14 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

14° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Pjongjang upozorava Vašington na posljedice zbog zaplijenjenog broda

Izvor: Foto: Beta

Svijet

Comments 0

Pjongjang upozorava Vašington na posljedice zbog zaplijenjenog broda

Izvor: Beta-AFP

Autor: Nikoleta Rakočević

  • Viber

Američka zapljena sjevernokorejskog teretnog broda mogla bi da ima "posljedice" za budućnost odnosa sa Sjevernom Korejom, rekao je danas ambasador te zemlje pri UN Kim Song.

"SAD treba da razgovaraju o tome i razmisle o posljedicama koje bi ta skandalozna djela mogla da imaju na budućnost bilateralnih odnosa", rekao je ambasador Kim Song, na konferenciji za novnare u UN.

Ambasador nije rekao kakve bi to bile posljedice i ponovio je da "sve zavisi od SAD" kao i da će Sjeverna Koreja "gledati svaki potez SAD-a o tom pitanju".

Ambasador je pozvao Vašington da dozvoli povratak sjevernokorejskog broda. Taj stav dijeli Rusija, rekao je juče novinarima ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzija.

Kim Song je rekao da je zapljena broda jasno negiranje obaveza koje je američki predsjednik preuzeo pred sjevernokorejskim vođom Kim Džong Unom da bi poboljšao bialateralne odnose.

Konferencija za novinare je dio sjevernokorejske diplomatske ofanzive oko ove zapljene.

Krajem prošle nedjelje Pjongjang je poslao pismo generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu u kome se od njega traži da interveniše, ali su UN navele da taj problem treba da bude riješen bilateralno.

Američke vlasti objavile su u maju da su zaplijenile sjevernokorejski teretni brod, za koji smatraju da krši medjunarodne sankcije izvozom uglja i uvozom mašina. Brod je već godinu dana blokiran u Indoneziji a kapetana broda sudski gone indonežanske vlasti. Vašington je pokrenuo proceduru zapljene u julu 2018.

Sjeverna Koreja je pod udarom brojnih ekonomskih sankcija uvedenih u tri navrata 2017. godine na inicijativu SAD da bi se natjerala da odustane od svojih balističkih i nuklearnih programa.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR