17 °

max 17 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

17° / 8°

Četvrtak

25.04.

15° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 11°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Makron 14. jula sa evropskim liderima

Svijet

Comments 0

Makron 14. jula sa evropskim liderima

Autor: Lejla Hadžimuhović

  • Viber

Francuski predsjednik Emanuel Makron će u nedjelju u Jelisejskoj palati, na nacionalni praznik Dan pada Bastilje, ugostiti više evropskih lidera, među kojima će biti njemačka kancelarka Angela Merkel i predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.

Iz francuskog predsjedništva je saopšteno da se "još čeka" odgovor britanske premijerke u ostavci Tereze Mej da li će prisustvovati.

Tradicionalna parada 14. jula, koja obilježava pad pariske tvrđave Bastilje na početku Francuske revolucije 1789, ove godine će biti održana u znaku evropske vojne saradnje. Pad Bastilje je simbol kraja apsolutističke monarhije.

Devet učesnika, pored Francuske, Evropske inicijative za intervenciju, osnovane prije godinu dana na Makronovo insistiranje s ciljem razvoja "zajedničke strateške kulture, biće predstavljene na paradi - Belgija, Velika Britanija, Nemačka, Danska, Holandija, Estonija, Španija, Portugal i Finska.

Nakon parade, Makron će doručkovati s predsjednicima Finske, Portugala i Estonije, Saulijem Ninistom, Marselom Rebel de Sousom i Kersti Kaljuaid, prema spisku zvanica koji je danas objavila Jelisejska palata.

Takođe će biti prisutni i njemačka kancelarka Angela Merkel, premijeri Holandije i Belgije, Mark Rute i Šarl Mišel, kao i predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg i ministarke odbrane Španije i Danske, Margarita Robles i Trine Bramsen.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR