Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

SZO: Najviše oboljelih od boginja u posljednjih 13 godina

| Postavio/la: Jelena Grbović | Izvor: B92

SZO: Najviše oboljelih od boginja u posljednjih 13 godina

U prvoj polovini godine prijavljeno je najviše slučajeva oboljelih od boginja u posljednjih 13 godina, navodi se u izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije.

To je istovremeno tri puta više slučajeva u odnosu na isti period prošle godine.

Slučajevi obolijevanja od boginja rašireni su po cijelom svijetu, navodi se u izvještaju objavljenom na zvaničnoj internet-stranici SZO i ističe se da, osim što ta bolest ugrožava zdravlje i život ljudi, ona je i veliki teret zdravstvenim sistemima.

Najveći broj oboljelih od boginja u posljednjih 25 godina zabilježen je u SAD.

U Evropi je u prvih šest mjeseci ove godine registrovano gotovo 90.000 slučajeva ove zarazne bolesti, što je više od ukupnog broja oboljelih u 2018. kada su registrovane ukupno 84.462 osobe.

Kao razlog povećanja broja oboljelih navodi se rast broja slučajeva nevakcinisanja, iako se ti razlozi razlikuju od države do države.

U nekim državama, na primjer, riječ je o nedostatku adekvatne zdravstvene zaštite, negdje postoje unutrašnja sporenja po pitanju vakcinacije, a negdje i dezinformacije u vezi sa vakcinacijom i neinformisanost o tome koliko je vakcinacija od ove zarazne bolesti neophodna.

Po broju oboljelih u ovoj godini prednjače Demokratska Republika Kongo, Madagaskar i Ukrajina, iako se, kako se navodi, u posljednjih nekoliko mjeseci broj zaraženih na Madagaskaru drastično smanjio, na šta je uticala kampanja o potrebi vakcinisanja, koju je sprovela tamošnja vlada.

Prema podacima SZO i UNICEF-a, objavljenim u julu ove godine, 86 odsto djece primilo je prvu dozu vakcina protiv boginja, a 69 odsto drugu.

To, kako se navodi, znači da oko 20 miliona djece u prošloj godini nije dobilo vakcinu protiv boginja kroz rutinski program vakcinacije.

Inače, boginje su vrlo zarazna virusna bolest koju uzrokuje virus morbila.

Nakon prosječne inkubacije od 10 do 12 dana, prvo se javlja povišena tjelesna temperatura, zatim curenje iz nosa, suvi kašalj, crvenilo i suzenje očiju.

Najčešća komplikacija je upala pluća i javlja se u oko šest do 13 odsto slučajeva oboljelih i vodeći je uzrok smrtnosti od ove zarazne bolesti.

Ostavi komentar

0/300