10 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

11° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 11°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Upozorenje: Pregovori u ćorsokaku, zbog nadmetanja SAD i Kine bliži smo nuklearnom ratu

Izvor: Foto: AP

Svijet

Comments 0

Upozorenje: Pregovori u ćorsokaku, zbog nadmetanja SAD i Kine bliži smo nuklearnom ratu

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Rizik od korišćenja nuklearnog oružja je na najvišem nivou od Drugog svjetskog rata, izjavila direktorka Instituta za istraživanja o razoružanju UN.

Renata Duan je nuklearno oružje nazvala "hitnim" problemom, koji bi svijet trebalo ozbiljnije da shvati, prenosi Rojters.

Ona ističe da države koje posjeduju nuklearno oružje trenutno imaju aktivne programe za modernizaciju tog oružja, a da se "pejzaž" kontrole naoružanja mijenja delimično i zbog nadmetanja Kine i SAD.

Prema njenim riječima, dolazi do "erozije" tradicionalnih sporazuma o kontroli naoružanja zbog pojave novih tipova rata u kojima sve češće učestvuju oružane grupacije i privatni plaćenici, kao i nove tehnologije koje brišu linije između ofanzive i defanzive.

Uzimajući u obzir činjenicu da su pregovori o razoružanju u ćorsokaku već 20 godina, 122 države su već potpisale sporazume o potpunoj zabrani nuklearnog naoružanja, dijelom iz frustracije, dijelom što prepoznaju kakav rizik stvara to naoružanje, kaže Duan.

"Mislim da je to istinski poziv na rizike od nuklearnog rata, pogotovo sada, kada je rizik od korišćenja nuklearnog oružja viši nego u bilo kom trenutku Drugog svjetskog rata", izjavila je Duan, prenosi Rojters.

Sporazum o zabrani nuklearnog oružja, koji podržava i Međunarodna kampanja za ukidanje nuklearnog oružja, organizacija nagradjena Nobelovom nagradom 2017, za sada ima 23 od 50 potpisa koji su neophodni da bi sporazum stupio na snagu.

Sporazumu se oštro protive SAD, Rusija, Kina, kao i druge države koje posjeduju nuklearno oružje, navodi Rojters. Duan ističe da svijet ne smije da ignoriše opasnost koju predstavlja nuklearno oružje.

"Hajde da razmislimo o tome, da vidimo kako djelujemo po pitanju rizika i suzbijanju tog rizika i meni se to čini kao poprilično značajno i hitno pitanje koje se ne predstavlja dovoljno u Savetu bezbjednosti UN", rekla je Duan.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR