12 °

max 16 ° / min 10 °

Utorak

23.04.

16° / 10°

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 11°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
186. pokušaj obaranja vlade Austrije: Ako padne, kako se predviđa, biće to istorija

Izvor: Foto: Beta

Svijet

Comments 0

186. pokušaj obaranja vlade Austrije: Ako padne, kako se predviđa, biće to istorija

Izvor: b92

Autor: Lejla Hadžimuhović

  • Viber

Zahtjevi za izglasavanje nepovjerenja vladi Austrije, koji će danas biti podnijeti, najoštrije su sredstvo kontrole vlasti, ali do sada nijesu bili uspješni.

U poslijeratnoj istoriji Austrije podnijeto je 185 zahtjeva za izglasavanje nepovjerenja vladi, ali do sada nije bilo potrebne većine za njihovo usvajanje.

Ovaj put situacija mogla bi biti drugačija jer opoziciona Socijaldemokratska partija za njen zahtjev ima podršku doskorašnje članice vladajuće koalicije, Slobodarske stranke, i liste "Ject“, s kojima ima većinu u parlamentu.

Ranijih godina su, iako su raspisivani prijevremeni izbori i raskidane koalicije, dotadašnje vladajuće partije jedinstveno odbijale zahtjeve za izglasavanje nepovjerenja vladi.

Na današnjoj vanrednoj sjednici parlamenta biće podnijeta dva zahtjeva. Jedan SPO koji predvidja nepovjerenje cijeloj vladi Sebastijana Kurca, a drugi liste "Ject“, koja traži samo smjenu kancelara, ne i cijele prelazne vlade.

Prema poslovniku skupštine, raspravljaće se najprije o zahtjevu koji se tiče cijele vlade. Za nepovjerenje vladi dovoljna je jednostavna većina u parlamentu, međutim, uz uslov da je više od polovine poslanika prisustvovalo sjednici u plenarnoj sali.

Zahtjev za izglasavanje nepovjerenja vladi ne mora biti obrazloženo.

Ako parlament izglasa nepovjerenje vladi, predsjednik Austrije Aleksander van der Belen, mora dati nalog jednoj ličnosti, koji mora biti državljanin Austrije i punoljetan, da formira novu vladu.

 
 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR