16 °

max 16 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Odlični rezultati testiranja ljekova: Ebola bi mogla postati izliječiva bolest

Svijet

Comments 0

Odlični rezultati testiranja ljekova: Ebola bi mogla postati izliječiva bolest

Izvor: Index.hr

Autor: Gordana Đuračić

  • Viber

Ebola bi uskoro mogla biti izliječiva bolest jer su rezultati testiranja ljekova pokazali značajno poboljšane stope preživljavanja, piše BBC.

Ljekari su na pacijentima u Demokratskoj Republici Kongo, gdje se i pojavila velika epidemija ove virusne bolesti, testirali četiri vrste lijeka, a pokazalo se da više od 90% zaraženih ljudi može da preživi ako se u ranoj fazi bolesti liječi najučinkovitijim od četiri ispitana medikamenta.

Zdravstveni službenici navode kako će ovim novim ljekovima početi da liječe sve oboljele od te bolesti u DR Kongo.

Testiranje ljekova sponzorirao je američki Nacionalni institut za alergije i zarazne bolesti (NIAID) iz kojeg su saopšzili kako su ovi rezultati "vrlo dobra vijest" za borbu protiv ebole.

Napadaju virus ebole antitijelima

Medikamenti REGN-EB3 i mAb114 djeluju tako što napadaju virus ebole antitijelima, neutralizujući time njegov uticaj na ljudske ćelije.

"Radi se o prvim lijekovima koji su u naučno utemeljenoj studiji jasno pokazali značajno smanjenje smrtnosti kod pacijenata zaraženih ebolom“, rekao je ljekar Entoni Fauci, direktor NIAID-a.

Naučnisi su tokom ispitivanja odustali od drugih tretmana, ZMappa i Remdesivira, jer je uočeno da su manje učinkoviti.

Epidemija ebole u Kongu

Najnovija epidemija ebole na istoku DR Kongo počela je u prošle godine i najveća je od 10 njih koje su pogodile tu zemlju od 1976, kada je virus prvi put otkriven.

No najgora epidemija te virusne bolesti trajala je od 2014. - 2016, a pogodila je zapadnu Afriku, odnosno pretežno Gvineju, Liberiju i Sijera Leone. Tada je oboljelo oko 28.616 ljudi, a umrlo ih je oko 11.310.

Simptomi

Ebola, odnosno krvareća ili hemoragijska groznica, bolest je uzrokovana zarazom ebola virusom. Inkubacija traje između dva dana do tri sedmice.

Simptomi bolesti su: groznica, bolovi u mišićima, glavobolja, grlobolja, kasnije slijede povraćanje, proliv i osip. Ebola uzrokuje smanjivanje rada bubrega i jetre, a slijede spoljna i unutrašnja krvarenja.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR