Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Direktor priznao: Eksplodirao nam je mali nuklearni reaktor

| Postavio/la: Marija Mitrović | Izvor: Jutarnji.hr

Direktor priznao: Eksplodirao nam je mali nuklearni reaktor Foto: Screenshot YouTube

Neuspjelo lansiranje projektila koje je završilo eksplozijom pri čemu je poginulo petoro naučnika prošle neđelje na dalekom śeveru Rusije uključivalo je maleni nuklearni reaktor, kazao je direktor instituta u kojem su stradali radili, javlja Blumberg.

"Poginuli muškarci koji će danas biti pokopani bili su nacionalni heroji i elita Ruskog saveznog nuklearnog centra", rekao je direktor instituta Valentin Kostjukov, na snimku koji je objavljen na portalu Sarova, strogo čuvanoga grada koji radi na nuklearnom istraživanju i nalazi se 400 kilometara istočno od Moskve.

Vlasti su do sada objavile malo pojedinosti o nesreći koja se dogodila u oblasti Arhangelsk u blizini Arktičkog kruga.

Rusija je u subotu priznala da je eksplozija u četvrtak u bazi za lansiranje projektila na dalekom śeveru imala nuklearno obilježje i povisila broj žrtava sa dvije na pet smrtno stradalih.

U saopštenju ruska nuklearna agencija Rosatom objavila je da je u toj eksploziji smrtno stradalo pet članova njihovog osoblja, i da su tri osobe zadobile opekotine.

Rosatom je precizirao da je njegovo osoblje davalo tehničku podršku "za izotopski izvor energije" motora projektila, dok vojska nije spominjala nuklearno gorivo u sklopu te nesreće. 

Ostavi komentar

0/300