Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Novi međunarodni incident: Iran zaplijenio tanker u Persijskom zalivu

| Postavio/la: Lejla Hadžimuhović | Izvor: b92

Novi međunarodni incident: Iran zaplijenio tanker u Persijskom zalivu Foto: Screenshot Twitter

Snage iranske Revolucionarne garde saopštile su da zaplijenile "strano plovilo" u Persijskom zalivu, koje je krijumčarilo naftu milion litara nafte, prenosi RT.

Ta zaplijena događa se u sred krize s tankerima u tom zalivu koja traje već dva mjeseca i koja je na ivicu sukoba dovela Iran i SAD.

Iranska revolucionarna garda je saopštila da je presrela to plovilo blizu ostrva Larak, koje se nalazi u Ormuškom moreuzu, odnosno u okviru iranskih voda. Prema izvještaju iranske državne TV brod je zaplijenjen 14. jula.

Međutim, garda je odbila da kaže u čijem vlasništvu je zaplijenjeni tanker. Navedeno je samo još da je s brodom zarobljeno i 12 članova posade.

Prvi incident s tankerima dogodio se kada su gađana dva tankera, navodno u vlasništvu Saudijske arabije, a koji su prenosili naftu za SAD.

Vašington je odmah optužio Iran za napad, ali je zvanični Teheran to negirao. Zatim je uslijedio drugi napad na tankere pune nafte, u istom zalivu.

Britanska kraljevska mornarica, po nalogu SAD, zaplijenila je iranski supertanker zbog sumnje da je prevozio naftu za Siriju koja je pod sankcijama EU.

Iran je saopštio da je to pljačka i da neće ostati bez odgovora.

Iranska revolucionarda garda objavila je video zaplijene tankera. Plovilo nosi ime tankera koji je u vlasništvu Ujedinjenih Arapskih Emirata koji je ranije nestao u Zalivu.

Ostavi komentar

0/300