Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Makron 14. jula sa evropskim liderima

| Postavio/la: Lejla Hadžimuhović

Makron 14. jula sa evropskim liderima

Francuski predsjednik Emanuel Makron će u nedjelju u Jelisejskoj palati, na nacionalni praznik Dan pada Bastilje, ugostiti više evropskih lidera, među kojima će biti njemačka kancelarka Angela Merkel i predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.

Iz francuskog predsjedništva je saopšteno da se "još čeka" odgovor britanske premijerke u ostavci Tereze Mej da li će prisustvovati.

Tradicionalna parada 14. jula, koja obilježava pad pariske tvrđave Bastilje na početku Francuske revolucije 1789, ove godine će biti održana u znaku evropske vojne saradnje. Pad Bastilje je simbol kraja apsolutističke monarhije.

Devet učesnika, pored Francuske, Evropske inicijative za intervenciju, osnovane prije godinu dana na Makronovo insistiranje s ciljem razvoja "zajedničke strateške kulture, biće predstavljene na paradi - Belgija, Velika Britanija, Nemačka, Danska, Holandija, Estonija, Španija, Portugal i Finska.

Nakon parade, Makron će doručkovati s predsjednicima Finske, Portugala i Estonije, Saulijem Ninistom, Marselom Rebel de Sousom i Kersti Kaljuaid, prema spisku zvanica koji je danas objavila Jelisejska palata.

Takođe će biti prisutni i njemačka kancelarka Angela Merkel, premijeri Holandije i Belgije, Mark Rute i Šarl Mišel, kao i predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg i ministarke odbrane Španije i Danske, Margarita Robles i Trine Bramsen.

Ostavi komentar

0/300