a ako ništa drugo, Asanž bi mogao da dobije upravo onu borbu koju traži, i to od strane vlade koju on navodno prezire, navodi "Politiko".

Ako se slučaj odigra onako kako se i očekuje on će najprije dobiti britansku platformu kako bi svima širom svijeta dao do znanja da je sve to politička namještaljka. A ako izgubi taj krug, a slučaj se vrati u Sjedinjene Države, on bi mogao da natjera vladu da mu, po zakonu, predstavi veliku dokumentaciju, što on i voli.

Čak i ako Asanž bude izručen, on može da napravi nove probleme američkoj vladi. On će imati prava da zahtijeva pristup vladinim informacijama koje mogu da pomognu njegovoj odbrani, bez obzira na to koja optužnica je u pitanju. Da li su američki tužioci spremni da Asanžovim advokatima daju te informacije (koje mogu da budu potencijalno opasne po vladu) samo zato što žele da zatvore Asanža? Zločin za koji je trenutno optužen nosi relativno laku kaznu od pet godina.

Međutim, u cijeloj ovoj stvari pita se i Australija, čiji je Asanž državljanin. Australija je saopštila danas da će se usprotiviti smrtnoj kazni za Džulijana Asanža ukoliko on bude izručen Americi, a demonstranti u Sidneju su pozvali da osnivač "Vikiliksa" bude oslobođen.

Snažnu podršku Asanžu uputio je i sindikat novinara Australije.

Premijer Skot Morison rekao je da Australija ni na koji način nije povezana sa eventualnim planom da Asanž bude izručen Americi i da će on dobiti uobičajenu pomoć od australijskih konzularnih zvaničnika.

Morison je dodao da će taj četrdesetsedmogodišnjak morati da snosi posljedice eventualnog kršenja zakona u stranim jurisdikcijama, prenio je AP.

Ministar spoljnih poslova Maris Pejn izjavila je da se Australija "potpuno protivi smrtnoj kazni".

Ona je dodala da je Britanija tražila garancije od SAD da Asanž neće biti osuđen na smrtnu kaznu ukoliko bude izručen.

Oko 30 ljudi učestvovalo je u protestu u centru Sidneja, ispred Konzulata Velike Britanije, i zahtijevalo da Asanž Bude oslobođen. Prema njihovom mišljenju, on je borac za istinu i slobodu govora.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR